用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心(私立)vs 德望vs TSL
樓主: LuLuciaMa
go

聖心(私立)vs 德望vs TSL   [複製鏈接]

我建議德望, 我個女不是德幼生升上去, 現讀緊小一, 她返學很開心, 雖然早上學, 頭一個月辛苦D, 現在已習慣, 她很喜歡這間學校, 很有歸屬感, 大班, 但不見有問題, 她們柴娃娃,很開心.

回覆:聖心(私立)vs 德望vs TSL

回覆:tinyan1977 的帖子

請問有沒高主教2013DSE result可分享?想多了解學校但綱頁資料不多

YYmommom 發表於 13-11-18 13:25
其實我會這樣派
高小/聖心>德望>TSL
只從學業看
但是一路有其他小學的精英填補,質素應該可以保持。

回覆:wkltd 的帖子

回復 YYmommom 的帖子

一大誤解,. 其實間間有D 名的私小直資小學(當然如貴族到如co ed , DG 就未必),  都每年有小朋友會去考出面插班(有直屬出名BAND 1A 官津中學的小學, ) , 得唔得一回事, 將心比心, 只要諗諗咁多年的私小學中學學費, 有部份人點都想試試吧!  

但並不代表本來的學校不好喎, 有好多人都想可以免費讀到有出名BAND 1A中學連繫的出名官津小學, 問題是這些學校當初是冇得考, 一係計分, 一係大抽獎,  另一方面諗, 如那間私小D 小朋友讀返一兩年, 已經可以插到出面D SMC, SM 名官小, 証明學校水準真係有返咁上下吧.

Agreed

wkltd 發表於 13-11-18 11:44
回復 tinyan1977 的帖子

雖然知道高主教中學是一間好學校,但是請問"高主教中學港島摘星最多!"是否屬實? ...
校長自己講的

tinyan1977 發表於 13-11-18 14:27
校長自己講的
話喺教育局資料!我聽家長講!

回復 hellomayo 的帖子

喺咪神校? 如神校確實不夠位俾siblings!

樓主,似乎而家已經發展到RC vs GH,兩間都已經係好好嘅學校,兩難之間有冇問過囡囡明嘅睇法來俾自己多個參考?

LuLuciaMa  she like good hope more  發表於 13-11-18 17:25

奇怪點解走親果d一定係[精英], 有無呢方面資料確認係[精英]出走? 如果你話有小朋友轉校我同意, 但下下都講走親果d係[精英]就不太認同, 有資料小朋友轉走, 咁又有無資料唻插班? 每件事兩面睇好似比較好少少.

回覆:hellomayo 的帖子

我朋友上年都是有高主教和德望offer, but finally give up RC (although 真是很不捨得),  RC 確實是很好學校,但ranking 一定GH 優勝好多,RC 中學只是1C, 之前曾經跌落去仍未上返,GH is 1A, 還有RC 男校女生,38人得8 girls, not good for girls social and development, and even the first kid study in RC, not guarantee younger kid can enter too, so this should not consider, only considerich one is good for your elder girl,

apple8356  "RC 中學只是1C, ...............GH is 1A"   你咁直接,RC的家長看見真是情何以堪。  發表於 13-11-19 11:01

One more to consider, RC 中學女生仲少之有少,全級不足10個,對女生來說,真是不太好,會冇乜朋友,還有中學是青春期,好危險

1。 從我補習學生嘅家長所得知,
德小升小二同小三走嘅當然不乏轉地區名校嘅,甚至international schools,但更多係覺得太辛苦。

2。如果你有心亦預備好比你女女有多方面嘅發展空間,揀GH唔會後悔,只會感恩。

3. 另外,個人認為GH中學比較多人中途去overseas 同間學校好唔好無關,出去見識又好,行捷徑反嚟報大學又好,間間中學都有。GH 比較上多人走,係因為Support得起

4. 見到有家長話兩姊弟讀埋同一間會好啲。但讀書同成長係兩個人嘅事,揀到啱嘅學校配合佢地成長先最重要。而家幫佢地睇埋大學條路?我會比較期待將來由佢話我知佢想點行。

引用:回復+Vickybam+的帖子 德望已經好好啦。咁

原帖由 apple8356 於 13-11-12 發表
回復 Vickybam 的帖子

德望已經好好啦。
狀元係要間学校学生考十科先有机出現,
並不是間間学校考十科,所以以狀元數目去定学校有幾好並不準確

Agree with Isabelcheng, you should choose a good and situable school for the kid bcos each kid is unique, especially girl and boy are totally different, should not choose only based on convenience.

回覆:YYmommom 的帖子

哈哈…不過我從未見過有st Mary同mcs嘅精英去GH,掉番轉就真係年年都有

apple8356  原來 St Mary 和 MCS 喜歡收GH 學生插班,GH 真的唔錯。Thanks for your info.  發表於 13-11-20 11:32
‹ 上一主題|下一主題