用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 選擇TSL的家長,你們曾放棄了哪些小學呢? ...
go

選擇TSL的家長,你們曾放棄了哪些小學呢? [複製鏈接]

如題,THANKS!
   3    0    0    0

認識不少家長為了TSL放棄了不少所謂名校, 龍校. 這裡不太方便透露.

MyAshley 發表於 13-11-12 23:48
認識不少家長為了TSL放棄了不少所謂名校, 龍校. 這裡不太方便透露.

NO, I don't think so.   It's the other way round, if 名校, 龍校 they will surely 放棄  陳守仁小學.
Nobody want this pain again for Secondary school in 6 years later.

PoohsBaby 發表於 13-11-13 13:20
NO, I don't think so.   It's the other way round, if 名校, 龍校 they will surely 放棄  陳守仁小學.
...
哈哈....想當年我女都放棄左一間龍校喎, 不過就唔好開名講邊間啦!
其實話比人聽放棄xxx, yyy, zzz, 又如何呢? 最緊要最後決定呢間學校適合, 否則點名氣都假!

陳守仁的家長真識大體.........

回復 apple8356 的帖子

我對仔女都是放弃了龍校來TSL, 大的升中后轉返去龍校,適應得很好,细的在TSL 今年升中,同龍校相比,我老公讚我最明智是安排两個讀TSL, 程度毫不遜色,但我們口袋卻悭了一筆可觀的学费。

我女放棄2間龍校選TSL,一間位於大坑,一間九龍女校 。
阿女鍾意英文小學,和男女校。就順從佢。佢讀書又唔係我讀書。
Best friend 住青衣,放棄St. Clare入TSL。過5關斬6將入得去都有番咁上下

回覆:apple8356 的帖子

阿仔當年放棄 St Joseph;  LMC /  DBS 2nd in 後衰左, TSL 收即confirm. 無諗大抽獎.
家姐之前 interview S1 (協恩 & SPCS), interviewer 開始見佢係普通厔村小學, 表現冷淡,
跟住聴到細佬TSL , 印象馬上改觀.

我們放棄了瑪神

我兩個仔在TSL, 兩次都放棄高主教. 其實很不捨得高主教, 是龍校, 又是好學校.
但都知道TSL 好, 明知冇中學都不放棄

我女放棄了7間, 其中2間是龍校, 阿仔亦放棄4間, 包括龍校.  我覺得自己的決定很正確.

little-pig 發表於 14-1-27 20:28
我女放棄了7間, 其中2間是龍校, 阿仔亦放棄4間, 包括龍校.  我覺得自己的決定很正確. ...
我都放棄一間龍校, 近6500人才選中165人入讀, 入得黎讀都有返咁上下醒目.  外面有好多成績好的學校, 但只重學業. 但TSL 可以看出是訓練小朋友思考及多作嘗試, 校長亦好有心攪好學校. 睇下校長在簡介會上表現同其他所謂老牌名校真係好唔同. 楊校長唔似得其他學校長篇大論講自己學校什麼威水史. 黎聽的家長根本唔係想聽這些. 所以我絶對相信女兒讀TSL 係正確選擇.

我都放棄了高主教,而選擇了陳守仁.

引用:Quote:little-pig+發表於+14-1-27+20:28+我

原帖由 2016fire 於 14-01-28 發表
我都放棄一間龍校, 近6500人才選中165人入讀, 入得黎讀都有返咁上下醒目.  外面有好多成績好的學校, 但只重 ...
非常認同你的看法,我都放棄5間小學,同小女一起選擇TSL。

回覆:澄澄b咪咪 的帖子

六年前,我幫小兒選擇了4間直資龍校- 最hit 那2個男龍校+大圍的那間+TSL,自行是老公小學的一間龍校。最後大圍那間、自行那間和TSL收了。不用怎麼考慮,就選了TSL,因為我相信change is good for the growth.
可以理解當時那兩間出名的男校不收小兒,因為當時的他比較害羞,謹慎(難聽點,反應慢)和表達能力弱。不過,經過6年在陳守仁的薰陶和訓練下,我不禁覺得孩子越來越醒目,非常有自信,表達能力也提升了不少,最厲害是他的課外知識和英文能力,連我這位自大的母親和他的父親也常常甘拜下風。
2年前,開始計畫小兒升中事宜,了解了他的成績,已針對地到有興趣的中學參觀open day or 簡介會。正所謂"chance is given to the prepared",小兒在去年底已經被那所謂出名的直資男校(旺角那間)收了。我們也報了那間神校中的神級男女校,希望給他繼續挑戰自已。
最後,結論是:
雖然陳守仁沒有中學support,不用多解釋,它真是一間非常好的學校。
找中學可以是不可怕的,可怕是家長不了解小朋友,找一些不match小朋友能力及興趣的中學,雙方都辛苦。只要上堂專注,養成良好讀書習慣,多參與校內及校外課外活動,陳守仁的叻仔叻女,真的不難找到適合的好中學。

MyAshley  你的寶貴經驗, 確實鞏固了各位準家長對選擇TSL既信心  發表於 14-2-2 00:49

heidikl 發表於 14-2-1 18:27
六年前,我幫小兒選擇了4間直資龍校- 最hit 那2個男龍校+大圍的那間+TSL,自行是老公小學的一間龍校。最後 ...
好認同TSL 雖然不是龍校, 但以佢地質素根本有無龍校都唔重要.

睇一間學校我就鐘意上網睇佢地相片, TSL 同學仔眼神都係有自信同醒目. 相信過多幾年TSL 可能是另一間神級學校. 我指是學生出來的質素.  相反有些家長去抽奬想入名校, 但自己仔女係咪有這樣實力? 有個親戚早年抽到間名校, 開心到好似中六合彩, 但個仔讀唔上, 最後留班. 對大人小朋友都唔好.

MyAshley    發表於 14-2-2 00:49

我當時考的小學8-9間得TSL 不是龍校, 結果放了4間offer+1間不wait, 龍校, 當然此些不是神校, 我覺得OK ,

如入左龍校都要讀得好, 如能在TSL 讀得好我都覺得去band1 中學不是難事.

引用:六年前,我幫小兒選擇了4間直資龍校-+最hit

原帖由 heidikl 於 14-02-01 發表
六年前,我幫小兒選擇了4間直資龍校- 最hit 那2個男龍校+大圍的那間+TSL,自行是老公小學的一間龍校。最後 ...
預祝順利獲得神級男女校入場券

回覆:silvia_ng 的帖子

多謝!真是平常心。終合各方面考慮,尤其是考慮自己住在大角咀,還是選一間近屋企的。雖然見到那間神級的學業成績,真是流哂口水。

回覆:heidikl 的帖子

同样是神校,近自己住址的對小朋友最好,恭喜!!!

‹ 上一主題|下一主題