用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 交表時間(舊生新生歡迎指教)
go

交表時間(舊生新生歡迎指教) [複製鏈接]

表格上指定時間,學校會唔會有記錄?因為我想跟朋友交換時間。

0    0    0    0

其實,連交表都不願守學校的時段,應該好好諗下培正適唔適合你。

機本上,培正的家長係隨傳隨到的。

話幾時註冊就幾時要到,幾時買書就幾時要到,開家長會就要自己到 + 搵人照顧兒童。

回覆:studykid 的帖子

好多謝你教訓。
相信呢幾個月好多家長都忙於跟小朋友搵學校、填表、交表、面試,我都一樣。
有多好在職家長,都因為香港教育嘅文化搞到一頭煙。在職嘅父母,相信已經請假請到比公司炸型,甚至有閒話。
幸好我公司無炸我型,不過我自己都唔好意思經常請假。
如果因為我呢個post令你不安,唔好意思。

回復 Catherinebyorn 的帖子

算啦... 一樣米養百樣人...  觀點角度唔同, 唔好勞氣...
名校有名校既風格... 亦相對會有各種風格既家長....

不過我老公以前係培正舊生..佢都成日同我講, 培正係比較 "有型"....另一個角度睇, 係有D "寸"....

所以你自己衡量一下... 我都唔太建議你轉時間... 如果你真係好鍾意呢間學校, 無謂博啦...^^

回覆:gogymiu 的帖子

我無勞氣,不過人家未了解清楚就去批判別人,有點兒「那個」囉。
我比較八卦,見到人家响另外一度po文,暗歧視單/雙非,口講無所謂,不過事實呢?我無興趣知人家心點諗,不過小朋友真係無辜的,只能怪港府。
試問一個人有呢個「心腸」,憑咩去批判別人呢?
Btw,因為我少時好曳,讀書唔好,所以都想自己嘅小朋友成材,心地好。

‹ 上一主題|下一主題