用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Clare 好,定係基恩小學好d?
go

St Clare 好,定係基恩小學好d? [複製鏈接]

以成績,學術,語言發展,升中 banding

4    0    0    0

DevilPig 發表於 13-11-8 19:12
以成績,學術,語言發展,升中 banding
St Clare

引用:Quote:DevilPig+發表於+13-11-8+19:12+以成

原帖由 elbar 於 13-11-08 發表
St Clare
我見基恩小學升中派位,都派得好好咁,以為 banding 唔差添!可以比多少少資料嗎?

回覆:St Clare 好,定係基恩小學好d

兩間差唔多,基恩收咗會去基恩。一來唔洗錢,二來基恩最多33人一班,人數少啲

引用:兩間差唔多,基恩收咗會去基恩。一來唔洗錢

原帖由 chingcging 於 13-11-09 發表
兩間差唔多,基恩收咗會去基恩。一來唔洗錢,二來基恩最多33人一班,人數少啲

...
st clare 不是只加到30人一班嗎? (朋友女兒早幾屆20多人一班)

回覆:St Clare 好,定係基恩小學好d?

我都想知基恩banding,請賜教

讀基恩,將錢省下做唔同嘅栽培。

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+13-11-09+發表

原帖由 bakusensei 於 13-11-09 發表
st clare 不是只加到30人一班嗎? (朋友女兒早幾屆20多人一班)
st Clare max 35人一班,只是收唔足

引用:Quote:原帖由+bakusensei+於+13-11-09+發表

st Clare max 35人一班,只是收唔足
真係愈收愈多.計計下,有幾多上得到中學部

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+13-11-09+發表

真係愈收愈多.計計下,有幾多上得到中學部
叻嘅唔會簡自己中學,所以都有唔少位俾街外人。我會津小然後簡佢中學,俾少6年錢

引用:Quote:原帖由+bakusensei+於+13-11-09+發表

叻嘅唔會簡自己中學,所以都有唔少位俾街外人。我會津小然後簡佢中學,俾少6年錢

...
外人大抽獎她應收band one,自己人就band one band two都收。band one,equal chance , 不如抽英華

外人大抽獎她應收band one,自己人就band one band two都收。band one,equal chance , 不如抽英華

...
基本上係英華聖提先到佢!女仔net 11只要成績中上都不愁出路,始終中學派位都係跟校區。band 1女校多係一個動力。

聖嘉勒在中西區只能算中間……
好过她的學校大把……
讀小學無非想升中上去……
如果想出來考………好似又唔夠好…
年年頭幾個都會出來…不过唔多

不如讀官津,讀好d...將來選好d嘅中學……
選唔到好……到時再去聖嘉勒

引用:聖嘉勒在中西區只能算中間……好过她的學校

原帖由 lin051051 於 13-11-10 發表
聖嘉勒在中西區只能算中間……
好过她的學校大把……
讀小學無非想升中上去……
Totally agree

回覆:DevilPig 的帖子

讀st clares 如$不是問題, 咁英文語境比基恩好. 讀st clares 如是band 1-2學生, 中學部都應收番, band 1學生 亦不少考到更好的, 進可攻退可守. 讀基恩如果係band 1當然好多band 1學校都收, 基本上你讀任何一間小學都可這樣說, 但有誰可保證自己的孩子6年後是band1? 要一點也不能鬆懈能承受到嗎? 這人人不同. 如讀基恩到時是band 2生, 那你要想下到時有什麼選擇. 現st clares小學部收多了學生, 有位比band2都留比自己人先, 可比其他學校的位會少了.

引用:讀st+clares+如$不是問題,+咁英文語境比基

原帖由 NatalieBaby 於 13-11-10 發表
讀st clares 如$不是問題, 咁英文語境比基恩好. 讀st clares 如是band 1-2學生, 中學部都應收番, band 1學 ...
同意,總點係st clare以往自行收生大多收自己小學部的學生,以致band two的自己小學部學生也能在統一派位入中學部.故留下的非保留位無乜機會收外面的band two生.

引用:讀st+clares+如$不是問題,+咁英文語境比基

原帖由 NatalieBaby 於 13-11-10 發表
讀st clares 如$不是問題, 咁英文語境比基恩好. 讀st clares 如是band 1-2學生, 中學部都應收番, band 1學 ...
Totally agree! 但好多家長自信心爆棚……總覺得自己ge 小朋友天資聰穎、一定是Band 1 生罷了!

引用:Quote:原帖由+NatalieBaby+於+13-11-10+發

原帖由 Chocolatefree 於 13-11-10 發表
Totally agree! 但好多家長自信心爆棚……總覺得自己ge 小朋友天資聰穎、一定是Band 1 生罷了!

...

別傻了,文憑試大洗牌,中學為保校譽,真係會收自己學校band 2 學生?雖然話有85%位俾直屬,但唔一定收晒85%位!聖心band 2 會去何東,唔係班小朋友不想上band 1,而係band 1嘅petcentage 多,就算成績好係學校排名都好後,咁係冇辦法。仲有,文憑試依家係中文科出問題,英文教學已非優勢。

回復 chingcging 的帖子

請問你囡囡讀緊st clare嗎? 睇你的post,你好似唔多like呢間學校,可以分享原因嗎? 其實我囡囡今年先考K1,小學對我哋係比較遠期嘅事,我只係好奇想知多D,因為個個用家都讚呢間學校,連住中西區嘅的士司機都話佢好好,但我都好想聽多D唔同意見。

Angie_Law 發表於 13-11-11 14:15
回復 chingcging 的帖子

請問你囡囡讀緊st clare嗎? 睇你的post,你好似唔多like呢間學校,可以分享原因 ...

我母校係聖心,同佢哋超多過節﹗

而且,係net 11,比佢好但唔洗錢嘅多的是,升中亦非100%,中學根本唔想收自己嘅band 2生,但唔收又唔夠人。有能力嘅,中學派位都簡英華聖提先,都未必簡自己學校。唯一好處,中學校址夠靜,冬天一過5點都唔敢留係學校。
‹ 上一主題|下一主題