用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 座GF(Long Beach) 望Sophie
go

座GF(Long Beach) 望Sophie [複製鏈接]

雖然收到offer,但同很多媽媽一樣,這間也不是本人的首選

2    0    0    0

你嘅意思係心儀Sophie多D?

Sophie係新校,點解o甘有興趣?

we visited sophie kindergarten after the GF interview, and the school is pretty big and the principal is nice and patient, but i dont think i will try this new school since i felt a little bit faint due to the new paint smell

SOPHIE係新校,而且仲係第一間喎!不過佢d talk的嘉賓有d料的,有d我識的.如果佢d老師都受過brain base learning的training而教小朋友,我相信是好的.
不過我不喜歡新裝修果d味.

回覆:座GF(Long Beach) 望Sophie

Sophie好明顯響學費方便係有同GF比較過,大家都係6000-7000,但擔心Sophie 有硬件(靚校舍)而無軟件(老師、課程設計)
Sophie係英粵、GF係英普
GF嘅語文OK...雖然Sophie員工一再強調佢哋重語文,但係standard去到邊未知
不過我老公唔知點解好like Sophie, 對佢印象好好,所以我會再了解下呢間學校

係新校,完全冇track record, 就好似白老鼠咁,俾人試學,所以啲野可能不斷變,我真係冇乜信心,如果學費差不多,我情願要GF

Sophie 唔係國際學校,是local幼稚園(我問左個staff),所以學英語可能GF好些!同埋新的local幼稚園,仲要係香港第一間,升local小一有否競爭力也不知因無record! 只知大同靚lor....

luiluibaby 發表於 13-11-13 12:10
Sophie 唔係國際學校,是local幼稚園(我問左個staff),所以學英語可能GF好些!同埋新的local幼稚園,仲要係 ...
國際學校同non國際學校分別是? 係咪有些唔係國際都有兩文三語?

本人覺得兩間教學理念好唔同,GF著重language training,SOPHIE著重啟發小朋友思維

引用:本人覺得兩間教學理念好唔同,GF著重languag

原帖由 HeiLumMa 於 13-12-11 發表
本人覺得兩間教學理念好唔同,GF著重language training,SOPHIE著重啟發小朋友思維
我也很認同,所以已取表格了,準備一月interview

我都會報名,佢仲唔收報名費添

今天終於可以參觀Sophie全校了,地方真的很大,又好「落本」,見到課室d傢俬全部都係Haba,可惜還有少部分未整好,希望一月參觀日會有更多野睇啦!

我都好想報,但爸爸無了解過學校就因為新學校反對,想問你地bb幾大,會報9月的還是2月開既pn? 我而家只有報PG, 希望他再了解多一點俾我幫bb 報pn

引用:今天終於可以參觀Sophie全校了,地方真的很

原帖由 lobbytsui 於 13-12-14 發表
今天終於可以參觀Sophie全校了,地方真的很大,又好「落本」,見到課室d傢俬全部都係Haba,可惜還有少部分 ...
係呀,我認同學校響添購設備真係好落本。。我仔係9月B,又怕陌生人,又唔肯開金口,我唯有向新校招手。。而呢間真係有potential嘅,我同老公決定多D參加佢哋嘅活動,觀察下D老師有冇愛心,再決定。。如果有offer,都會join pg再認識下佢哋嘅教法,希望搵到適合仔仔嘅學校~~

佢地用"繪本教學法",上PLAYGP都係,比較意外既係,上第一堂老師已留意到我囡鍾意咩顏色好希望我囡夾到呢間學校,
我交左呢間表,已經決定GREENFIELD唔會要了.個人比較PREFER英粵,而非英普

引用:佢地用"繪本教學法",上PLAYGP都係,比較意外

原帖由 HeiLumMa 於 13-12-19 發表
佢地用"繪本教學法",上PLAYGP都係,比較意外既係,上第一堂老師已留意到我囡鍾意咩顏色好希望我囡夾 ...
其實我有D唔明,"繪本教學法"即係用故事嚟教學?

想問下pg老師即係將來幼稚園老師?佢哋有愛心嗎 ?

點解你會鐘意英粵多D?老實我鐘意英普多D。。如果我揀GF,一定只因為佢係英普,而Sophie 唔係

回覆:supercrazy 的帖子

我認知就係用故事教學,講完故事繼而引導小朋友探討相關內容,要佢地思考。我喜歡英粵因為我希望小朋友先發展好思考、理解、探索能力,呢兩個語言適合我家文化,普通話要識但吾洗精,我個人覺得不急於幼兒階段學習。

引用:Quote:原帖由+HeiLumMa+於+13-12-19+發表佢

原帖由 supercrazy 於 13-12-19 發表
其實我有D唔明,"繪本教學法"即係用故事嚟教學?

想問下pg老師即係將來幼稚園老師?佢哋有愛心嗎 ?
你下次去聽學校既seminar, 講得課程很詳盡,校長亦解釋得好清楚為何行英粵而非英普,由於小朋友用母語對思維發展是最好!我亦是聽完seminar很想俾小朋友入讀

引用:佢地用"繪本教學法",上PLAYGP都係,比較意外

原帖由 HeiLumMa 於 13-12-19 發表
佢地用"繪本教學法",上PLAYGP都係,比較意外既係,上第一堂老師已留意到我囡鍾意咩顏色好希望我囡夾 ...
我都報了PG 下月插班,希望bb enjoy la! 我選了4,6那班,會是同學嗎?

‹ 上一主題|下一主題