用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日學之園K1 Interview
樓主: fixedstar99
go

今日學之園K1 Interview [複製鏈接]

回覆:今日學之園K1 Interview

我個part超趕,份問卷只俾咗兩分鐘時間就話要收返唔駛再填,跟著校長就入裡講少少野然後問家長仲有冇問題,之後立即就排禮物然後bye bye,我估佢哋冇咩位所以都唔位嘥大家時間

kwanym 發表於 13-11-9 20:03
其實part three 計唔計分?校長一开始就話今天面試已經完了,我地傾下計,小朋友可以在後面玩玩具而家長 ...
我個女頭兩part 我覺得超excellent,但第3part 未入校長度已大喊話要走,入到課室keep住大喊,又唔肯坐,要老師比公仔氹,都唔得,最後仲撞到個咀,超級大喊,我覺得係計分law, 我見老師在邊不停寫野,又一定要小朋友坐紅色櫈,家長坐黃色,如果唔計分就唔會要求點坐,而家真係一肚眼淚

回覆:suki224 的帖子

我都覺得第 3 part 計分,講到明要邊個小朋友坐邊張凳。有個小男孩坐低後郁身郁勢猛搖腳,我見老師即刻低頭 mark 野。

的確比我想像中淺,雖然我b 都唔係好肯講野同理個先生,仲不斷話要出去玩。

不過佢唱歌果part 兩group 一齊in 真係影響,我b 聽到隔離拍手同有聲就唔肯聽自己個先生講野。

仲要我隔離又坐個不斷郁不斷嘈,我女就係咁望住個小朋友......

唉,雖然我好可憐果位媽媽,不過我都好可憐我自己呀!!

引用:我都覺得第+3+part+計分,講到明要邊個小朋

原帖由 jonlyone 於 13-11-09 發表
我都覺得第 3 part 計分,講到明要邊個小朋友坐邊張凳。有個小男孩坐低後郁身郁勢猛搖腳,我見老師即刻低頭 ...
我在part three 時,老師無指定小孩要坐边,仲話唔想坐前面的小孩可以坐在後面玩玩具!我仔仔开頭主動坐前面,之後他好悶就話要老!仲自己行咗去門口話要走!校長話派玩具時又乖乖回去!

引用:我個part超趕,份問卷只俾咗兩分鐘時間就話

原帖由 MMAAXX 於 13-11-09 發表
我個part超趕,份問卷只俾咗兩分鐘時間就話要收返唔駛再填,跟著校長就入裡講少少野然後問家長仲有冇問題, ...
其實part three 係咪唔計分??个个in都唔同嘅?係咪純粹校長出來招待下d家長?

校長俾禮物時小朋友如果有講多謝,隔離個老師有mark 分架

我下午in 海帆校又無校長,又無指定坐咩色櫈。可能唔同學校唔同interview approach.

今日係日出康城interview, 遇到個非常差的中文老師, 不詳談, 但分享一條最有趣問題, 問小朋友有無讀PN,我諗小朋友只知有無番學,唔會知乜野叫PN,對這校感到非常失望。本身是心儀學校,今天知道除了看track record,老師是否encouraging更重要。

引用:校長俾禮物時小朋友如果有講多謝,隔離個老

原帖由 princesssnowy 於 13-11-09 發表
你in 边間呀?

引用:校長俾禮物時小朋友如果有講多謝,隔離個老

原帖由 princesssnowy 於 13-11-09 發表
校長講明已經interview 完畢,但又計分,咁古惑

回復 princesssnowy 的帖子

我in 青衣灝景校,老師之前冇交代清楚幾時上去交問卷,結果有一兩個在校長講野果時就上去交問卷,有D小朋友在校長講完之後一窩蜂上去交問卷,校長根本來不及派禮物,小朋友就算拿佐禮物都冇機會講多謝喔,感覺亂成一團!

我覺得個李校長都幾cool

其實得咁少位, 就算表現ok都無諗住會考到! 我仔part 3睇住本動物書唱old mcdonald , 去kv st cat叫佢唱又唔唱, 真係吹脹

回復 cscsmlkyh 的帖子

同感,我都覺得同一課室隔離果組的聲音好易分散小朋友注意力~ 甚至在問卷度我都提到呢個問題,希望唔會令到佢地唔中意。。。。

我都唔鍾意青衣既安排,阿女初時去到比佢係大堂玩sir滑梯係幾好for warm up, 預先同佢講玩到老師叫名就要去見老師先,見完就可以再去玩sir滑梯,in 完第一間課室,出黎要經過甘多人同滑梯,佢已經眼望望好想去玩,但都好乖甘跟我去第2個課室,點個in完出黎仲要去第3個課室,再一次比佢見到個滑梯,佢已經無耐性,唔肯再去第3個課室,夾左佢入去,剩係得書,仲要齋坐,最後就痴左線song 喊

引用:我都唔鍾意青衣既安排,阿女初時去到比佢係

原帖由 suki224 於 13-11-10 發表
我都唔鍾意青衣既安排,阿女初時去到比佢係大堂玩sir滑梯係幾好for warm up, 預先同佢講玩到老師叫名就要去 ...
唔好太擔心,我唸好多b都係咁,囡囡前2part good job已經好好!

其實對一個只有兩歲多既小朋友黎講,要佢過甘多關,又要無雜念,真係要睇佢心情,講真,問既野我覺得所有小朋友都會識,睇下佢彩唔彩你啫,甘就要決定佢既命運,好殘忍,甘細個就要好似大人甘咩都競爭,

引用:其實對一個只有兩歲多既小朋友黎講,要佢過

原帖由 suki224 於 13-11-10 發表
其實對一個只有兩歲多既小朋友黎講,要佢過甘多關,又要無雜念,真係要睇佢心情,講真,問既野我覺得所有小 ...
同意,其實interview 考嘅題目應該係返咗学老師教授才懂,而家調翻轉要学前就識

‹ 上一主題|下一主題