用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日學之園K1 Interview
樓主: fixedstar99
go

今日學之園K1 Interview [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+suki224+於+13-11-10+發表其

原帖由 kwanym 於 13-11-10 發表
同意,其實interview 考嘅題目應該係返咗学老師教授才懂,而家調翻轉要学前就識

...
但係亦真係有小朋友未返學已經識,又或者答唔中 model answer, 但有 creative answer, 咁果D咪會高分D,易入D囉,千幾人 application , 只收 三十幾個學位,深少少,易揀D麻

回覆:Cattdogg 的帖子

你哥個係幾月b?我哥個10月,冇叫佢數膠圈,我in凱帆校

回覆:MMAAXX 的帖子

我地係主任收,有好多時間,多到我填完,講埋枱上兩本書俾阿女聽

引用:Quote:原帖由+chumiguan+於+13-11-09+發表

原帖由 kwanym 於 13-11-09 發表
其實part three 計唔計分?校長一开始就話今天面試已經完了,我地傾下計,小朋友可以在後面玩玩具而家長 ...
我in凱帆冇校長講野,要填問卷

引用:Quote:原帖由+kwanym+於+13-11-10+發表同意

原帖由 DevilPig 於 13-11-11 發表
但係亦真係有小朋友未返學已經識,又或者答唔中 model answer, 但有 creative answer, 咁果D咪會高分D,易 ...
你報边間?咁多人apply!???

引用:我地係主任收,有好多時間,多到我填完,講

原帖由 venusko2 於 13-11-11 發表
我地係主任收,有好多時間,多到我填完,講埋枱上兩本書俾阿女聽
可能間間唔同!!

我也是In凱帆的,星期六中午時段,流程和其他家長分享既一樣,無數過膠圈,只係最尾果Part由葉校長親自入來收卷,個別問每個小朋友問題及送禮物,最尾果Part係一定會計分的,而且係Out唔Out你既關鍵,上年我囡頭兩Part也是卓越表現,但最後果Part係我填問卷時喊左,即使主任入來後已平伏心情並有和主任溝通但都係衰左=.=..

引用:我也是In凱帆的,星期六中午時段,流程和其他

原帖由 Jasmin映 於 13-11-11 發表
我也是In凱帆的,星期六中午時段,流程和其他家長分享既一樣,無數過膠圈,只係最尾果Part由葉校長親自入來收卷 ...
咁我預咗我仔仔唔得啦!!

回復 kwanym 的帖子

I interviewed Olympic one too.. Principal asked my son where are the wheels on the paper car, my son kept on looking at the car without answering her..just take this time as experience as my target is next Mar N class interview.. my son is Nov 2011 BB, i want him to be BIG B...

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+13-11-11+發表但

原帖由 kwanym 於 13-11-11 發表
你報边間?咁多人apply!???
係上年青衣分校校長講,過千份 application, 叫大家唔好打電話 check result

回覆:suki224 的帖子

exactly!!  真係好難為個小朋友,一開始玩,都未玩夠就要one on one, 跟住望住個滑涕又冇得玩,又無端端轉channel, 再又出黎又係可以望唔可以玩,第三part 仲要睇書!!!悶爆,唔喊果d 真係outstanding.... 雖然我果group 都冇人喊,但真係辛苦哂d 小朋友囉,兩歲幾就要經歷咁多

我地in 凱帆校, 上年已in 過pn, 阿女表演一般, 無收到, 今年再來挑戰k1, 我覺得interview程度同pn都差不多, 咁即係k1 interview相對算淺, 今次阿女都算合作, 同埋最難果part佢睇書,我填form都算過關,我係咁同佢講, 乖乖地等下, 一陣校長會比禮物 or biscuits, 如果無biscuits, mami一陣同你去買好無, 佢話好, 之後就好合作, 自己睇書, 我地仲要係同group8個入面最後一個出去, 阿女真係算係咁, 等左十幾分鐘都有....

我地見LV,第一部份用英文見, 佢問我女掛住係窗上既粉紅色嘢係咩(curtain), 跟住又問睡房入面個櫃叫咩(老師話Wardrobe)....我覺得係咪深左啲呢?

問圖片果部份, 我地都係in eng, 因我舊年申請過pn, 只須reply email, 沒有再填form, 可能佢跟返我上年要求,比返我地in eng, 我見佢睇住張form安排net老師比我地, 但阿女6月b, 可能問得淺d, 只係比圖片, 叫佢係圖晝上搵返出來, 同埋問係咩來, bed, telephone, clock...都係好簡單的, 之後叫佢放返d card入細籃入面, 阿女自己好有心機, 一張張圖晝face down, 學校logo向上咁放好

引用:問圖片果部份,+我地都係in+eng,+因我舊年申

原帖由 littlelittlepig 於 13-11-11 發表
問圖片果部份, 我地都係in eng, 因我舊年申請過pn, 只須reply email, 沒有再填form, 可能佢跟返我上年要求, ...
我仔仔都一样,頭3parts 都表現good good ar。。。

咁有冇D實例呀?  我阿B出年想報

引用:咁有冇D實例呀?++我阿B出年想報

原帖由 BatBatMaMa 於 13-11-11 發表
咁有冇D實例呀?  我阿B出年想報
你睇翻之前d post 有講

Oh IC,thank you!  Don't like the idea that if one cried, he/she must fail, How on earth a baby don't cry!!  I consider the don't cry one strange myself......
‹ 上一主題|下一主題