用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 各位爸媽, 可否比D意見我呀?
go

各位爸媽, 可否比D意見我呀?

我個囝响未學過體操之下,做到呢個動作......
都唔知比唔比佢去學體操, 我怕佢會受傷!
如果要學, 大家又有無D穏當一些的好介紹呢???
謝謝

https://www.facebook.com/photo.p ... ;type=3&theater

回覆:各位爸媽, 可否比D意見我呀?

去沙田體育學院看下,應該穩固

回復 superccc 的帖子

等我揾下資料先! 唔該

回覆:各位爸媽, 可否比D意見我呀?

應該比佢學,有潛質

引用:我個囝响未學過體操之下,做到呢個動作.....

原帖由 TszWun 於 13-11-10 發表
我個囝响未學過體操之下,做到呢個動作......
都唔知比唔比佢去學體操, 我怕佢會受傷!
如果要學, 大家又有 ...
玩同學真係兩回事,體操係比較容易受傷嘅活動,訓練都幾辛苦,多年前我亦層考慮比仔仔學,不過我c6反對,最後都選左第二樣冇學到。如果你仔仔好有興趣,你又好想佢學咪去試吓囉。但聽聞學體操後骨架好難長得高大,唔知是真是假。

洋蔥頭媽咪 發表於 13-11-11 08:29
玩同學真係兩回事,體操係比較容易受傷嘅活動,訓練都幾辛苦,多年前我亦層考慮比仔仔學,不過我c6反對,最 ...

就係見到人地訓練好辛苦....又怕佢受傷.....咁先唔知點揀...
体操有別其他運動....做到一字馬就做V字馬....見到D小朋友喊晒,
喊都係其次, 最怕只係佢受傷.....
但又見到佢好似响呢方面有D潛質,
唔比佢學好似浪費....唉

回復 littlesa24 的帖子

就係見過D教練.....其實有小小恐怖.....

引用:Quote:原帖由+TszWun+於+13-11-10+發表我個

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 13-11-11 發表
玩同學真係兩回事,體操係比較容易受傷嘅活動,訓練都幾辛苦,多年前我亦層考慮比仔仔學,不過我c6反對,最 ...
係!過早操練會影響長高!

回復 701003 的帖子

小朋友現在已經都不高

小女有点体操底子, 学过一年, 因为找不到好教练就作吧! 香港的体操是小儿科, 有排未去到苦练和受伤的程度, 让他去玩吧, 拉腱动作可增加身体柔軟体度, 日后玩其他运动便不易受伤了.

options : 1) 香港体操会
              2) YMCA , TST

回復 annie40 的帖子

謝謝意見, 打聽過YMCA都唔錯, 我諗都要同小朋友去觀下堂先

annie40  去玩啦! 好快就学懂side flip, 手倒立, 巩桥,cup手翻, 是男孩子嘛, 有点本事, 在同学前风可以威风威风!  發表於 13-11-11 14:03

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+13-11-11+08:29+

原帖由 TszWun 於 13-11-11 發表
就係見到人地訓練好辛苦....又怕佢受傷.....咁先唔知點揀...
体操有別其他運動....做到一字馬就做V字馬... ...
的確好辛苦架,而且好易受傷,所以我 c6都反對。

回復 洋蔥頭媽咪 的帖子

都未知點好.......................