用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 會在起跑線上輸嗎?
樓主: lilyrico
go

會在起跑線上輸嗎? [複製鏈接]

引用:回復+conniewktang+的帖子 多謝指點,令我

原帖由 lilyrico 於 13-11-10 發表
回復 conniewktang 的帖子

多謝指點,令我明白就算搵名幼,應該搵間着重思考啓發既學校。 ...
所以人人都話讀Ib…其實Ib係米真係好?

回復 pirudi 的帖子

的確係,係D誇國機構,外國讀書畢業既優勢明顯。

回覆:會在起跑線上輸嗎?

但係妳做FTM點解唔可以俾佢距區讀明幼?!

Holam920 發表於 13-11-10 21:21
但係妳做FTM點解唔可以俾佢距區讀明幼?!
C6又係咁講.所以報左大半係誇區既。

名不名幼我覺得唔係重點,冇net我覺得唔係幾好....始終英文唔係我地既母語...打好基礎,起碼唔怕講.....有好多香港人既speaking english都好差....外國讀書當然好....有基礎更好

回覆:conniewktang 的帖子

Agree

引用:問題係學卷根本涵接唔到小一課程+

原帖由 mimwing 於 13-11-10 發表
問題係學卷根本涵接唔到小一課程
唔認同,宜家好多有學劵都涵接到小學課程!

咁要睇下涵接咩小學,如果要涵接d谷型小學,可能難少少,當然,可以一年班力追,但要一年追返其他同學三年,真係要好努力至得!

回覆:kissobaby 的帖子

依家很多人都是result oriented。無可否認,結果固然重要,但當中的過程和背後支持達到目的的信念大家好像都忽略了。我會著重與子女成長的過程和灌輸正確的價值觀,其實他們長大後能否成功除學校的教育,父母的guidance,仲有好多其他客觀因素影響。既然係咁,不如多從正面咁去"享受"與子女一起成長的過程,咁樣大人小朋友都開心健康啲

我覺得妳無謂為咗呢件事同妳老公有爭執,等第二時佢埋怨呢樣果樣,不如妳俾個小朋友去in下,反正又唔係一定得,而且真係in倒名幼,又唔會有咩害處啫!

Chirley    發表於 13-11-11 00:23

Holam920 發表於 13-11-10 23:09
我覺得妳無謂為咗呢件事同妳老公有爭執,等第二時佢埋怨呢樣果樣,不如妳俾個小朋友去in下,反正又唔係一定 ...
由得小朋友自己去選囉~~

我要返工,都俾個女出去in名幼,in倒最多辛苦d、洗錢多d;in唔倒的話,就算個女大咗,都唔可以怨我無俾機會佢吖!而且我覺得,d名幼經營咁多年,都仲咁多人爭住入,應該唔係浪得虚名到將來升小一要叩門,SC,KV,KM,CCKG…畢業嘅學生,點都好過d藉藉無名嘅村校掛!

唔好用名幼概括左D幼稚園....每間幼稚園都有唔同特質...學野同開心成長唔一定係茅盾...不如做D資料搜集先....

引用:Quote:Holam920+發表於+13-11-10+23:09+我

原帖由 xoshan1025 於 13-11-10 發表
Yeah! Agree! In 多幾間,你就會知自己同個小朋友鐘意咩學校... 唔好睇佢地得果兩歲人仔,佢地已經好識揀,鐘意果間學校,interview 時都特別精靈... 隨緣啦!讀書呢d野,有興趣自然讀到,不一定讀名校先得... 我自己讀屋村學校大,都入到港大,仲要發現自己會考成績好過我身邊d DB,DG, Co-ed 同學仔... 不過,到出黎做野,個game 又由頭玩過... Haha.... 所以,放鬆d... 最緊要有書讀...

其實唔駛咁刻意去區分兩種學校,IN咗又收咗咪睇下邊間感覺好啲,邊間配合自己理念多啲先作決定啦

我覺得名幼唔一定係谷,而係佢地用咩教學方法

投胎做左我個女已經輸左喺起跑線喇!

引用:投胎做左我個女已經輸左喺起跑線喇!+

原帖由 wuwu2012 於 13-11-11 發表
投胎做左我個女已經輸左喺起跑線喇!
做我個仔都是

xoshan1025 發表於 13-11-10 23:11
有時好奇怪,亞仔面試時,冇選果間學校,亦唔係好回應個老師,但結果間學校竟然選左阿仔。宜家等緊亞仔自己中意既。

引用:Quote:xoshan1025+發表於+13-11-10+23:11+

原帖由 lilyrico 於 13-11-11 發表
有時好奇怪,亞仔面試時,冇選果間學校,亦唔係好回應個老師,但結果間學校竟然選左阿仔。宜家等緊亞仔自己 ...
請問有邊間有啲咁嘅情況?

‹ 上一主題|下一主題