用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬鞍山靈糧幼稚園 及 聖母無玷聖心幼稚園 你會怎選擇? ...
go

馬鞍山靈糧幼稚園 及 聖母無玷聖心幼稚園 你會怎選擇? [複製鏈接]

各位家長好,想請問如果你子女都有機會讀 馬鞍山靈糧幼稚園 及 聖母無玷聖心幼稚園 k1班,你會選擇那間?
   0    0    0    0

馬鞍山靈糧幼稚園...因為校風較好!

引用:各位家長好,想請問如果你子女都有機會讀+

原帖由 freego 於 13-11-10 發表
各位家長好,想請問如果你子女都有機會讀 馬鞍山靈糧幼稚園 及 聖母無玷聖心幼稚園 k1班,你會選擇那間? ...
靈糧開心幼稚園,聖心係俗形幼稚園,選擇視付家長取向。

引用:Quote:原帖由+freego+於+13-11-10+發表各位

原帖由 assado 於 13-11-10 發表
靈糧開心幼稚園,聖心係俗形幼稚園,選擇視付家長取向。
請問靈糧功課多唔多?中英大約如何安排?

如果有選擇,一定揀聖心!識得有位婆婆的孫子讀靈糧,無錯K1-K3是十分開心的生活,但升小一就慘了!因為他孫子跟不上和不適應小一的生活,而致他無心機學習。當然,這可能是個別例子。我姨甥現讀聖心,老師常會與家長聯絡,告訴小朋友在校的生活。而所學的是小朋友能力範圍的東西,K1每天有連線或填色功課(為將來寫字作準備)。所以,暫時我不覺得聖心是谷的學校。其實谷的學校,小朋友都可以讀得好開心的。

開心的學校,都唔係只係玩玩玩到顛 我囡係今年靈糧K1生,日日都有小肌肉訓練,為日後寫字做準備。另外,學校有中英文字咭、普通話詞咭, 家長亦可響內聯網上瞭解英文同普通話的月度學習內容同埋進度。

仲有,學校訓練閱讀也都有自己一套方法,這點十分重要,因我相信,人生流流長,一個人從閱讀當中獲得的知識,要比書本中廣泛的多的多!

因此,靈糧所教內容如果全部都跟到的話,亦是十分足夠的!

BTW,我理解的happy school,是將知識以更生動、更吸引小童的表現方式教比幼稚園學生,以讓小朋友記憶深刻,并完全理解。完全唔係僅僅在學校傻玩

跟唔到小學的小朋友,其實屋企人都要反思下吧

引用:+本帖最後由+luckyveronique+於+13-11-10+1

原帖由 luckyveronique 於 13-11-10 發表

開心的學校,都唔係只係玩玩玩到顛 我囡係 ...
請問一星期多少英文上課時間?有功課嗎?

回復 leehimhim 的帖子

K1功課只有“請聽我讀”計劃,每兩周學校派發兩本書,一本由家長讀比小朋友,家長讀一遍簽一個名,叫做“親子閱讀計劃”;另一本簡單D既,需由小朋友向其他人讀,小朋友每讀一次獲得一個簽名,10日內獲得24個簽名,壓力其實都唔小。我囡幾次都自己揀(或者老師派發)了英文圖書,亦在這個活動當中學到唔少英文句子。

另會有一D不定期的親子勞作,此外,K1無其他書面作業。其實那些畫下線、涂下色咁既作業,家長在書局太易買到啦,無需學校再派發喇~~

英文堂無記錯的話,每週2節,NET教(兩班共享一位NET老師)。但同時NET老師都會經常在活動區域或小組活動教學當中出現,所以小朋友接觸英文的時間無法準確計算。

回覆:馬鞍山靈糧幼稚園 及 聖母無玷聖心幼稚園 你會怎選擇?

兩間都收,我揀靈糧。

參考下教育局既質素評核報告,睇下邊間岩你心水
http://www.edb.gov.hk/tc/sch-adm ... /reports/index.html

引用:回復+leehimhim+的帖子 K1功課只有“請聽

原帖由 luckyveronique 於 13-11-10 發表
回復 leehimhim 的帖子

K1功課只有“請聽我讀”計劃,每兩周學校派發兩本書,一本由家長讀比小朋友,家長 ...
多謝你詳盡介紹,因收咗我am班,想了解多啲,其實有啲擔心升小一吃力

真的真的很感謝你們誠心的回覆。。 但真的都很難選擇,兩間感覺都很好,有些人話聖心幼收300人,但聖心小得40個位,都很難爭!

