用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Clare 好,定係基恩小學好d?
樓主: DevilPig
go

St Clare 好,定係基恩小學好d? [複製鏈接]

引用:Quote:Angie_Law+發表於+13-11-11+14:15+回

原帖由 chingcging 於 13-11-11 發表
我母校係聖心,同佢哋超多過節﹗

而且,係net 11,比佢好但唔洗錢嘅多的是,升中亦非100%,中學根 ...
不如你又share下聖心丫?我女現讀st clare kg.報左聖心私立部。兩者你又點比較呢?謝謝

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+13-11-11+發表

原帖由 sirotansiu 於 13-11-11 發表
不如你又share下聖心丫?我女現讀st clare kg.報左聖心私立部。兩者你又點比較呢?謝謝

...
我唔會俾個女讀聖心!我係聖心讀咗16年書,小學超辛苦!唔好以為直屬就好易直升中學,實情係如果全級考唔到頭1/4,中學都唔係好想理你!好多係學校成績一跌係頭1/4嘅同學,一派就派何東!好慘!呢個直屬遊戲呃咗好多人,由小一衝到小六,唔痴線叫好嘢架啦

chingcging,

唔好意思, 想請教吓如果係直屬中學, 唔係band1 & band 2 的小學學生都要收返咩?

引用:chingcging,+唔好意思,+想請教吓如果係直屬

原帖由 w-w 於 13-11-11 發表
chingcging, 唔好意思, 想請教吓如果係直屬中學, 唔係band1 & band 2 的小學學生都要收返咩? ...
唔係架!你唔到level學校唔收架!只係j
直屬中學有優先收返自己小學嘅學生咋

回覆:St Clare 好,定係基恩小學好d

如果中學係私校/直資,就可以有自主收生權,但聖心,st clare,聖提中學都係津校,要跟game rule 的

引用:如果中學係私校/直資,就可以有自主收生權

原帖由 chingcging 於 13-11-11 發表
如果中學係私校/直資,就可以有自主收生權,但聖心,st clare,聖提中學都係津校,要跟game rule 的

...
對九龍區有無研究?基恩小學對九龍民生呢?

w-w 發表於 13-11-11 17:58
chingcging, 唔好意思, 想請教吓如果係直屬中學, 唔係band1 & band 2 的小學學生都要收返咩? ...
我都有相同理解, 應該係band one & band two都要收番 (除非達標的人數遠超保留學位的數量).

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+13-11-11+發表

原帖由 DevilPig 於 13-11-11 發表
對九龍區有無研究?基恩小學對九龍民生呢?
sorry, 我對九龍嗰邊嘅學校冇研究

引用:Quote:w-w+發表於+13-11-11+17:58+chingcgi

原帖由 jaycee_mami 於 13-11-11 發表
我都有相同理解, 應該係band one & band two都要收番 (除非達標的人數遠超保留學位的數量).
...
在直屬/聯繫小學就讀的學生,會否不獲派回直屬/聯繫中學就讀?

學生的派位組別如屬學校網第一或第二派位組別,並以直屬/聯繫中 學作為乙部「按學校網的學校選擇」的首選學校,便有資格獲派直屬 /聯繫中學的保留學位;個別學校亦選擇不限組別地全收三個學校網 派位組別的直屬/聯繫小學學生。若符合資格的人數多於保留的學 位,電腦便會按學生的學校網派位組別及隨機編號依次序分配學位, 直至保留的學位額滿為止

在下述的情況,學生有可能不獲派回其直屬/聯繫中學:
(a) 學生的學校網派位組別不符合上述資格。
(b) 學生並無按規定,在乙部「按學校網的學校選擇」以其直屬/聯 繫中學作為首選學校。
(c) 符合申請直屬/聯繫中學資格的小六學生人數較直屬/聯繫中學 所提供的保留學位為多。
(d) 學生在自行分配學位階段成功獲另一所中學取錄或在甲部「不受 學校網限制的學校選擇」獲分配學位。

Source: http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/FAQ_SSPA1113__2013-07-09__C_1.pdf

Thanks, bakusensei.
‹ 上一主題|下一主題