用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田樂基和培正邊間好?
go

沙田樂基和培正邊間好? [複製鏈接]

如果沙田樂基和培正大家會點揀

1    0    0    0

有offer 先諗啦!

引用:如果沙田樂基和培正大家會點揀 +

原帖由 JojoBibe 於 13-11-12 發表
如果沙田樂基和培正大家會點揀
比我會揀培正。

俾你有offer,都要跟得上,樂基去到沙田區一線,都係top果班..不過家長要放好多心機

回覆:mimwing 的帖子

小朋友係樂基讀緊N,好鐘意返學語境好,諗緊好唔好去考培正如果好彩收又讀唔讀,因為培正係中文學校擔心英文會差左,萬一唔好彩到中學被foul競爭力弱左,好似諗多左

回覆:沙田樂基和培正邊間好

諗揀邊間,就要睇想讀咩類型小學

回覆:Wing0903 的帖子

其實仲唔係太瞭解小學遊戲玩法,小朋友首名子女無宗教分得l5分咋,心儀培基。但培正係一所歷史悠久的龍校成績仲幾好,但顧慮其中文中小學背景,如果唔係成績好升唔上要轉返出黎英文會追唔上?同埋會唔會好傳統死板?

回覆:myemmie 的帖子

Myemmie 㸃解揀培正?

都係那句,in得好都未必有offer

沙田住,hkps ,九龍住,培正啦

引用:小朋友係樂基讀緊N,好鐘意返學語境好,諗

原帖由 JojoBibe 於 13-11-13 發表
小朋友係樂基讀緊N,好鐘意返學語境好,諗緊好唔好去考培正如果好彩收又讀唔讀,因為培正係中文學校擔心英 ...
樂基係英普or 中英?

醒目開學勳章 貢獻勳章

揀培正就預咗一路讀落去都覺得好,先好揀,如果你唔鍾意培小、培中,建議你留返個位俾其他人!唔好人人報龍校都搶埋一份!
至於英文程度,好肯定咁講,培中英文係very good!加上中文都very good,所以入U率好高!

如果你打算打好語文個底子,上91網學校,咁就留返响hkps

教育唔應該着眼响係咪龍校,而係你想小朋友接受點樣嘅教育!俾你入到龍校讀,但唔適合你屋企,讀讀下你一樣唔開心要轉校!咁我就寧願讀住間鍾意嘅,然後見步行步

恐龍家

其實培中首屆DSE英文科成績幾好,我知道仲好過好多"英中",都吾明點解D人成日話驚E樣驚嗰樣,其實如果驚就吾好報啦。:;pppp:

引用:揀培正就預咗一路讀落去都覺得好,先好揀,

原帖由 小曳人 於 13-11-13 發表
揀培正就預咗一路讀落去都覺得好,先好揀,如果你唔鍾意培小、培中,建議你留返個位俾其他人!唔好人人報龍 ...
totally agree!

引用:其實仲唔係太瞭解小學遊戲玩法,小朋友首名

原帖由 JojoBibe 於 13-11-13 發表
其實仲唔係太瞭解小學遊戲玩法,小朋友首名子女無宗教分得l5分咋,心儀培基。但培正係一所歷史悠久的龍校成 ...
想提醒你,培基在91校網的熱門情度排行第三,到我地啲仔女升小果年,係咪咁易靠15分在首輪的「自行收生階段」抽中入培基呢?你要平衡一吓風險

其實兩間都係一線,英文我唔會太擔心,有offer 選間方便就好,我反而驚跟唔上
‹ 上一主題|下一主題