用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 新寶城翠茵國際班 vs SN
go

新寶城翠茵國際班 vs SN [複製鏈接]

家住tko,  阿囝讀緊翠茵pn 國際班(2.5 hrs eng 0.5 hrs 國語),喜歡返學,老師嬸嬸有愛心。
現有SN am offer 值唔值得轉?
target 直資,私小!

1    0    0    0

你的struggle同我當年係一樣,我最後選SN,因為當時睇完GV IPN觀課片之後覺得PN班主任教得好冇趣,唔太有心機 (但應該係個別老師問題)。

而家阿仔K2,SN中文相對GV Int'l K一定好d,而家中文都有d深。 但每日車程一個鐘有多,要衡量下係咪值得

回覆:aiho 的帖子

Same case, 我仲唸緊,咁英文程度同翠茵會否相差很遠?

回復 CCHAN015 的帖子

Hi, 您好!嘜翠茵國際英普班唔係50%英文同50%普通話架?到目前為此,你覺得新寶翠茵好嗎?我囡可能明年讀翠茵PN英普班。

回復 Kenniselg 的帖子

SN冇NET做班主任,要同GV Int'l比始終會差少少 (純粹個人意見),但返學得3個鐘,要教多d中文自然又會比GV少左英文時間

回覆:minniebb2012 的帖子

國際班唔係50/50, 中文/英文。由pn to k3 都係2.5 hrs 英文,0.5 hrs 國語.

回覆:aiho 的帖子

多謝你意見。
SN 老師有愛心嗎?
讀SN,英文要不要出外進補?
論升小, 邊間好D?

SN以前優勢係小班教學,但出年開始唔再小班,我覺得已經冇我阿仔個年咁好,老師嬸嬸都好有愛心,至於升小,我未有經驗所以唔知。
So far我仔冇出去補英文,其實我係咩都冇去補的

但經歷緊第二年出九龍塘,我開始覺得就近返學都好重要。

原來如此,上次面試時老師話雙班主任制(1英文,1PTH),所以以為50:50。Thanks!

回復 aiho 的帖子

Hi aiho, 如再揀過你會揀GV定SN呀?GV國際班得0.5hrPTH,中文會唔會太弱呢?唔知主流班(Cantonese, Eng, PTH)係咪仲全面d,好d呢?好煩呀.....

回復 minniebb2012 的帖子

呢個問題好難答,可能我會選GV主流,因中文都好重要,同埋近d真係方便好多
不過我想講明年SN每班人數多,是重要考慮因素

回復 aiho 的帖子

明白,多謝你既意見。起碼我知道你唔係唔鍾意或覺得GV唔好所以轉校。

回覆:minniebb2012 的帖子

補充:最近開始留意小學,發覺無論私小直資或津校,中文都唔淺,如唔會讀國際小學,就唔好重英輕中,要balance

引用:回復+CCHAN015+的帖子 原來如此,上次面試

原帖由 minniebb2012 於 13-11-14 發表

原來如此,上次面試時老師話雙班主任制(1英文,1PTH),所以以為50:50。Thanks! ...
一定唔係。只有一個班主任,一個助教,兩個都係net,普通話老師只係負責每日45mins的普通話上課時間,但完全唔係班主任。

主流係45mins英文+45mins普通話,其餘時間係廣東話。

回覆:新寶城翠茵國際班 vs SN

我問過翠茵,K1开始50/50英普喎,課程同主流一樣,只係廣東話同普通話分别

回覆:siu-don-edu 的帖子

如果係咁就好啦,因我一直最擔心係國際班得30min 國語實在唔夠!

朋友刚打去問,同之前答覆唔一样,普通話45分鈡,中文課程同主流班不一样

翠茵國際班好似因應家長要求加強左中文課程,會唔會新寶城同新都城課程有少少唔同? 但其實無論幾多分鐘中文,半日只有3個鐘, 英文強同多時間的話,中文一定少D 時間, 除非你額外再谷佢中文就唔同。加上我覺得呢D 一定要取捨, 你想佢強邊種language, 就揀邊種學校(英文好,揀GV, 中文好,就揀SN),  針無兩頭利。

翠茵國際K1學費要幾多呀?

引用:你的struggle同我當年係一樣,我最後選SN,

原帖由 aiho 於 13-11-14 發表
你的struggle同我當年係一樣,我最後選SN,因為當時睇完GV IPN觀課片之後覺得PN班主任教得好冇趣,唔太有心 ...
想問吓SN雜費同校車要幾錢呀?
Thanks

‹ 上一主題|下一主題