用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問各位媽媽:
go

請問各位媽媽: [複製鏈接]

我係一位對自己小朋友學業上比較唔進取的媽媽,我認為小朋友應玩樂佔每日一半時間,除功課外不應再外加補充,我只會跟好學校功課外就講會故事,去公園跑跳玩。
小兒讀開心幼稚園,今年大抽獎入讀本區津小。第一次考試平均每科70分。
好想知道各位已經升中的媽媽們,不外加補充不補習不狂谷。。。真的不可能升讀好學校嗎?真的會輸在起跑線嗎?

bigfoothk    發表於 13-11-12 23:17
   2    0    0    0

在香港這個畸型的教育制度下, 考試平均每科70分, 很大機會都會輸在起跑線。

回復 MSmrsKWOK 的帖子

講真,好睇你自己點騐,初小嗰幾年可以放任啲,上到高小可不行了!

引用:我係一位對自己小朋友學業上比較唔進取的媽

原帖由 MSmrsKWOK 於 13-11-12 發表
我係一位對自己小朋友學業上比較唔進取的媽媽,我認為小朋友應玩樂佔每日一半時間,除功課外不應再外加補充 ...
一直keep住平均70分,可以入band2尾至band3嘅中學!仲要小學都懶散開,你都唔好望佢中學會勤奮讀書!

回覆:請問各位媽媽:

我仔係一個例子, 佢宜家讀緊間band 1尾英中(他是誇區考入的), 讀完一年只算係中間人黎。
當年小學我都堅持在家一半時間玩,宜家係全玩, 但佢宜家係有咩考試測驗自動自己攪掂, 小學時係要踢先郁, 佢鐘意玩咩都得, 但只係考試前一星期一齊盡全力溫下書, 我堅持多 d 活動,等佢多 d人生經驗, 讀書在我字典里只係排第2, 想當年佢一星期7-8樣課外活動, 全是玩的, 我相信開發左佢個腦, 到佢大個想幾時讀書都得,  我堅決反對因成績唔好而補習, 平時都係我教佢, 直至宜家佢都未補過習。好彩佢似我好鐘意睇書, 日日返學都一定拎本書在手先出門口,佢睇書快過我, 一本 1“厚既書, 睇5-6個鐘就睇晒(但佢只睇中文書

多年黎我給他的, 做就佢宜家經常要上台面對幾百人都唔識驚, 把口浪過油 (係完全唔知個醜字點寫既, 博咀一流)

講好成績一定論唔到佢, 但我想佢只要成績唔太差就等佢從心出發, 盡可能做佢想做既野。

connielam  重點是小孩有閱讀的習慣.  發表於 14-1-8 13:55

引用:在香港這個畸型的教育制度下,+考試平均每科

原帖由 heung522 於 13-11-12 發表
在香港這個畸型的教育制度下, 考試平均每科70分, 很大機會都會輸在起跑線。 ...
第一次考試70分,希望之後可以跑前快

引用:回復+MSmrsKWOK+的帖子 講真,好睇你自己

原帖由 carmenlee2202 於 13-11-12 發表
回復 MSmrsKWOK 的帖子

講真,好睇你自己點騐,初小嗰幾年可以放任啲,上到高小可不行了! ...
其實我想要教導佢正確的學習態度,總好過不停狂做補充和補習。。。。
不過又見其他人起步好快,因現在小學教學速度其快,只是怕追不上。

引用:Quote:原帖由+MSmrsKWOK+於+13-11-12+發表

原帖由 MrsWong 於 13-11-12 發表
一直keep住平均70分,可以入band2尾至band3嘅中學!仲要小學都懶散開,你都唔好望佢中學會勤奮讀書!

...
當然唔希望佢一路70分,更當然唔希望佢懶散。。。但我覺得 玩不等如學習懶散

引用:Quote:原帖由+carmenlee2202+於+13-11-12+

其實我想要教導佢正確的學習態度,總好過不停狂做補充和補習。。。。
不過又見其他人起步好快,因現在小學 ...
如果你对孩子有一定期望,要追,还要孩子明白未盡力的後果;如果你对孩子冇要求,抱顺其自然態度,便可继續维持現狀~~

引用:+本帖最後由+杰杰媽媽+於+13-11-12+18:20+

原帖由 杰杰媽媽 於 13-11-12 發表

我仔係一個例子, 佢宜家讀緊間band 1尾英中, 讀完一年只 ...
好多謝你的分享。你小朋友的自信真的不能在補充練習中找到,你的例子在我來說是成功例子啦!有開心的小學生活,做人有自信,又能升到好中學。
因為剛升上小學,覺得小朋友真的好可憐,眼見其他家長放學後仍然上學術班又要做補充再補習。。。基本上連瞓覺都無時間,莫講話玩。所以真的好想知道,有得玩的小學生,派位一定好差嗎?

