用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心(私立)vs 德望vs TSL
樓主: LuLuciaMa
go

聖心(私立)vs 德望vs TSL   [複製鏈接]

回覆:apple8356 的帖子

我唔係話德望唔好!揀得德小,當然要睇埋德中啦!不過睇完佢近年啲入U率,的確有啲擔心!

三間都係好學校,揀是揀最適合小朋友的

其實報名之前,不是自己心目中已有排名的嗎?

我舊年放棄TSL的offer 真係一D爭扎也沒有

另外,入U率其實不能完全反影實況,德中每年都有唔少叻女放洋留學

TSL> GH=SH
我都好想有得選TSL, 可惜已rejected.
如果聖心和德望,會選近家的一間

I prefer SH>GH>TSL

TSL我連報都冇報,最緊要小朋友適合邊種type
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

大女今年讀德望P1, 她非常適應小學生活, 日日都自動醒起身返學, 好開心.

功課冇之前想像咁多, 至少已知比幾間也有名的官津小小了好多, 我最BUY 佢教學術外, 課外活動也好有規模, 在學界也名列前, 我自己好有遺憾自己以前學校是冇參與學界的,  相反GOOD HOPE , 合唱團田徑跑步游泳池音樂團英文話劇跳舞乜鬼都有, 唔駛讀死書, 呢樣我幾睇重

好多人都話佢大班, 但咁多年佢地自有一套方法, 行有行長, 班有班長, 最過癮例如今天, 又會重新改坐位, 等小朋友又可以多些認識同班人, 又再有新班長, 新行長,

2 個小息+ 一個午餐時間, 午餐不是外購, 是德望有自己中央廚房, 小女話超好味, 2 個小息小一生已經自己去圖書館借書, OR 週圍行吹水, 總括佢讀得好開心

williskg  agree, just like DGJS, EXCEPT the central kitchen.  發表於 13-11-18 22:17

B.BB 發表於 13-11-13 00:35
三間都係好學校,揀是揀最適合小朋友的

...另外,入U率其實不能完全反影實況,德中每年都有唔少叻女放洋留學
咁其實有學生放洋是好還是壞?

yuene 發表於 13-11-13 10:22
大女今年讀德望P1, 她非常適應小學生活, 日日都自動醒起身返學, 好開心.

功課冇之前想像咁多, 至少已知比 ...
其實大部分父母都會認為自己選擇是對的(包括自己在內),三間學校各有特質,有時真的很難做決定。

德望 DSE 成績 VERY GOOD

都唔知擔心D MUD....

http://www.ghs.edu.hk/sec/hkdse.htm

回復 yuene 的帖子

Yuene

囡囡都收到GH offer, 相問下今年小一的英文書係咪用返同一個level, 無教快半年呢?  另外中文係咪用廣東話教呀?

apple8356 發表於 13-11-13 11:00
德望 DSE 成績 VERY GOOD

都唔知擔心D MUD....

對呀, GOOD HOPE DSE 成績真係已經好好, 野野同女拔比冇意思, 德望中是BAND 1A 的, 大女跟到佢進度升我已經好滿足,

NC9 發表於 13-11-13 11:04
回復 yuene 的帖子

Yuene

我都是第一年有女兒讀P1, 真是不知有冇教快教慢,  只能講課程接合到阿女K3的程度,  冇適應問題, 英文數, 但係好淺, 淺過依家D 小一面試題目, 中文是廣東話教, 但

brrbaby2007 發表於 13-11-13 10:20
I prefer SH>GH>TSL

TSL我連報都冇報,最緊要小朋友適合邊種type

請問有無 SH 中學 2013  DSE 成績 支持 你的比較。

2012 HKDSE   GH 似乎 優勝過 SH

http://www.edu-kingdom.com/home. ... do=blog&id=1881

Anyway, 我認為各有各好,好難比較。

Yuene, 你囡囡讀那一班?  我個囡係1E.  佢之前係讀無壓力, 活動教學的幼兒園, 我好擔心佢唔知會唔會適應德望(路邊社消息話德望好谷), 我同老公商量了一段時間後, 決定博一博.  結果, 阿囡好開心, 重話唔掛住幼兒園.  

apple8356 發表於 13-11-13 11:29
請問有無 SH 中學 2013  DSE 成績 支持 你的比較。

2012 HKDSE   GH 似乎 優勝過 SH

如果用呢d數字比,St Clare咪好過GH, 庇利羅氏同華仁表現都好一般
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

其實呢度有提的學校, 學術方面都唔弱, 比較DSE成績真係噤重要?  今年這間稍好, 下一年另一間稍好, 點比呢?  況且, 選擇學校, 學術只是其中一個考慮, 還有校風, 教學形式, 校際活動, 地區等等…

apple8356  有道理,各有各優勝之處。  發表於 13-11-14 11:19
LuLuciaMa  agree!  發表於 13-11-13 14:13
brrbaby2007  totally agree  發表於 13-11-13 12:43

回覆:yuene 的帖子

好吸引好開心呀!

回覆:yuene 的帖子

Haha, 我大女都係今年Good Hope P1,今日調位呀!我女每日返學都開心,我覺得最緊要揀間適合小朋友性格嘅小學,如要追求學術上做No.1, 這是永無止境的!

⼁乛⼀⼀

呢個成績…總比好多學校好嘅!個個人要求唔同,好多人覺得咁已經好好啦!

apple8356  AGREE   發表於 13-11-14 11:14

MrBeast 發表於 13-11-13 10:32
咁其實有學生放洋是好還是壞?

佢地對香港的教育制度或政策失去信心,尤其新高中及文憑試
咁應該算係好還是壞?
‹ 上一主題|下一主題