用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心(私立)vs 德望vs TSL
樓主: LuLuciaMa
go

聖心(私立)vs 德望vs TSL   [複製鏈接]

回復 NT-1 的帖子

你個親戚十分理智,如果住TKO,家長堅持揀聖心,小朋友真慘!

过海校车费2千多,而且年年加。德望有甘好,入到已经难能可贵。我会巽德望。tsl 无得比。

樓主會唔會再大抽獎 心儀的????

回覆:聖心(私立)vs 德望vs TSL

感激大家給我的意見!

引用:樓主會唔會再大抽獎+心儀的????

原帖由 apple8356 於 13-11-11 發表
樓主會唔會再大抽獎 心儀的????
大抽獎無呀

我會放棄TSL,唔係因為佢唔好,只因為係直資,冇得抽獎
唔去SH面試,因為中學太遠,少位收外生
跟住甲一去抽神校

只會從聖心和德望中二選一!Tsl無中學, 六年後又一硬仗, 你其他choice咁好, 不用考慮Tsl。

TSL 教學方法有咩特點?除左6年後要再戰?仲有咩要考慮?

TSL 較注重presentation skill, 多數學生是主動形同周身刀形, 如果在TSL 考得前的都好多去神校, TSL 上德望中學的看數字不太多, 可能是路向不同.

如果小朋友是安靜形的, 德望比較好, 升中亦肯定些, 如果小朋友好外向的又好積極的, 可能TSL 會更有動力.

德中除了舊年出左個狀元外,近呢幾年入U率好一般,可以去徳中網頁了解下!

回復 Vickybam 的帖子

德望已經好好啦。

咁邊間年年都多狀元,入U率又"非一般"架。
(鬼唔知DGJS , MARYKNOLL 好咩, 有OFFER 先得架。)

LuLuKiuKiu  Agree!  發表於 13-11-20 17:01

引用:回復+Vickybam+的帖子 德望已經好好啦。咁

原帖由 apple8356 於 13-11-12 發表
回復 Vickybam 的帖子

德望已經好好啦。
哈哈,說中了我想的。

講真,GH比頂上不足,比下也卓卓有餘了。有offer可以食大餐慶祝,當然你唔buy大班傳統教學除外。

年年都出狀元,印象中好似係Co-ed, LS, DBS, DGS.

MCS/St Mary 等都唔係年年有(有錯請指正)。不過都肯定是好好的學校。

小女2年前,都是放棄了2所龍校入TSL。一間在大坑,一間你有offer的學校

1.        住九龍,大坑對我來說太遠。雖然籃田校車30分鐘到達。小朋友有乜事,出出入入不便。又不可參加校內課外活動
2.        小女比較活潑。雖然阿女現在成績中遊,課外活動又唔突出。但她愛與不同國籍的小朋友溝通。回家樂意分享學校點滴。多不同種類的課外活動。阿女英文oral 進步左好多。在新加坡之旅回程航機上和外籍小朋友溝通,聽是可以,講則字眼上詞彙可以再多d
3.        升中在好多家長是大問題。我可能是另類的。對我來說,校風好,band 2都冇問題。小朋友讀書最緊要佢地開心、小學階段重語言和培養自信已足夠。小1讀小2書又或做多幾份功課、補充練習對我來說是不重要的

話說我識的TSL 學生,全部都有其它offer,很多都有放棄龍校。

德小當然是好好的學校。看看父母的要求和小朋友性格才是重要

德望的“缺點”有2個:大班45人,和比較谷,可能會辛苦。

但除非小朋友好明顯吾受谷,或另有更好龍校,否則吾會放棄。

引用:回復+siden+的帖子 同意,你甘講好正路。T

原帖由 Jane1983 於 13-11-11 發表
回復 siden 的帖子

同意,你甘講好正路。
仲有 GH 真係唔係錯

回覆:strawberry11 的帖子

我跟你的想法好相近呀!

回復 HappiMom 的帖子

志同道合

Nice to meet you

回覆:strawberry11 的帖子

Nice to meet u! 另外,其實我同樓主的境況一樣!宜家我好努力準備TSL家長面試呢!

我會考慮聖心同德望。六年後冇咁徬徨。
但如果早上上校車時間相差不遠, 聖心係私校部係上午校, 下午會多點時間休息! 時間總比返全日學好用得多

選一所合適子女的學校極其重要, 因每人性格及能力不同. 而事實上錯配情況經常發生.

其實此3間學校都有其忠實支持者, 所謂勢均力敵, 不過無論你選擇那一間, 放棄了機會可以惠澤他人, 一定會有人感謝你
‹ 上一主題|下一主題