用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Phonics一問
go

Phonics一問

阿囡學校已有phonics 堂一星期一次,現在k2要學雙併音, eg "an"她好似未太掌握得好,我還須要出去再學phinics嗎?因為想她容易吸收,我怕她越來越跟不到,是不是太心急呢!

雙拼音係比較難掌握,俾啲時間。
與其出去學,不如先問學校老師,有冇方法可以令小朋友會得清晰啲,穩陣啲

回覆:Phonics一問

親子閱讀書最有效的方法我小朋友從末上過任何phonics班…… 但是一年前已經識拼音 …… 全部都係我自己教…… 而家K1 簡單cat dog  car dot 已經可以串出離

回覆:picture 的帖子

引用:親子閱讀書最有效的方法我小朋友從末上過任

原帖由 picture 於 13-11-14 發表
親子閱讀書最有效的方法我小朋友從末上過任何phonics班…… 但是一年前已經識拼音 …… 全部都係我自己教… ...
請問點教呢? 我自己唔識, 但會同佢睇圖書

引用:Quote:原帖由+picture+於+13-11-14+發表親

原帖由 我係我 於 13-11-14 發表
請問點教呢? 我自己唔識, 但會同佢睇圖書
开始時我去library找最淺的oxford reading tree.

一頁得4隻字個D。頁頁sentence structure 差不多的,佢坐我大脾,我好慢咁讀。

到佢識car我就寫cat比佢睇……比較r 音同t音……
……之後再变cap……etc

當然自己教不夠systematic, 不過如楼主小朋友已有根基,親子閱讀可以起温習作用。