用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英華小一常識題考起家長
go

英華小一常識題考起家長 [複製鏈接]

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20131107/00407_012.html

名牌小學一年級時事常識題目深奧程度「大超班」,不但小學生「十問九唔識」,連家長也被考起!網上近日瘋傳深水埗直資名校英華小學一份發給小一生的常識科時事工作紙,內容竟涵蓋內地實施旅遊法、藝人曾志偉辭任演藝人協會會長等艱深時事題,令人嘩然。本報以此進行街頭即場做問卷測試發現,九成受訪小學生「全捧蛋」,即使家長從旁協助亦只能答對六成題目。有教育界人士狠批題目冷門兼太長、用字太深,對小一生而言屬「太過分」。校方表示已檢討並更新出題指引。

讀小一的田氏「孖女」接受測試,結果每題均有她倆不理解或「唔識讀」的詞語。

10條超強題目

唔識好正常
鄧太 (小三生家長/答對三題):「好深,大人都唔識,我同個女好少搭的士,對的士加價完全無概念,如果學校要我哋一齊做呢份功課,九成會肥佬,小一學生更加一舊雲啦!」

郭同學(中四學生/答對七題):「我三分鐘去完成,覺得有少少難度,至少係三、四年級的題目啦,曾志偉一題同時事無關,小一學生由家長陪同一齊做相信會好啲。」

方同學(中六學生/答對十題):「讀咗幾年通識,份卷對我嚟講會較簡單,但小一生好少會睇新聞,所以唔識答好正常,加上問題用字較難理解,我覺得起碼小五程度先做到。」

該份「英華小學2013-2014年度上學期常識科一年級時事小百答工作紙(一)及(二)」,引起大批網民和家長熱烈討論。

九成初小生捧蛋

本報記者昨在大埔區,隨機向三十名小一至小三學生和中學生以該工作紙作即場測試,結果九成受訪初小生「捧蛋」,只有個別學生答對最多兩題,部分學生在家長協助下亦只能答對六至七題。若以十分為滿分,受訪初小生平均得分六點六分,當中最多人答錯的士加價題,亦有不少學生誤以為馬來西亞是菲律賓的城市。相反,受訪中學生則平均有近九成準確率。

英華小學陳副校長接受本報查詢時承認,有關題目屬該校小一級常識科上學期網上工作紙練習題,學生每月須完成一份,但不會計入考試分,題目由常識科老師從報章頭版新聞取材。

陳副校長透露,校方有見最近有關題目引起大批家長及網民討論,即時與科目老師開會檢討,認同部分題目程度太深和太冷門,故已更新出題指引,要求老師選材時須同時考慮頭版新聞的熱門度和客觀性。她解釋,設時事題目的是鼓勵學生多閱報及多留意時事,校方不介意家長陪同子女透過討論合作完成工作紙。

部分問題無意義

資助小學校長會副主席張勇邦看過有關題目後,直言太深太長,不適合小一生作答,而「辭任」、「淘汰」等詞語更是小一生較少觸及,颱風題則似考核學生記憶力,「記得本年最強颱風嘅意義喺邊呢?問到曾志偉辭職,係咪想考學生識唔識曾志偉呢?其實老師出題都應該考慮背後學習目的係乜,唔可能樣樣都問。」

香港教育專業人員協會教育研究部主任張銳輝批評,「小一常識科出呢啲時事題太過分了,相信連初中學生都只係勉強識」。他質疑,部分題目與小朋友的生活無大關連,例如的士加價、內地實施旅遊法等,學生「連題目都唔識讀」,質疑會適得其反,打擊學生對時事的興趣。張建議老師出題應圍繞學生的程度、興趣和生活範疇。

1    0    0    0

學生習作變家長功課

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20131107/00407_013.html

「媽咪,咩係諮詢呀?」、「邊個係曾志偉?」從本報記者手上接過英華小學一年級常識科工作紙,初小學生均一臉迷茫。試答題時向父母提出很多問題,學生習作最終變成家長功課。有受訪小學生家長坦言,自己也被工作紙難倒,如要小一生完成簡直是「不可能的任務」,有問題更似屬娛樂題多於時事題。

課程指引含糊不清

本報記者昨在大埔區隨機向三十名中小學生派發工作紙,當中小一至小三受訪學生全是在家長協助下完成,中學生則自行作答。姓田的小一孖女直言,每題均有她倆不理解或「唔識讀」的詞語,如「勒索」、「諮詢」等,結果幾乎全由接放學的姨母代答,結果三人合作下只取得五分「僅僅合格」的成績。

另一受訪小三學生家長鄧太認為,工作紙的問題超出小學水平,部分涉及現行法例,而「諮詢」、「修訂建議」等字太深奧,低年級學生難以理解。演藝人協會人事變動亦無必要讓學生當常識學習。接受測試的中六生方同學則形容工作紙對他來說易如反掌,但認為對「只看卡通、不看新聞」的初小學生就太艱深,「如果長期要交呢類功課,應該會好大壓力,可能會變成家長嘅功課」。

身兼資深小學常識科老師及香港浸會大學小學常識科兼任講師的梁兆棠指,教育局的《小學常識科課程指引》只提到課程宗旨是鼓勵學生關注時事,但內容含糊不清,故深淺程度僅靠科目老師按教學經驗判斷,亦須考慮題目中的字詞。

我就好想知英華生其實識唔識答。

回復 MrBeast 的帖子

我都好想知, 不過英華的家長已精心挑選過, D仔點會覺得有難度.

