用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心(私立)vs 德望vs TSL
樓主: LuLuciaMa
go

聖心(私立)vs 德望vs TSL   [複製鏈接]

回復 B.BB 的帖子

For dse跳船嗰班,唔洗做白老鼠,係好幸運的一群。

樓主住將軍澳,如揀德望,真係又近又方便,屋都唔使搬啦。

羨慕死人.......

(其他都是同級好學校,但遠左小小。)

apple8356 發表於 13-11-14 11:28

羨慕死人.......

Thank you so much! Actually, I am still waiting for SFA result. Although I like SFA, but my concern is also Secondary School. So, most likely will only target on GH/SH.

apple8356  你就好啦........大豐收  發表於 13-11-14 11:58

apple8356 發表於 13-11-13 11:29
請問有無 SH 中學 2013  DSE 成績 支持 你的比較。

2012 HKDSE   GH 似乎 優勝過 SH

我prefer SH係like佢以仁愛為基礎既教育

TSL冇報係因為冇中學

w_y    發表於 13-11-14 12:20
apple8356  同意聖心是很有愛心的好學校。  發表於 13-11-14 11:53
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

apple8356 發表於 13-11-14 11:28

羨慕死人.......

XXX 住半山,讀緊聖心,真係又近又方便,屋都唔使搬啦。
羨慕死人......

(本人在半山親見, 真係有咁諗, 不過重點不在聖心, 在"半山"二字, 如有得罪請勿見怪,都係講下笑啫)

LuLuciaMa  住半山,讀聖心,安樂哂....   發表於 13-11-14 12:29
apple8356  住半山,讀聖心,安樂哂....  發表於 13-11-14 12:25
apple8356  真的羨慕死人......  發表於 13-11-14 12:21

w_y 發表於 13-11-14 12:19
XXX 住半山,讀緊聖心,真係又近又方便,屋都唔使搬啦。
羨慕死人......

無論"住半山" OR "讀聖心" 都會
羨慕死人......

silvia_ng    發表於 13-11-14 13:49

回覆:聖心(私立)vs 德望vs TSL

又有煩惱,聽完大家講,我都諗住一心德望,點知前幾日又收到高主教offer, 本人心儀德望,但先生,奶奶都交喜歡高主教,因將會有細佬跟尾。兩間都有中學backup,點揀好!?

apple8356  附近1線   Vs   遠處2線頭 ,咁都煩  發表於 13-11-18 12:53

引用:又有煩惱,聽完大家講,我都諗住一心德望,

原帖由 LuLuciaMa 於 13-11-16 發表
又有煩惱,聽完大家講,我都諗住一心德望,點知前幾日又收到高主教offer, 本人心儀德望,但先生,奶奶都交 ...
你這個情況,有點似: 一個女人打算簽字和男友結婚,忽然又多出一個英俊多金的追求者,攪到心猿意馬,不知如何是好....

說笑而已不要見怪。不過無論是這個比喻還是你的現實情況,都只能由你自己做決定。旁人不知你家庭情況、兒子能力,好難俾意見罷。

引用:又有煩惱,聽完大家講,我都諗住一心德望,

原帖由 LuLuciaMa 於 13-11-16 發表
又有煩惱,聽完大家講,我都諗住一心德望,點知前幾日又收到高主教offer, 本人心儀德望,但先生,奶奶都交 ...
高主教麻麻地 , 根本唔夠班。

LuLuciaMa 發表於 13-11-16 23:42

咁就要小心撰,事關有細佬,遲幾年仲爭得利害!

回復 LuLuciaMa 的帖子

住將軍澳唔駛去聖心啦!聖心比德望&TSL喺傳統好多!你12月7號interview之後你一定會有答案!個校舍高高瘦黑漆漆!功課測驗考試都唔小嘢!我識嗰d聖心女都比較文靜唔算好主動!我諗讀德望TSL起碼個人有朝氣d! 個人感覺!

brrbaby2007  CYPK, 你所講的完全是流料呢  發表於 13-11-19 08:41
CYPK  姪女反影聖心小息不可以四處走,只可以看書或坐在位上睡覺,書蟲形和不愛活動的小朋友較適合SH  發表於 13-11-17 18:44

高主教其實好高班但低調!高主教dse在港島摘星最好但從末向外公佈!高主教會上得好快!高主教的小朋友好醒架!你了解吓間學校先啦!

回復 LuLuciaMa 的帖子

俾我喺你一定高主教!因有細佬跟尾!你一定唔會後悔!

高主教係直資/私立學校,其實並無兄弟姊妹報考會必收的制度。何苦為左細佬個未必實拎到的學位,要家姐放棄GH/SH,仲要由將軍澳返學!男校女生,到佢青春期你仲多煩惱。

回復 maggie_devilkin 的帖子

如可以的話! 兄弟姊妹最好同一校! 佢哋返學放學一齊好開心! 又可互相照應好開心架! 不同學校! 課程不同, 考試測驗時間不同! 一個X'mas前考, 一個X'mas後考, 咁你去唔去旅行? TKO反港島交通嘗可以! 住港島讀港島校巴成個鐘大有人在!
佢有本事教到個女咁多offers, 我又唔擔心個細佬入唔到!
高主教中學港島摘星最多! 又叻又低調!

真係多謝大家意見,我真係要仔細考慮一下

回復 tinyan1977 的帖子

雖然知道高主教中學是一間好學校,但是請問"高主教中學港島摘星最多!"是否屬實?

大家睇返近排的留言, 都有唔少有哥哥, 姐姐讀緊小學的細佬, 細妹一樣得唔到學位, 我身邊就有一個了, 哥哥讀小二, 媽媽係小學家長會幹事, 但細妹一樣fail, 所以在考慮[高]之時一定要加上以上呢一個因素, 因為唔係百分百, 留意! 留意!

引用:TSL+兩文三語真不錯,每班人數也比GH少。

原帖由 siden 於 13-11-11 發表
TSL 兩文三語真不錯,每班人數也比GH少。

問題在於升中。
Agree with this.

‹ 上一主題|下一主題