用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無2011小朋友係觀察又慢熱但有心儀收? ...
go

有無2011小朋友係觀察又慢熱但有心儀收?

如題。我囡係呢種性格,已識好多嘢講好多嘢。但interview時老師問佢嘢全封口,只做唔講。連thank you 都係老師捉佢手仔唔準走先講。我倆公婆又唔係e生律師,住又住舊樓。自覺會全軍覆沒。

想睇下有沒有same situation 嘅family但有鼓舞性嘅result。

其實如果唔報一線名校, 收的機會都好大...我個細仔報4間, 暫時3間都收, 但PM囉...自知阿仔呢刻唔夠人揪, 所以報二, 三線反而可以有選擇呀!

heidya  same as our family, good luck  發表於 13-11-16 15:05

回覆:有無2011小朋友係觀察又慢熱但有心儀收?

Same situation as u, my girl just do without talk in interview. We got pm offer in st.nic

引用:Same+situation+as+u,+my+girl+just+do+wit

引用:如題。我囡係呢種性格,已識好多嘢講好多嘢

原帖由 chumiguan 於 13-11-08 發表
如題。我囡係呢種性格,已識好多嘢講好多嘢。但interview時老師問佢嘢全封口,只做唔講。連thank you 都係 ...
我仔就係哩性格我估佢都唔慌有名校收

引用:Quote:原帖由+helenmail421+於+13-11-08+發

原帖由 剛果公主 於 13-11-08 發表
我大囡係你的講呢種上年九龍禮賢收左做正取生,開學後發現好多同學都係呢種Type,我估禮賢都几鍾意呢類小朋 ...
咁你大囡最後簡边間?讀咗有無活潑大膽d?

引用:Quote:原帖由+剛果公主+於+13-11-08+發表我

引用:Quote:原帖由+剛果公主+於+13-11-08+發表我

回覆:有無2011小朋友係觀察又慢熱但有心儀收?

U go to some kindergarten which test parents more than kids...higher chance. Same case like u,  my small dec girl got am offer in whampoa kataline as teacher discussed with me for quite a long time..my friend 's july boy also got am offer in st nicholas. His daddy had a good chat with teacher but the boy keeps silent as he's not feeling well that day.anyway, dun give up.

引用:U+go+to+some+kindergarten+which+test+par

回覆:剛果公主 的帖子

深有同感,我兩個仔女都依類型,要觀察好耐先會出聲。一d出名學術叻的學校都冇offer,但一d以愛心見稱的學校就會收。所以各位媽咪唔使太擔心。如想表現好d,起碼出聲講野,我有個小心得,就係早點到學校玩下先,熟悉下先,relax下先。

我個囡exactly呢種性格, 識好多野, 但唔肯開口講, 對人有介心, 要confirm對面個人係好人先開口講嘢, 本來今年都唔太期望佢開金口, 因為自己生囡自己最清楚佢, 不過無意中有日去幼稚園開放日, 好多野玩, 好多禮物, 於是之後每次interview都話去開放日, 不過要答老師問題先有禮物, 又問佢要咩色波波, 叫佢陣間自己同老師講要咩色波波, 雖然要出動利誘, 但佢in SC, KV, 時都肯唱歌答問題, 一見到禮物或貼紙就笑晒, 當然, 每個小朋友都唔同特質, 家長都要試多d唔同方法, 我都報了不少, 有些當熱身

引用:如題。我囡係呢種性格,已識好多嘢講好多嘢

原帖由 chumiguan 於 13-11-08 發表
如題。我囡係呢種性格,已識好多嘢講好多嘢。但interview時老師問佢嘢全封口,只做唔講。連thank you 都係 ...
我個仔同你女一樣,佢好多野講識好多野,但就係面對陌生人時就好怕羞同細膽,我幫佢報左12間k1,已經in左5間,見第一間時好似啞左咁一條問題都無答,但收左am班,依家五間入面有2間am offer,1間pm,1間後備am,仲有一間未覆……你放心啦,實有一間會肯收,緣份到時就係嗰間架喇,加油呀!

回覆:bowiekashu 的帖子

My boy has the same problem too.  Never speak up in front of the teacher.  Very frustrated.  No offer till now.  Worst case will continue in the PN school.

回復 chumiguan 的帖子

你小朋友好明顯係自信心不夠,上社交小組班會有幫助,曰常生活比多些鼓勵會更好。

引用:Quote:原帖由+helenmail421+於+13-11-08+發

原帖由 剛果公主 於 13-11-08 發表
我大囡係你的講呢種上年九龍禮賢收左做正取生,開學後發現好多同學都係呢種Type,我估禮賢都几鍾意呢類小朋 ...
你呢個回覆實在太安慰我了,我囡都是這type, 又報左禮賢。
雖然最心儀龍校,但如果有半龍校收都很開心了。

回覆:choicheukyin 的帖子

佢8個月大已上潛能/啓發playgroup, 平時亦接觸N咁多人。讀緊N班。所以係性格問題多過自信心問題。佢最主要都係唔同陌生人講嘢啫。連自己屋企地址都識講,又識創作應用唔同字,就只係interview時唔講,又唔笑,輸曬啦!

回覆:剛果公主 的帖子

Thank you. This is encouraging!

初級媽咪 發表於 13-11-8 11:36
其實如果唔報一線名校, 收的機會都好大...我個細仔報4間, 暫時3間都收, 但PM囉...自知阿仔呢刻唔夠人揪, 所 ...