用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡就考試,怕佢課業太沉重
樓主: Mon太
go

囡囡就考試,怕佢課業太沉重 [複製鏈接]

回覆:囡囡就考試,怕佢課業太沉重

My son did gifted Maths program before. i stopped him for a year because of other priority.

I cant see why not for Kumon.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

如果時間上再安排不來,又抗拒和應付不來。我不會再要孩子夾硬為已經超前而不去停。為孩子想想,成年人也想早㸃放工不想加班,星期六日和假期也想真正休息,有誰仍想忙碌渡過?

orangebb  絕對係 !  發表於 13-11-25 15:44

回覆:囡囡就考試,怕佢課業太沉重

何苦香港小朋友咁辛苦?

orangebb  正規課程已經夠忙, 又要課外活動, 又要樂器, 仲要公文...........完全無喘息空間.....為乜呢!  怪唔之得早排話5歲都有情緒病呀!  發表於 13-11-25 15:46

雖然公文同好多坊間既教育中心都話想小朋友超前學年,呢個都唔係最重要,重點係對小朋友有冇幫助姐。
如果返公文可以幫到小朋友既,俾佢繼續學真係無所謂,
等佢知道做事唔好咁易放棄都好呀,最多減少習作量。
如果唔係,佢地好快又同你講唔想做呢樣個樣架啦~

引用:如果時間上再安排不來,又抗拒和應付不來。

原帖由 ysnmama 於 13-11-19 發表
如果時間上再安排不來,又抗拒和應付不來。我不會再要孩子夾硬為已經超前而不去停。為孩子想想,成年人也想 ...
有誰看得通!没有幾多個家長!

‹ 上一主題|下一主題