引用:Quote:原帖由+luckyveronique+於+13-11-10+

原帖由 leehimhim 於 13-11-10 發表
多謝你詳盡介紹,因收咗我am班,想了解多啲,其實有啲擔心升小一吃力

...
聽講靈糧課程真係好淺, 唔明點解出名但淺, 唔係多人鍾意深咩, 我個fd 話㨂聖心唔㨂靈糧

voted for 聖心also。好多朋友係聖心讀。都話其實讀得好開心

回覆:馬鞍山靈糧幼稚園 及 聖母無玷聖心幼稚園 你會怎選擇?

靈糧今日 15/11 最後留位機會!

我囡囡今年在LINGLIANG讀k3了, 個人認為k1至k2課程都是偏淺, 升k3後, 抄寫功課不太多, 但很多額外功課, 如每周有剪報, 有中英文自製字典, 我比較喜歡佢用dramatic english教英詩, 我囡囡次次學完, 返屋企都成首背晒俾我, 另外佢地k3學習區係好多考思維o既活動, 可能我要求唔高, 我比較buy呢類注重思維發展
o既學校多過k1細細個就要揸筆寫字o既學校. 同埋我聽好幾個舊家長分享, 佢地d仔女都派o左去沙田數一二小學校, 佢地o既意見係升小一上學期, 係真係好辛苦, 但一到下學期或二年班就冇乜問題. 所以我都唔特別擔心, 平時加多d寫字就足夠. 純作分享, 不喜勿插

cyym    發表於 13-11-16 10:25

我囡囡是過來人.
靈糧花很多時間在思考, 創作, 培養學習興趣,閱讀和自理的習慣. 而唔係寫多別人幾隻字.
上年囡囡考小學考咁多間都有直接offer. 現在讀小一都無比班中kv..sc etc名幼生拋離. 以我睇..小一根本個個都辛苦, 不能與kg時相比. 問題只係頭頭一個月寫字無人咁快咁叻咁靚吧. 但一習慣, 已經追番哂!
同埋靈糧最真貴的是小朋友真係比較純真同有憐憫既心.
我當日選靈糧, 就係覺得呢d自信,自理, 自愛等原素, 唔係上下興趣班買到番黎.
相反, 如自已覺得子女普通話同英文唔係咁好既話, 就算自已唔教..外間咁多有得上,真係俾錢可追回. 現今學生, 就算唔係讀靈糧既~ 相信大部份人都會出去上. 真係問題唔大.
kg 一日只番3個鐘, 你想學校花呢2-3個鐘在哪裡幫助小朋友呢? 希望佢o係呢個童年得到什麼呢?
讀書真係漫漫長路, 唔駛急. 呢個kg階段, 培養品德同愛心. 讓小孩子親親身邊既事物, 陪伴他們多一點時間. 摸多d, 玩多d! 頭腦精靈d! 第時那段長路係有幫助的.

cyym    發表於 13-11-16 10:24

之前我同囡囡參加過一個生日會,大都係第一次見面的朋友們。其中共有來自5間幼稚園的十幾個小朋友,有super神級的,又有一半係分別來自幾間靈糧的。通過我接觸十幾個孩子們發現,靈糧的小朋友普遍膽子比較大同自信,敢於同可以信任的陌生成人有溝通、有眼神交流,可帶住比自己小的小朋友一起玩。後來靈糧小同學們仲一起唱校歌,感覺他們對學校較有歸屬感。

cyym    發表於 13-11-16 10:25

多謝以上3位過來人的分享, 有時自己都15/16, 因為自己和和仔仔 (k1)
都十分喜歡靈糧, 當初後補入讀十分之興奮...
但身邊總有人提點程度太淺...升k1就慘啦...而家就happy, P1就....又怕自己選錯了
但事實上小朋友上學後之進步是十分明顯, 變得喜愛閱讀, 主動學習, 主動叫媽媽去睇書包裡面既一切, 而且會遷就/照顧/關心小朋友 ...而且他很喜歡叫媽媽扮學校的老師 / 職員 / 同學, 相信短短時間內, 他已對學校產生歸屬感...

mibubu    發表於 13-11-16 12:57
‹ 上一主題|下一主題