用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑過度活躍及專注力不足
go

懷疑過度活躍及專注力不足 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我仔10月頭去咗CAC見心理醫生,因當時剛升上一年級未有任成績,,智力測驗是中等至中上智能,所以暫懷疑係過度活躍及專注力不足,要到精神科排期,想問一下,呢頪小朋友成績真的會差一點?
但阿仔平常默書通常溫習30-60分鐘,英文會是滿分,中文會錯1-2個字,剛派了第一次測驗卷,平均成績有90分以上,英文更是滿分!他真的是過度活躍及專注力不足嗎?好迷茫
   1    0    0    0

其實唔駛灰心的, 我小朋友在CAC做智能評估, 心理學家話佢樣樣都above average, 惟獨有一個部份below average, 所以只是中上, 也因為他坐唔定和專注弱所以result 評為ADHD.

去到瑪麗見醫生, 他再詳細分折份報告俾我聽, 他話我個仔 data processing 那一部份突然很低分, 所以整體表現只是20/100, 即是隨便抽100個小朋友出來, 我仔仔的成績大概排20名, 如果我俾佢食藥, 佢名次應該排得前D.  我覺得完全反映到我小朋友平時的狀況

我小朋友在一般津校讀小三, 過往的全級名次都是19 or 20名,全級98-100人, 我同老公都好滿意, 唔覺得要為左名次要佢食藥.  當然勞氣,執漏,補底一定要, 只要自己無問題便OK.

到時你見醫生前, 睇多D有關ADHD的資料和教養方法, 問清楚醫生的意見.

醒目開學勳章

但我仔排到2015年7月先可以見醫生

醒目開學勳章

IvyPluto 發表於 13-11-12 14:20
其實唔駛灰心的, 我小朋友在CAC做智能評估, 心理學家話佢樣樣都above average, 惟獨有一個部份below averag ...
[size=15.555556297302246px]但我仔排到2015年7月先可以見醫生

在那一區排隊呢?

他在學校和家中那些最頭痛?

醒目開學勳章

IvyPluto 發表於 13-11-12 14:35
在那一區排隊呢?

他在學校和家中那些最頭痛?
沙田區,學校暫時未有投訴,只係幼稚園時老師話佢脾氣大同硬頸
但我覺得佢最大問題係經常處於興奮狀態,只要少少事佢好high,自控能力低!

如果暫時還under control, 試下從飲食, 如少白糖, 少味精, 多做運動, 少罵多讚等方面努力吧!

醒目開學勳章

IvyPluto 發表於 13-11-12 15:11
如果暫時還under control, 試下從飲食, 如少白糖, 少味精, 多做運動, 少罵多讚等方面努力吧!
...
暫時其實ok!情緒同脾氣已比幼稚園時好了一點,只係自控能力問題大一點!我會注意少白糖, 少味精, 多做運動, 少罵多讚等!希望會有進步啦!

回覆:COE1205 的帖子

我小朋友都係Adhd 成積唔算差,當初未上小一我都擔心佢成績會差但上了小一四科保持9字頭,上左小二3科9字頭1科8字頭,佢唔係資優,我一直都同佢一起努力,只可以話呢類型小朋友需要多鼓勵同要下苦功。

回覆:COE1205 的帖子

我女上堂多咀呢樣真係改唔到。

醒目開學勳章

polly0503 發表於 13-11-12 18:02
我女上堂多咀呢樣真係改唔到。
SAME HERE

醒目開學勳章

回復 COE1205 的帖子

你最近先開始排?  

醒目開學勳章

我仔之前都有成日自已同自己玩,仲成日配音加手舞足蹈,但最近我仔好似愈來愈嚴重,會唔會係有咩問題?
‹ 上一主題|下一主題