用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 老公吾幫手教仔,重要在家務上給我壓力 ...
go

老公吾幫手教仔,重要在家務上給我壓力 [複製鏈接]

我是在職媽媽,老公吾信個仔自閉,回家吾幫手教仔,

重要在家務上給我壓力,說我吾識管工人做野。
㕑房D煲刮花哂見吾到,
我話你見到做也吾自已話個工人。我邊有咁多時間睇佢做野。你以為我全能?
而且工人話完咪又係咁...

我重有個8個月既女要take care.
個女比佢抱親都喊。

之後重要話我媽整野吾好食,無去買D最新鮮的魚回來。
我媽要照顧個超活躍既兩歲A仔, 已經好辛苦,佢重要苛求。
佢話佢做野辛苦,回家都無野好食。
其實我阿媽已有迎合佢要求,煮D濃咪菜式,但鮮魚要去遠D買,無人有時間去。

點解我老公咁自我中心?個仔大問題吾理,重要响度挑剔!

每次嘈親我都好興!但問題仍然存在!

0    0    0    0

回復 rd21gn54 的帖子

帶亞仔看醫生時,迫埋爸爸一起去, 等專業人士講說服力會好些。
你仔仔仲細, 可能唔太明顯, 爸爸覺得男仔都係活躍些,無大礙,所以先不相信。
不過若檢查確定了, 多點帶孩子做一些感統的訓練會有幫助。

我以前都覺仔仔有點問題, 但丈夫都說無問題,連健康院都唔覺佢有問題。
到政府話可以檢查確診時已快6歲, 錯過了感統訓練的黃金期,好可惜。

你同自己媽媽要互相support,老公投訴當佢唱歌算啦。
唔好迫得自己太辛苦,加油呀!

[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD8/139247/146789.19794217.38630.jpg[/img]MyTwins在Baby House影的造型照-9月25日

回復 Vinell 的帖子

thanks

我會帶佢一齊上playgroup, 等佢知道仔仔同其他小朋友既分別。

你為何覺得感統最有幫助?小朋友上了沒有?

回復 Vinell 的帖子

感統訓練大了可改為做運動,我仔之前的OT是這樣建議的。

引用:我是在職媽媽,老公吾信個仔自閉,回家吾幫

原帖由 rd21gn54 於 13-11-08 發表
我是在職媽媽,老公吾信個仔自閉,回家吾幫手教仔,

重要在家務上給我壓力,說我吾識管工人做野。
我老公信足囝囝係a 仔,但佢冇時間教佢,激氣。

Vichang 發表於 13-11-10 09:54
我老公信足囝囝係a 仔,但佢冇時間教佢,激氣。

放假也幫到忙吧,有困難孩子的父母應該一起去面對,不能說無時間去逃避.

我諗揍住兩個又要管工人你已好大壓力。不期然想老公分擔體諒,無可厚非。

但其實老公本身都會工作和自己有壓力,同樣,亦會想你搞好個家,甚至分擔佢嘅壓力。

其實大家都壓力爆煲。與期去期待另一半,不如自己好好減壓先,有開心嘅家庭,先有開心嘅孩子。若老公真係未明又未幫到手,自己先做住先,找多些外援分擔下,自己都要有返自己興趣,得閒去鬆下。呢個係長期作戰!有弱兒嘅家,更易散,但,亦見少數更齊心。點選擇要好好想想呀!

祝福你!

回覆 Anan3388 的帖子

Thank you for your advice.

佢近來好似開始接受現實,因為我帶佢去見同年紀的小朋友。

咁就好。
睇清楚你係在職媽媽,真不容易,佩服佩服!

祝福你哋越嚟越好:)

其實個個工作都會有厭力,但最重要識减壓,同老公傾下,有無諗過請補習miss教小朋友?

回覆:老公吾幫手教仔,重要在家務上給我壓力

我剛剛做咗全職主婦,對住個A仔真係好攰的,老人家都好辛苦架!係我立場唔會理老公先,因為已係大人好多觀念都好難改變,最緊要係教好d仔女先,你老公再話要食新鮮魚.,咪揾日佢放假叫佢拖住個小朋友去買囉!

回覆:老公吾幫手教仔,重要在家務上給我壓力

樓主情況與我家相似。
或許 有時候 家有 a仔 就會有 個 a老豆……
仔所有嘢我搞,皆因c6 唔想理 唔想知 唔想做 唔想睇 唔想聽。 小朋友頑皮點 吵點 也頂不住,小小事就 破口大駡,粗鄙程度 直迫 市井流民……
日日最好全屋靜哂,任佢玩電腦 睇電視,夠鐘有飯食、屋企乾乾淨淨……
小朋友最好系木偶公仔,大老爺想玩時就攞嚟玩陣,其餘時間 抦埋一邊 唔郁 唔出声,唔駛理。
我都想知 佢當日為乜 肯要小朋友呢?
去玩具舖 買幾個公仔返嚟咪得囉……

引用:樓主情況與我家相似。 或許+有時候+家有+a

原帖由 KIKI678 於 14-01-20 發表
樓主情況與我家相似。
或許 有時候 家有 a仔 就會有 個 a老豆……
仔所有嘢我搞,皆因c6 唔想理 唔想知 唔 ...
我老公—樣,仍自顧自己,小朋友有問題已很辛苦,但如果老公很—同面對和處理,會好好多。。現在得自己去面對,很攰!!

回覆 KIKI678 的帖子

It takes some time for man to believe in the problem. My husband takes half a year.

First, they don't know how to observe the difference between our son and others.
Maybe they don't have time and they don't read books about special education.
Second, they are too proud to recognise our son is a child with special needs.
Third, there will be more symptoms appearing as our son grows older, which make it hard for them to deny. Now my son learns to talk. He can see my son is a bit like a machine, always repeating things in the DVD but no real response to others' questions. He is not so angry when I mention the word  自閉症。

So give him some time to observe.

好身同感受!
但成日remind自己要俾個happy family 個仔,所以忍忍忍
‹ 上一主題|下一主題