用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡就考試,怕佢課業太沉重
go

囡囡就考試,怕佢課業太沉重 [複製鏈接]

囡囡而家開始準備定考試,有上公文,我驚佢兩邊都要應付,我係咪應該放棄公文,等佢專心溫書?
   0    0    0    0

回覆:囡囡就考試,怕佢課業太沉重

公文幾多科?一科應唔係大問題,另可同老師傾減量,但唔好停。

朋友個囡讀小三,有上公民中 n 數,數學已是x, y 代數程度。 她在小二時很不想做公民,所以每星期在威迫利誘下祗肯做一至二份功課交差。 我也曾經問過她爸爸何解唔cut, 他回覆是當一星期補習一次,由她慢慢來。結論是,如果唔捨得cut, 可以要求減功課量。  我個囝K3, 學中文2A, 有點吃力。 由9月開學時由十張減至五張紙。 近來因要應付小一面試和學校功課和評估,再由六日功課減至五日。務求佢唔會太抗佢公民,由他慢慢浸。

回覆:乖乖小B 的帖子

上堂正常8:00到3:30!工課十樣八樣!還可以去公民!幾點可以睡?11:00?

回覆:skkeung 的帖子

小朋友現讀 P2,公民數做到 E 課程,E+cut 淨每日1張,再超前已經無意義,主力跟返學校一套已經好好。

有時間同小朋友讀下中、英文課外書、hea下都好過。

我一直反對超前,因小朋友上堂會唔專心。如公文係協助操練不足之處,盡量唔好停。

orangebb  同意!  發表於 13-11-25 15:54

王國會長

NT-1 發表於 13-11-9 23:34
朋友個囡讀小三,有上公民中 n 數,數學已是x, y 代數程度。 她在小二時很不想做公民,所以每星期在威迫利 ...
除非想跳班, 小三已是x, y 代數程度又如何呢?  

回復 Mon太 的帖子

其實真係唔使咁輕易放棄如果你上左咁耐,為左考試而放棄都好唔抵得但如果囡囡真係handle唔黎,
你可以試下同老師講,好似樓上佢地講咁減少做工作紙既量架嘛

又要比别人叻而不理小朋友的資質!攪唔掂,又話香港教育制度失販!我們十分習慣把問題推給别人!

要看小孩抗拒否和對學業有沒有大幫助,公文是數? 我看一些朋友都是衰在理解方面

NT-1 發表於 13-11-9 23:34
朋友個囡讀小三,有上公民中 n 數,數學已是x, y 代數程度。 她在小二時很不想做公民,所以每星期在威迫利 ...
代數應該係公民 G 課程,呀仔同班有個(P.2)friend 都讀緊呢級,不過剛剛一次 maths assessment 都唔夠呀仔高分。

小學生,做時小心、做完返check 比學得超前仲有優勢。

引用:Quote:NT-1+發表於+13-11-9+23:34+朋友個囡

原帖由 yuenkw 於 13-11-12 發表
代數應該係公民 G 課程,呀仔同班有個(P.2)friend 都讀緊呢級,不過剛剛一次 maths assessment 都唔夠呀 ...
其實公文课程跟正规学校课程是分別颇大的,正规课程有过半的範圍並不涵蓋在公文课程内,特別是初小会学的金錢、时间、圖形、方向、距離……等等,公文课程是没有的~~公文的年级参照是指示其課程内容会出現於正規教育哪一年级,例如level H的內容是会出现於正规教育F2的課程範圍內,但这並不表示level H已涵蓋所有F2会学的数学知識~~希望我的解釋有助網友了解公文,再去考慮是否適合自己孩子~~

回復 瑩瑩老豆 的帖子

公文係想學生可以提早適應高中課程,所以先有代數練習同埋NT-1朋友個小朋友都好叻,可以超學年咁讀

假如小朋友自己有興趣學就繼續學,反正公文的功課量可因應情況加減;相反,沒興趣就不要浪費時間、金錢

回覆:Mi328 的帖子

我亞女剛小一抗拒做, 已減量, 但都唔夠時間做, 已超前左, 成日都話番學悶, 咩都講識, 見到跟到學校課程, 好似樓上媽媽講睇多d 課外書好過, 今個月cut 2科

回覆:jswailam928 的帖子

打漏字, 唔抗拒做

回復 jswailam928 的帖子

My kid has not ever joined 公文, but he likes reading (though he reads less and less recently due to heavy workload and other temptations...).  I think more focused on reading will help a lot.  My kid is doing quite well on Chinese and English composition.
‹ 上一主題|下一主題