用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生內心世界
go

初中生內心世界 [複製鏈接]

囝囝學校今日打電話黎投訴,話佢補課唔專心,更騷擾同學,

做一D令人注意佢嘅行為,如大叫,坐在地上,對老師不禮貌等!

翻到家問佢,佢又話冇,話佢再係甘老師說就唔俾佢補課,

同佢解釋,問佢又之唔以對....話下次俉再做!

想問大家有冇這些經驗? 囝囝內心唸緊乜? 要點教佢?

俉想體罰佢(小時有)!

佢現在中一
   1    0    0    0

回覆:初中生內心世界

只有再同佢洗腦, 慢慢長時間, 間中咁同佢講, 咁做會影響到其他人,會冇晒朋友, 自己又學唔到野, 又要返屋企先做得晒功課, 冇咁多時間玩(呢樣最緊要), 慢慢佢會識諗

d仔最叻就係講反話, 話咩:冇朋友冇所謂, 自己一個更好, 但慢慢佢會諗自己好蠢

唉………d仔升中后以為自己已長大,可能是青春期问题,冇辦法,唯有等佢自己开竅,真正長大

我囝又無, 但總是被人搞果個

回覆:nickfather 的帖子

有時可能係一時衝動,冇諗後果。佢地而家係青春期,有好多大,小爆發。我果啲小朋友都有,唯有哦多啲, 爆發時講少句,等佢地冷靜吓先同佢分析同疲勞轟炸,慢慢地好似有改善。

Thanks
Mo-ma

有時D小朋友真係太貪玩或得意忘形而忘記上堂規舉.  
個人覺得  如果小朋友話之後唔會, 家長不如再觀察耐些.

佢係做D野引人注意,認同佢! 而又冇顧後果,

依家大又唔係大,話細又唔係細,

體罰只有短暫作用! 知要慢慢黎教,但學校就唔係同你甘講

真係幾頭痛!

愈體罰咪愈反叛.  大家都做過細路的.

中一生全新環境全新班低, 我估有些小朋友會一時迷失自我或方向, 既然不能從好成績好學生方面取到認同, 他們就會從相反方向引起老師同學注意 -- 蝦蝦霸霸, 騷擾同學 (目的可能是想埋堆, 或有同學怕佢, 跟從佢一齊玩), 對老師不禮貌 (公然反抗, 在同學面前好威).......他們其實本性不壞, 只是這一代的孩子從小在家在校都被呵護彼至, 較自我.

建議你多些與囝囝談談, 多些溝通, 他這些行為背後一定有原因的, 嘗試了解他的問題和心情, 再從中加以引導解釋.  至於體罰可免則免, 因對初中生來說成效不大, 而且也不能叫他心報口報, .  孩子感到家人肯耹聽肯從他角度去想, 不會只是責罵, 他一定慢慢會改變的.  起碼佢知道重有家人支持他, 他就會有表現, 不會令家人失望.

以我所見, 這類中一同學, 中二會好些, 中三又會更好些.

nickfather  你講得啱,希望佢終有日改變!但真係晤知幾時!  發表於 13-11-15 01:58

黃巴士 發表於 13-11-14 12:56
愈體罰咪愈反叛.  大家都做過細路的.

我都知, 但有時真是火遮眼, 忍唔到呀!

體罰? 太大年紀啦!幼稚園可能好少少.

還有,為什么要罰? 老師不是已經罰了嗎?

青少年在家不可能罰,是要解釋,和企在他立場看東西,他才聽的.替他不值.說其實可以不用給老師話.下次記得學精了,不要叫....等等.是要企在他立場想,討論下怎樣才不用給老師話,又可以給人認識自己.
罰?重要體罰? 會反叛,會在家長面前做一套,背後做另一套!

nickfather  十歲生日果日我揼左條「藤條」當生日禮物,佢開心過攞100分:;pppp:  發表於 13-11-15 02:01

Sasaalan 發表於 13-11-14 13:57
我都知, 但有時真是火遮眼, 忍唔到呀!
家長抽離吓會好些.  忍無可忍, 還須再忍.  
體罚 - 點體罰, 打佢, 佢反抗, 家長仲心痛. 唔通跪玻璃/跪地主咩??
花些時間了解吓他/她們仲咩有依D行為好過??

引用:+本帖最後由+Ceci333+於+13-11-14+15:07+編

原帖由 Ceci333 於 13-11-14 發表

體罰? 太大年紀啦!幼稚園可能好少少.
咁似我同我仔講既野  我仲要話佢蠢,做 d明知會俾人罰既野

黃巴士 發表於 13-11-14 15:50
家長抽離吓會好些.  忍無可忍, 還須再忍.  
體罚 - 點體罰, 打佢, 佢反抗, 家長仲心痛.  ...

之前囝講大話(因為學校運動會第二日唔洗返學, 佢偷懶想留返第二日做返D功課, 但又驚我話佢), 令我好嬲忍唔住打左佢手臂兩下, 事後都好後悔, 我同佢講打佢係因為佢講大話, 唔做功課唔緊要, 但呃人就唔得!! 好在個囝都知衰....

Sasaalan 發表於 13-11-14 17:53
之前囝講大話(因為學校運動會第二日唔洗返學, 佢偷懶想留返第二日做返D功課, 但又驚我話佢), 令我好嬲忍唔 ...
我囝都係, 開始講大話.

引用:Quote:Sasaalan+發表於+13-11-14+17:53+之

原帖由 黃巴士 於 13-11-14 發表
點解投訴都係d仔,他几時對自己d野上心,未到反叛期,但好似仲細過小學個陣,比老師留堂,可以在老師面前喊話做到手痛,有時又走佬,已S2唯一能陣壓他的老師都開始失效,連老師都話有時比佢氹死,有時比激死

黃巴士  男多生未開竅!!  發表於 13-11-14 20:18

d女係補習社會計自己几多平均分,我求他進步二十名都好難,唔好話最低合格要求,但以經好了,某些科目明顯進步,甚至全班第一,但無興趣個d都係一樣連溫習都放棄,拎十几分,太不平均了

黃巴士 發表於 13-11-14 18:54

個個都係大話精.... 失信于人

回覆 nickfather 的帖子

先耐心聆聽,多從孩子角度去想,好好勸發。總有一天會明白。
‹ 上一主題|下一主題