用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問讀KV, York, Cannan Kln Tong 既K3生,考直資私小成 ...
樓主: llkllkllk
go

請問讀KV, York, Cannan Kln Tong 既K3生,考直資私小成績如何? [複製鏈接]

回復 llkllkllk 的帖子

我仔係 cannon kowloon city..  現已讀緊直資初小.    k3時學校常識資料好好. 好有幫助.

llkllkllk  多謝你的tips   發表於 13-11-18 11:02

引用:我可能有d離題我個人唔太喜歡KV,+我認同KV

原帖由 LaLaLand 於 13-11-15 發表
我可能有d離題
我個人唔太喜歡KV, 我認同KV教硬知識教得好,但我唔太認同KV係佢少咗學習自己探求知識。係pr ...
要選一間合適小朋友的學校並容易,當年我們就放棄KV SC而選一間沒名氣的屋邨幼兒園,到今天仍慶幸作了此決定。

回復 erniewellie 的帖子

you are very brave to go the road less travelled. good for you .

回覆:請問讀KV, York, Cannan Kln Tong 既K3生,考直資私小成績如何?

我囡囡係九龍塘迦南,依家已經有3間私小收咗呀女,有北角蘇浙、崇小、九真!培橋2nd in等結果!
其實迦南真係唔錯,尤其係九龍塘呢間,個底打得幾好!

回復 十月B 的帖子

引用:Quote:原帖由+LaLaLand+於+13-11-15+發表我

原帖由 Gerard 於 13-11-15 發表
每個小朋友特質唔同,而香港的教育主要分傳統型和活動教學。好似我大仔天生就是紀律型,好靜,唔仲意講野, ...
我阿女似你大仔咁,又係比較靜, observe 多 d, 相反,我選左活動教學,想佢活潑 d, 建談D,依家返2個月學,開始見效果!如你所講,大家要求唔同,只有適合與否,無最好既安排

引用:因小女考了以上三間,+想睇睇考小一實力再決

原帖由 llkllkllk 於 13-11-13 發表
因小女考了以上三間, 想睇睇考小一實力再決定.  謝謝!
York
TSL 3rd round
SFA 2nd in
YW 2nd in
CKY 2nd in

hyde1111  請問是YORK雙語還是國際班呢?  發表於 13-11-18 12:21
llkllkllk  請問除左返York外, 你小朋友有冇在外上面試班之類的課程?  發表於 13-11-18 11:00
cherryird  好叻呀  發表於 13-11-16 19:33

引用:llkllkllk++請問KV的學生是否一般都較文靜

原帖由 chunyatmama 於 13-11-14 發表
llkllkllk  請問KV的學生是否一般都較文靜守規所以在初段面試難以突出呢?  發表於 半小時前

Not true and ...
我仔係好active,在KV,老師話佢係一個好開心的小朋友。 若你覺得英文不是你的first priority, 尊師重道及個人品德的培養係緊要D的話。KV係一個好好的選擇。

引用:我囡囡係九龍塘迦南,依家已經有3間私小收

原帖由 十月B 於 13-11-15 發表
我囡囡係九龍塘迦南,依家已經有3間私小收咗呀女,有北角蘇浙、崇小、九真!培橋2nd in等結果!
其實迦南真 ...
想問九龍塘迦南係咪得一間?

引用:Quote:原帖由+十月B+於+13-11-15+發表我囡

原帖由 bubblegummy 於 13-11-16 發表
想問九龍塘迦南係咪得一間?
九龍塘有2間,一間係窩打、一間係金巴倫道

引用:Quote:原帖由+bubblegummy+於+13-11-16+發

原帖由 十月B 於 13-11-17 發表
九龍塘有2間,一間係窩打、一間係金巴倫道
想問你女女係讀邊間?

十月B 發表於 13-11-15 22:59
其實迦南真 ...

YES...小女都是九龍塘迦南, 今年她的同學去考私小及直資, 多數都有一到數個OFFER, 都算是不錯.  小女因為很害羞初期面試表現不佳, 後來都有些進步.  終於都有一間直資收了, 再加一間直資侯補.  

都識人的小朋友香港仔迦南都有3個OFFERS.  所以迦南雖算不上什麼名校, 但考小學的表現也算中挸中舉了.

llkllkllk  請問小朋友有沒有在外上面試班之類的課程?  發表於 13-11-18 11:01

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

回覆 tsehon 的帖子

我小朋友讀國際班
我也有安排他參加校外課程。

小女在暑假有上過面試班, 但總覺作用不大的.

其實真的是要看小朋友的個人能力, 總之學習愉快唔抗拒上學是首要的, 因為開心上學去是基礎的第一步.

我個女天天都話要去返學的.

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

回覆 tsehon 的帖子

好叻呀 !!!

回覆 ymnhappybaby 的帖子

其實只是多一點運氣而已,每個小朋友都是叻仔叻女!

‹ 上一主題|下一主題