引用:我就好想知英華生其實識唔識答。

原帖由 MrBeast 於 13-11-07 發表
我就好想知英華生其實識唔識答。
作為英華家長,我想講,識不識答根本不是重點,此張工作紙一個月在家做一次,不計分的。學校目的是透過工作紙鼓勵學生廣泛閱讀報章(這也是教署對時事常識指引). 我們享受一齊找尋答案的過程,我不會要求我個仔要一 take 過全答中。報章雜誌報導以偏概全,沒有了解過我們作為用家的感受,也不了解學校的教學理念。這次的事件,正正教曉我小朋友要懂得獨立思考分析報紙報導!

回覆你的問題,我個仔睇完今日東方頭條,話"都唔係好深姐,全部都理解到呀". 佢識答曾志偉那題呀

MrBeast  Thx  發表於 13-11-7 18:19

回覆:英華小一常識題考起家長

如果是不計分家課,問題又不大。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

醒目開學勳章 貢獻勳章

hadwinboy 發表於 13-11-7 17:40
作為英華家長,我想講,識不識答根本不是重點,此張工作紙一個月在家做一次,不計分的。學校目的是透過工作 ...
我雖然唔係用家,但會跟孩子分享時事,真係唔覺得深
我都有假設學校出呢張工作紙嘅用意,諗法同你一樣,只係一個工具,引子,帶領小朋友同家長去閱報揾答案

其實,係家長自己唔關心時事,定e+小朋友太忙?家長咁大反感?!
大家對學校嘅工作紙太認真喇!重點根本唔係响答案度!

喵媽  agree!!  發表於 13-11-18 15:09
黃巴士  AGREED !!  發表於 13-11-13 14:26
恐龍家

hadwinboy 發表於 13-11-7 17:40
作為英華家長,我想講,識不識答根本不是重點,此張工作紙一個月在家做一次,不計分的。學校目的是透過工作 ...
但那副校話是網上工作紙,是否可以在屋企做,會不會是親子形式
如果是唔計分,咁當比小朋友知多小小社會上的事,其實我覺得OK
以上是我在親子王國對此事的回覆,結果⋯我被人到⋯⋯

小曳人 發表於 13-11-7 19:43
我雖然唔係用家,但會跟孩子分享時事,真係唔覺得深
我都有假設學校出呢張工作紙嘅用意,諗法同你一樣,只 ...
我的睇法同你一樣,其實只要每日有睇下新聞,小朋友是會識的。

引用:Quote:小曳人+發表於+13-11-7+19:43+我雖然

原帖由 BFIF 於 13-11-07 發表
我的睇法同你一樣,其實只要每日有睇下新聞,小朋友是會識的。
但係都有質疑問題字眼好深,小一未必識喎

普遍小一在校內考試是由老師讀題,而且這網上練習是在家中做,小朋友唔識是可以問家長的,由此亦可作為父母與子女分享日常社會新聞的話題。
而且選擇題的其中一些答案好好笑,我相信小朋友唔會選錯。
利申:我不是用家。

醒目開學勳章 貢獻勳章

BFIF 發表於 13-11-7 19:44
以上是我在親子王國對此事的回覆,結果⋯我被人到⋯⋯
我响iantsang個FB講,都俾人插呀!
算啦~

呢個世界好多人會覺得小一應該識d乜,識多咗就係老師/學校有病,家長怪獸!

其實我覺得小朋友(特別係男仔)好勝,你叫佢睇報紙,不如出題目俾佢,咁佢地有目標,有成功感!
但其實,都係一d工具

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

小一真正需要什麼!需要微積分!

janetlam74  有病教育~ 下次幼稚園需要微積分!!!  發表於 13-11-8 09:07

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+13-11-07+發表我

原帖由 hadwinboy 於 13-11-07 發表
還有一點想分享。我並不認同那個受訪教協人員的說話,說"的士加價不關小一學生事他們不需要知,題目應環繞小一生的興趣".小一生最有興趣打機,題目出哪款遊戲機最好玩嗎? 如果香港的士加價都唔需要知,大陸山區建校関我什麼事,東華三院籌款関我什麼事,埃比亞饑童関我什麼事,捐二手玩具給貧窮兒童関我仔什麼事? 我們的社會是這樣教小朋友的嗎?

回覆:elbar 的帖子

簡直太過份以為出咁深題目就等於學校程度高,其實求其一間普通小學將六年級課程放入小一咪可以升級,所謂名校,不知所謂!膚淺既人就會信學校程度深一定係好,但有冇諗過小朋友既正常吸收同學習能力,只會令到小朋友無興趣學習

janetlam74  講得好! 而家既教育係無任何空間比人去諗野! 只有谷D所謂深課程!  發表於 13-11-8 09:10

The purpose of 常識 is not to memorize such extensive topics of "facts". The focus is wrong.

常識科讓學生有機會結合個人、社會及人文教育、科學教育與科技
教育三個學習領域所涉及的知識、能力及價值觀和態度進行學習。
本科透過手腦並用的學習經歷及解決問題的過程,培養學生的創造
力 。 課 程 的 設 計 著 重 培 養 學 生 的 探 究 精 神 , 及 發 展 學 生 「 學 會 學習」的能力

回覆:英華小一常識題考起家長

Super agree. 常識是讓小朋友學懂生活。一些重要的時事,具代表性的值得學。如認識莫言好過叫個仔識得曾智偉。常識是啟發學生的思維推理,不只是死記事件。

‹ 上一主題|下一主題