用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試最怕……
go

面試最怕…… [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆:剛果公主 的帖子

Agree!唔引導,死守同一方式問,唔答就收野!!其實轉一轉角度問,就會知小朋友識唔識!!!

最怕佢病,扭眼瞓

引用:Agree!唔引導,死守同一方式問,唔答就收野

原帖由 kkcnine 於 13-11-10 發表
Agree!唔引導,死守同一方式問,唔答就收野!!其實轉一轉角度問,就會知小朋友識唔識!!!

...
嘩!咁似我月頭in某名幼經驗!

引用:Agree!唔引導,死守同一方式問,唔答就收野

你b係細?

回覆:面試最怕……

最怕面試前,在waiting room或排queue要等好耐,等期間要顧自己儀態,又要令小朋友靚靚心情,如小朋友等到唔耐煩,開始發脾氣,點樣再令小朋友回復靚靚心情面試,簡直mission impossible.

sysy474    發表於 13-11-13 15:39
Chirley    發表於 13-11-10 17:43

引用:另外,自己既係細B,面對醒目大B進行二人對

原帖由 剛果公主 於 13-11-10 發表
另外,自己既係細B,面對醒目大B進行二人對戰interview,都係好陰公,望住隔離強勁父子/母子組合不斷開心搶答 ...
簡直想死,直時被ko.

引用:你b係細? +

ky201105 發表於 13-11-10 17:08
嘩!咁似我月頭in某名幼經驗!
邊間?!

引用:另外,自己既係細B,面對醒目大B進行二人對

另外,自己既係細B,面對醒目大B進行二人對戰interview,都係好陰公,望住隔離強勁父子/母子組合不斷開心搶答 ...
好彩我暫時未遇到… 但突然覺得做細B 同細B家長有樣好,自小就經歷失敗,抗逆力應該比較强… (同是細B家長上)

引用:Quote:原帖由+confidence+於+13-11-10+發表

我個B其實係8月,但當9〜12月既B都repeat為大B時,咁相比下就係細好多,因有些KG收表只到8月尾!或9月後既B ...
完全明白!!best friend係名幼老師,她也說细B真係sit底好多,尤其係果d12月尾聖誕礼物 但不用太灰心,她說大B大到10月9月又唔一定有着數!因老師会expect超醒(但往往都唔係)反而8 9月b特別醒,会分老師另眼相看,加埋随和的家長,比分都手鬆d

引用:Quote:原帖由+剛果公主+於+13-11-10+發表另

原帖由 藍藍媽 於 13-11-10 發表
好彩我暫時未遇到… 但突然覺得做細B 同細B家長有樣好,自小就經歷失敗,抗逆力應該比較强… (同是細B家長 ...
Yeah!!阿Q精神,事事開心

引用:Quote:ky201105+發表於+13-11-10+17:08+嘩

原帖由 Chirley 於 13-11-10 發表
邊間?!
九龍塘好多名星仔囡果間囉!可能我唔好彩啦!我囡唔係唔識,係斯文啲反應慢啲,老好趕,無引導無waiting time,我知佢in我囡in少幾個問題。

引用:Quote:原帖由+剛果公主+於+13-11-10+發表我

原帖由 confidence 於 13-11-10 發表
完全明白!!best friend係名幼老師,她也說细B真係sit底好多,尤其係果d12月尾聖誕礼物 但不用太 ...
咁你有冇去你fd學校in? 可能有著數

引用:Quote:原帖由+confidence+於+13-11-10+發表

原帖由 cloudwingwing 於 13-11-10 發表
咁你有冇去你fd學校in? 可能有著數
當然有,但我無問佢考乜,因佢都好正直,唔会爆料,只肯同我講,千祈要笑,表現随和有禮!

回復 ky201105 的帖子

我都覺徥個間學校d老師真係冇乜耐性!

我覺得未必關學校事,應該係老師個人,同一間學校,見網上話老師點in點有耐性,到我時換來黑面老師,另一間又有人話老師唔引導,但到我時老師又好nice, 小朋友in得好唔好真係好睇老師緣,喜歡既米有心機d in, 覺得你唔可愛米是但in law而且老師都係人,都有心情好同唔好,手鬆手緊,無人知law

引用:回復+ky201105+的帖子 我都覺徥個間學校d

原帖由 Feron 於 13-11-10 發表
回復 ky201105 的帖子

我都覺徥個間學校d老師真係冇乜耐性!
識唔會讚下你,唔識唔會引導你重會黑面。好似有個秒錶咁,唔識?夠鐘,ok,下一個~

‹ 上一主題|下一主題