回覆:請問各位媽媽:

爱孩子,不要只著眼孩子的童年,还要考慮孩子的青年、老年……“先苦后甜“,“少壯不努力,老大徒悲傷“ 是先贤的智慧和肺腑之言

引用:Quote:原帖由+MSmrsKWOK+於+13-11-12+發表

原帖由 longlokma 於 13-11-12 發表
如果你对孩子有一定期望,要追,还要孩子明白未盡力的後果;如果你对孩子冇要求,抱顺其自然態度,便可继續 ...
我想每人都對自己小朋友有期望,追應該有好幾種方法,所以想請教咁多位.

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+13-11-12+發表

我想每人都對自己小朋友有期望,追應該有好幾種方法,所以想請教咁多位.

...
我觉得先不是要不要谷或怎样谷的问题,而是要孩子明白讀書的重要性,是为他自己而讀,而绝不是為父母而讀~~当孩子明白这道理,自然会用功用心,而楼主孩子未真正發力已有目前成绩,表示其资質不差,若孩子肯用功用心,根本未必需要上其他補習班或輔導班已可追回上游位置了

引用:我係一位對自己小朋友學業上比較唔進取的媽

我係一位對自己小朋友學業上比較唔進取的媽媽,我認為小朋友應玩樂佔每日一半時間,除功課外不應再外加補充 ...
坦白講、一般津小考四科平均分七十幾、好可能名次排一百之後、將全级人數分三份、即係band 3、長此下去、好快玩到小五呈分、到時其他人個個能文能武、有幾項绝技、操到fit一 fit. 你會唔會甘心派入band 3 中學? 成績,入U率都係其次、校風、品格最最重要。
我同意開心學習、不強谷、但七十分即係掌握唔到課程內容、小一課程淺、內容唔多、預埋粗心大意論盡、大頭蝦、正常都應該有八字頭、小一唔需要狂做練習、只要讀識課本同作業、九字頭唔難。 漫漫長路、good luck.

引用:爱孩子,不要只著眼孩子的童年,还要考慮孩

爱孩子,不要只著眼孩子的童年,还要考慮孩子的青年、老年……“先苦后甜“,“少壯不努力,老大徒悲傷“  ...
我就是太愛我的孩子,唔希望小學就將佢拉得太緊。。
我個人好認同在遊戲中學習呢樣野(學的不只是純學術上),不過當然正確的學習態度都非常緊要

原帖由 satu 於 13-11-12 發表
坦白講、一般津小考四科平均分七十幾、好可能名次排一百之後、將全级人數分三份、即係band 3、長此下去、好 ...
我覺得小一第一次考試未掌握課程都算正常,我好明白香港升學所以都是講求分數。
只不過是想知道,有沒有其他媽咪小朋友玩之餘都可以保持好成績?(應該話有90分以上)

我觉得先不是要不要谷或怎样谷的问题,而是要孩子明白讀書的重要性,是为他自己而讀,而绝不是為父母而讀~ ...
對學習用功用心應該未能達標。只好再加多些心理輔導了!

我觉得先不是要不要谷或怎样谷的问题,而是要孩子明白讀書的重要性,是为他自己而讀,而绝不是為父母而讀~ ...
對學習用功用心應該未能達標。只好再加多些心理輔導了!

回覆:MSmrsKWOK 的帖子

我都好同意吾好俾太多補習啲小朋友,我嘅小朋友除普通話有三,四年班補之外,從就再未補過習(因為始终要考oral),佢地小學成績大多数八十幾至九十幾。大嘅讀緊band1津中,細嘅我估都屬band1。雖然吾系話好top,但我都好满意喇。有時聽倒佢地話某某同學每日放學要去補習,就連假期都一樣,我都鄧佢地慘。不過眼見有啲細路會受呢一套,但我果啲就一定吾得喇。

Thanks
Mo-ma
‹ 上一主題|下一主題