用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報左幾間N班就被人話係怪獸家長,真係好無奈 ...
go

報左幾間N班就被人話係怪獸家長,真係好無奈 [複製鏈接]

好無奈而家幫個仔揾N班,原意都係唔想婆婆向屋企太'種'佢,唔想佢成日向屋企睇Dvd, TV同玩玩具咁無聊。

但因為今年戰況激烈,咁就隨波逐流咁報左幾間n班,in又已經in左幾間,由10月開始不停被人問: '點呀!你個仔有學校收未呀?仲未有?點解呀?你係咪報d名校?你唔好做怪獸家長呀!'

我報左幾間n班已經被親戚朋友話我係怪獸家長。
實我無意做怪獸家長,我報N班,原意都只想佢唔好成日向屋企被人'種'同無聊冇野做。
成日話小朋友要有快樂既童年,3歲先讀都未遲。我夠知啦!!!如果我報一間就一定收,咁到法定6歲先報名入學都唔遲囉!!!

0    0    0    0

回復 Kangaroojoey 的帖子

i agree & understanding your saying fully! Honestly, those relatives or friends are just too boring and like to gossip a lot as their daily habbit..you NEVER have to listen to what they gossip about, cox you know the BEST of what your child needs and what is suitable for your child, you should just keep clear mind and ignore those opinions which not worth to listen/pay attention.  Don't take too serious & don't mind too much about their saying!  There are many parents out there doing the same thing which you and I are doing, and I am pretty sure they are not the REAL monster parents at all ! So, as long as what you think you are doing right then just go for it with a positive mind!!  Good luck to both you and your child!! add oil JM~~  

理得人講咩,況且怪獸與否根本唔關其他人事

我個囡囡都係11月細B 報左8間 我會同人講INTERVIEW係比我同BB架經驗知道點玩法 為下年做準備 (好過比幾千銀上面試班E加都唔駛三陌) 當然有得收一定讀

回覆:報左幾間N班就被人話係怪獸家長,真係好無奈

Support!!!
Don't lose heart. Set a good example for your kid on how to stay cool in the face of adversity :)

我諗是否怪獸家長同報學校多少冇關。只要知道自己想點,又搞得掂,又冇害人,怪獸又有咩問題?呢個世界,又好多人自己懶又想人同佢懶埋一份。

回覆:Kangaroojoey 的帖子

你D親戚跟本就唔知今年報N班媽媽的苦況,又唔係報左一定收,唔報多幾間試下可以怎樣!你估做家長唔辛苦咩,樓主我支持你

我仲多啦,報咗十幾間,不過全部邨校。我阿爸話,以前面試係咁易見下個小朋友,正正常常就會收,邊仲洗練習同準備o架。近來唔知係咪佢啲朋友嘅孫都開始面試,知道有幾難,開始幫下手教我個女眼耳口鼻。

唔駛理人點講,講個的人针秸唔到肉唔知痛,無書讀個唔係佢個仔,我地只係幫仔女凈取多個機會面試啫

啲人都唔明,聽少啲好啲!

針唔拮到肉唔知痛,無細路嗰啲一句頂埋去你無細路唔明咖喇,有細路嗰啲就話你嗰個唔係龍b 唔明咖喇!

我地都係建造業「鋪路工人」啫~並不算是怪獸的一種,係有血「錢」有汗「排隊」架~

我會認怪獸,鬼叫我唔係李嘉誠新抱咩!

好感動~ 咁多人支持~ 其實只係想呻下

我都明白只要係方向正確,對個仔是好的話,我都會盡力做,唔會理人閒言閒語。但我都真係有反思。
個仔係自己既,我唔太望子成龍,只希望佢做人品德好唔學壞就夠。
但我都想信近朱者赤,所以想揾d好少少既學校都係人知常情 。
怪獸家長始終係貶義詞,所以唔開心梗有。。。所以上黎呻下。。。

大家喺香港讀書就要迫於無耐咁跟呢個遊戲玩法,如果好老定只係報一間學校,真係好容易冇書讀!做家長真係要有幾手準備!你揀學校、學校揀你!我哋呢啲父母只係想幫囝囡搵間適合又理想學校讀書,純粹盡父母責任,有咩問題呀?唔好聽啲三姑六婆講!佢哋已經脫晒節㗎喇!我哋呢一代嘅家長係有自己嘅分析力同想法、策略!

我幫仔仔報咗都幾多PN,但沒有特登催谷他,只想他有正常開心童年。我哋當報PN,搵資料及面試為親子活動。我非常享受整個過程!我幫仔仔報覺得適合他和我們能參與多些的學校,面試是校方及家長作交流的好機會。放心,努力總是有回報的!我們寜願大人們費心一些,仔仔輕輕鬆鬆上陣便可!

引用:我幫仔仔報咗都幾多PN,但沒有特登催谷他,

原帖由 BostonRedSox 於 13-11-12 發表
我幫仔仔報咗都幾多PN,但沒有特登催谷他,只想他有正常開心童年。我哋當報PN,搵資料及面試為親子活動。我非 ...
係呀!當用平常心去睇,我好開心了解多咗好多學校,對將來報k1都有幫助!

絕對同意,唔好同啲人一般見識

係怪獸又如何?亞仔亞女無書讀係咪佢比位我?

唔好理啲人,自己覺得冇問題就可以。

‹ 上一主題|下一主題