用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 多倫多 - Bond International College
樓主: yy13
go

多倫多 - Bond International College [複製鏈接]

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

cheng4b

你很熟悉Toronto那邊的學校!想請教你Trinity College School 及 Ridley College 兩間安省的私立高中好不好,我正為我女兒申請這兩間,上兩個星期這兩間的 Admission Officer 來了香港收生,我囡囡已在酒店做了 interview 及 admission test。我是直接寫email去學校問的,原來好多學校10月和11月會有人來香港收生的,根本不用 經 Agent 申請。

我都知University of Toronto Schools係好學校,但好難有插班位。而且我不會跟囡囡一齊過去,又怕她住 homestay 冇王管,所以一定要揀優質寄宿中學,但我唔想揀Toronto市的學校,揀左這兩間離Toronto 遠少少,校園大少少的學校,但唔知好唔好。

我去問過幾間Agent,他們都推介NCC, Columbia, Bond, Bodwell 嗰d學校,唔係我想要的類別。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

cheng4b

多謝你提供的資料及website, 我看過CIS網的資料,跟我之前提及的CAIS的學校一樣,優質寄宿中學,近Toronto 的男女校都是那幾間,那我就放心俾囡囡去考TCS 和Ridley!

另外還有一問題是關於IB,我發覺加拿大不是太多優質私立學校有IB讀,有嗰幾間學費都好貴。之前talent2000 講過IB班主要都是華人家長想擠進去, 不讀也沒損失,那是否以OSSD的成績已足夠入加拿大的top universities?又有好些學校有提供AP課程,請問你知唔知IB同AP在加拿大升大學,那種較為有用。我揀Ridley,其中一個原因就是他們有齊OSSD, IB 和AP,可以因應每個學生的需要去揀讀。

vf_mom 發表於 13-11-18 14:43
yy13

原來你是打算全家人過去,咁當然是讀Public School好la, 學費平好多,設備和質數都有保證。以我所知 ...

真係麻煩咁多位

我地唔係全家過去生活
只係主要想比阿仔過去讀書
我主力陪讀
老公就兩邊飛
如果我有需要返香港就會麻煩朋友幫忙湊幾星期

我自己唔傾向搵太top 嘅學校
因為喺香港讀書已經好大壓力
我地只係想佢有返應有嘅童年
而大家又可以過返正常家庭生活
依家因成績一般
日日為左趕功課趕補習
大家都無晒時間
而且預計我仔係未必有機會入到香港嘅大學
與其幾年後要飛
倒不如早幾年先過去
起碼英文都學早幾年

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

cheng4b 發表於 13-11-19 08:30
我其實是有這樣的想法, 對於本地生來說, 公立學校的學費, 跟私立學校的, 差別很大.  可是對於國際生來說,  ...

我地原先都係諗住讀私校
但budget 有限
所以選擇唔多

我小朋友係仔仔
之前返2間summer camp 私校都唔係出名
1間喺bayview 叫holy trinity school
我同老公都好鍾意呢度環境
但朋友話呢間好難考
而且學費差唔多3萬
另1間喺16th 叫unionville montessori school
呢間另一朋友仔仔讀緊話ok
我都唔知好唔好
但budget 內
諗住考左先再諗

呢2間學校
你有無意見
thanks

cheng4b 發表於 13-11-19 08:30
我其實是有這樣的想法, 對於本地生來說, 公立學校的學費, 跟私立學校的, 差別很大.  可是對於國際生來說,  ...

另外
點先為之 "優質私立學校"

回覆:yy13 的帖子

簽名被屏蔽

好多謝各位意見
呢排要預備資料面試 (香港直資)
已經感受到好大壓力
好驚in 得唔好無直資收又要等到出年7月派彩  
仲有2星期就出發
好期待in 完後唔知幾時有結果
希望順利啦
咁就可以着手攪visa

Hi moms from Toronto, my kid is planning to apply U in Toronto and he is interest in Fin and account. Any advice which U in Toronto is better for Account and FIn.

We did some research, Waterloo request M2 which my son not take in the past 3 years (too bad)

What about U T Rotman Commerce, UT scarborough, UT Missasaga, York, Queens or any other suggestion and any which is not that difficult to enter as afraid his result may not be OK to goto the top one!  THANKSSS!

Besides, I noted there are different college in UT (New College, Trinity....) any difference or anything we need to consider when we choose)
‹ 上一主題|下一主題