用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙區自行一問
樓主: lilysun123
go

黃大仙區自行一問 [複製鏈接]

回覆:carmenshek 的帖子

謝!各位!可以扣少一間啦!

回覆:carmenshek 的帖子

是呀!

回覆:黃大仙區自行一問

保棠勁進步,有直追保一之勢
如果band 1c入會好吃力
同埋佢補課勁多,留意下

相對可立冇咁進取
德愛英文都堅持緊上一代難度冇調低
而聖母就每下愈況,特別係開埋中文班整體英文水平更弱,但相對易入左

回覆:黃大仙區自行一問

仔仔今年保棠中一。。。。。真的很谷

回覆 dubbies 的帖子

聖母不是每況愈下,而是越來越好. 上年33222 有 67.8%, 入U率31.5% 同可立差不多,今年更好33222 有 70.49%, 入U率36.4% 入到三大都有 1X 個.

回覆:RCD 的帖子

看看用邊個角度睇成績啦
如果用band 2a 去睇呢間學校,呢個上升中的比率算有進步
但想像學生入大學的話,33222只是夢,現實係44444都未必有學位課程收。咁以英中來講,呢個數字就有點失望。
再者,可能我我從自家補習中一直接觸這校學生,只覺水平下跌得不少。以前教英文的基礎理論尚能掌握,現在多數要從基本現在式重教。當然我的sample 較少,但感覺和學校失望地轉成中中一班不謀而合。

不過幫它說句好話係,感覺新任校長似乎更進取,可能有一番新景象

回覆 RCD 的帖子

可立今年也出了成績, 雖沒有去年的6科5**1科5*的學生, 沒有保一及協和的亮麗. 但也見得人.
反而沒有收到蔭棠的公佈. 不知是否我看漏了.

HelloKitty 發表於 13-11-19 09:53
回復 lilysun123 的帖子

我囡都係讀呢間, 舊年派位真係麻麻, 只有77個入到band 1學校, 我都好擔心今年唔知 ...
黃金屋,我囡學校全級180幾人, 以往多數派47-50% BAND 1, 但舊年只有43%, 所以是差了很多呀

carmenshek 發表於 13-11-26 12:32
仔仔今年保棠中一。。。。。真的很谷

carmenshek,
請問點谷法?
一般做功課至幾點?
係咪上到高中先有補課?
先謝謝您!!

今次呈分試跌左, 真係唔知點算, 又唔知點選好

HelloKitty 發表於 13-12-4 12:53
今次呈分試跌左, 真係唔知點算, 又唔知點選好
係佢一個跌定很多人跌? 如果因為今次考試難度高左而令大部份人成績跌, 影響不會太大.

Sasaalan 發表於 13-12-4 14:29
係佢一個跌定很多人跌? 如果因為今次考試難度高左而令大部份人成績跌, 影響不會太大.
...
應該只是她趺, 因為佢考中文個日個肚唔舒服, 所以狀態不佳. 到第二日仲返唔到去考作文添雖然第三日已經好返, 但係英文係六年以來考得最差的一次, 真係唔知發生咩事.

HelloKitty 發表於 13-12-4 14:43
應該只是她趺, 因為佢考中文個日個肚唔舒服, 所以狀態不佳. 到第二日仲返唔到去考作文添雖然第三日已經好返 ...
如果是這樣, 希望不會跌Band.

Sasaalan 發表於 13-12-4 15:36
如果是這樣, 希望不會跌Band.
yes, 而家只能希望佢不要跌band

回覆:HelloKitty 的帖子

吾好太擔心,我個女第一次呈分秀英又都係病左,可能壓力太大,英文得69,佢讀左六年小學都未試過甘低!第一次級名次底左2x!今次我反而叫佢盡力就得!英文反而有8x!

第三次再努力啦!自行如果吾係級頭十我唸機會吾大!努力大抽獎啦!我女自行都係陪跑啦!

lilysun123 發表於 13-12-5 09:17
吾好太擔心,我個女第一次呈分秀英又都係病左,可能壓力太大,英文得69,佢讀左六年小學都未試過甘低!第一 ...
雖然我都係陪跑的感覺, 但都會試, 唔想放過任何一個機會.只是要揀一間附合佢程度而入左都唔會後悔的學校, 真係好難

係呀!自行又吾多想bank2,bank1又要好叻之得!我地區又只有五間英中文學!

我相信bank2自行也會只想收bank1生

lilysun123 發表於 13-12-5 11:58
係呀!自行又吾多想bank2,bank1又要好叻之得!我地區又只有五間英中文學!

我相信bank2自行也會只想收bank1 ...
本來諗住選一間BAND 2, 但D FD話唔好甘快揀BAND 2, 因為仲有一次呈分可追喎.如果第一輪入左BAND 2就唔抵甘話喎

Bank2校自行一樣想收bank1生,因大抽獎時把bank2生入啦!

‹ 上一主題|下一主題