用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問讀KV, York, Cannan Kln Tong 既K3生,考直資私小成 ...
樓主: llkllkllk
go

請問讀KV, York, Cannan Kln Tong 既K3生,考直資私小成績如何? [複製鏈接]

回復 cherryird 的帖子

神級小學的收生標準及面試內容真係深不可測!

引用:其實都係睇學生面試時的表現和發揮,+我識唔

原帖由 556699 於 13-11-14 發表
其實都係睇學生面試時的表現和發揮, 我識唔少St Car, KV的考小學一出來的成績都係麻麻地。 不過認同KV考較 ...
想問識唔識人讀km?  km考成點?比起sc,kv怎樣? thanks thanks

引用:I+think+to+apply+DSS+or+Private+school.+

原帖由 chunyatmama 於 13-11-14 發表
I think to apply DSS or Private school.  The competition is very keen anyway.  Having not satisfacto ...
其實一路聽到kv家長咁講,都唔係好明?

EK見好多次,kv學生在考私小直資成績麻麻,但到叩門階段又好好。如果叻,考私校直資已應該好好。又怎會在考私校直資差之下,突然叩門階段又變好叻。直資私校 與 津校收生不是相若嗎?願聞其詳。

醒目開學勳章 貢獻勳章

lovebb2 發表於 13-11-14 21:10
想問識唔識人讀km?  km考成點?比起sc,kv怎樣? thanks thanks
我只識3幾個今年KM嘅家長
我無主動問過佢地,只知~
一個已有音小offer,同埋幾間2nd in
一個pm過 我問DB 2nd in係點
一個只報3幾間學校,因為有哥哥讀緊APS,一心想入APS

恐龍家

llkllkllk  KV加左價都唔平呀  發表於 6 小時前

但比起嗰區其他kg,算平架啦!

引用:Quote:lovebb2+發表於+13-11-14+21:10+想問

原帖由 小曳人 於 13-11-14 發表
我只識3幾個今年KM嘅家長
我無主動問過佢地,只知~
一個已有音小offer,同埋幾間2nd in
thank, 同校媽咪,早知pm直接問你算啦,嘻嘻

小曳人  歡迎!  發表於 13-11-15 09:11

回覆:請問讀KV, York, Cannan Kln Tong 既K3生,考直資私小成績如何?

我們去年考左唔少一缐私校,經驗告訴我守規矩之餘又肯主動講嘢較有著數。KV最能夠訓練小朋友守規矩、認寫字及數學運算。如果小孩本來已經活潑主動,如能再多訓練守規矩,就會更有優勢。

Twins 媽咪

回覆:請問讀KV, York, Cannan Kln Tong 既K3生,考直資私小成績如何?

個人認為,考第一輪直資happy schools, KV 學生冇優勢。但打從SFA開始, 唔同哂。

我個仔讀香港區Cannan唔係Kln tong, 不過課程都一樣,佢個間有Kau Yan, RHS, 高主教,之前有學券所以家長都偏向派位多,抽唔中頭三位但叩門收返區內名津小都唔小,另一間係東區以我所知有港同,KCS同漢華
其實Cannan教嘅都唔淺,可能Kln tong太多名校相比下無咁深,不過今年轉咗無學券K1-3比之前更谷係事實

我覺得家庭教育比較重要啲,學校唔夠嘅可以出去再上下英普堂加強下

SFA今年有幾位來自KM, 聽說她們在KM考頭3名的。

醒目開學勳章 貢獻勳章

brima 發表於 13-11-15 08:07
SFA今年有幾位來自KM, 聽說她們在KM考頭3名的。

共有6個左右,以我所知,其中兩個係KM嘅優異生

恐龍家

引用:Quote:brima+發表於+13-11-15+08:07+SFA今

原帖由 小曳人 於 13-11-15 發表
共有6個左右,以我所知,其中兩個係KM嘅優異生
嚇死我,睇完之前個post, 我仲以為只有km優異生先考到sfa添。

小曳人  放心放心,無咁癲!  發表於 13-11-15 13:09

我可能有d離題
我個人唔太喜歡KV, 我認同KV教硬知識教得好,但我唔太認同KV係佢少咗學習自己探求知識。係prepare到小朋友上小一適應,但長遠呢?
我想小朋友活d,唔係每日都抄寫一大版字,上堂又成日mental...
家家有求,我亦認識朋友好buy KV

LuLuciaMa  KV also train the student's confidence.  發表於 13-11-18 09:29
twolilmonkeys  但長遠呢?................
From my family only, 3 KV kids, one to Warrick Uni (computer sceince), one to Cambridge Uni (bio Chemistry)  one to Hong Kong U (law). The parents are dedicated parent.   發表於 13-11-16 01:01

現今其實小朋友考到好小學,父母既積極參與和栽培都很重要。
不是只靠幼稚園⋯

Jane1983  同意!  發表於 13-11-15 12:17

引用:我可能有d離題我個人唔太喜歡KV,+我認同KV

lovebb2 發表於 13-11-14 21:19
其實一路聽到kv家長咁講,都唔係好明?

EK見好多次,kv學生在考私小直資成績麻麻,但到叩門階段又好好。如 ...

I think afterall, the kid's performance counts.  Not just the school.  For applying DSS and private school, the numbers of applicants are far more than the school can offer.  Thus, whether one can get an offer, luck plays a very important part.  I won't over stress the kid's school at this stage though I still think KV's kids do have advantage.

However, when knocking doors, schools do test the kid's academic standard.  When the kid is being asked to have a test (on paper or some sort of test similar to do paper), KV kids do have advantages.  Period.

LaLaLand 發表於 13-11-15 09:44
我可能有d離題
我個人唔太喜歡KV, 我認同KV教硬知識教得好,但我唔太認同KV係佢少咗學習自己探求知識。係pr ...
家教當然重要, 但更多人相信直資/私小係偏好名幼,
在EK報喜區, 必有人問來自什麼幼稚園. 總有人覺得輸在幼稚園多過輸實力

回覆:請問讀KV, York, Cannan Kln Tong 既K3生,考直資私小成績如何

雖然KV 真好守舊,冇乜體驗活動,但KV 咁難考,睇不到什麼原因會放棄KV and choose the others, 除非有SC, then will definitely give up KV

chunyatmama  Not true!  KV is such a good school that one without experience and will not know.  發表於 13-11-19 14:25
LuLuciaMa  it is not true. We gave up St Cat and took KV offer three years ago  發表於 13-11-18 09:28
‹ 上一主題|下一主題