用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 銅鑼灣靈糧堂面試
樓主: Mrs.Luckycat
go

銅鑼灣靈糧堂面試   [複製鏈接]

回覆:siumi 的帖子

Hi. Siumi 請問是否多數家庭都是基督徒?

天助自助者,  別再怨天尤人

請問上下午班共收幾多人嫁?

siumi 發表於 13-11-11 12:28
回復 venusko2 的帖子

我女係 銅鑼灣靈糧堂畢業, 亞仔仲讀緊, 曾校長係一個我好敬佩O既校長, 佢非常open-m ...
請問你大女而家讀邊間小學呀?靈糧堂多雜費嗎?

係唔係同一個時段都有好多批小朋友in架呢??
如果一個時段只係in一批小朋友的話,咁佢都唔係in好多人姐....
中既機會率都應該唔會好低... (我估)
同埋,佢有冇N班直升???

venusko2 發表於 13-11-11 10:19
我覺得個老師唱歌好難聽,聲線又弱,講好多野連小小道具都冇預備,好冇誠意

...
又唔駛咁CRITICAL 既, 可能個老師當日已經唱左廿幾三十次, 講到氣都無呢

回復 Mrs.Luckycat 的帖子

Mrs.Luckycat, 我亞仔O個班可能基督徒家庭多少少, 不過都有唔少唔係基督徒

回復 babycute2009 的帖子

babycute2009, 亞女宜家讀緊港大同學會小學, 因為我未讀過其他幼稚園, 雜費我覺得合理呀!

回覆:方二筒 的帖子

我地係哥日最高in,早上8:15,所以佢應該係最精神gar la

會唔會早d收到取錄email 呢?
要等到12月頭太耐喇

回覆:babycute2009 的帖子

其他靈糧堂約一個星期有通知,希望快d知啦!係我首選~·

引用:會唔會早d收到取錄email+呢?+要等到12月頭

原帖由 babycute2009 於 13-11-11 發表
會唔會早d收到取錄email 呢?
要等到12月頭太耐喇
x2~等到頸都長!

共收幾多人呀?

回覆:babycute2009 的帖子

我覺得會。

babycute2009 發表於 13-11-11 13:58
請問你大女而家讀邊間小學呀?靈糧堂多雜費嗎?
學校網頁參考:
學費分 10 期繳交每月 3,000 元 (暫定)
茶點費分 10 期繳交每月 190 元
車費分 10 期繳交每月由 830 元至 1,030 元
冷氣及鮮風系統附加費分 2 期繳交上、下學期,每期 400 元
書簿美勞代辦費
分 2 期繳交
幼兒班上學期約 2,600 元
下學期約 1,900 元
低班上學期約 2,700 元
下學期約 2,100 元
高班上學期約 2,800 元
下學期約 2,400 元

即係除學費外, 每月平均多約$500雜費

回復 sweet_heart2011 的帖子

not to raise your hope, but my daughter cried during interview with teacher last year, we ended up having pm offer and now studying in LLC.  We guess the school don't make judgement just base on the kid's reaction, but also parents' participation.

-Sun- 發表於 13-11-12 20:54
回復 sweet_heart2011 的帖子

not to raise your hope, but my daughter cried during interview with tea ...
Thanks for your encouragement!  Keep my fingers crossed...

引用:回復+venusko2+的帖子 我女係+銅鑼灣靈糧

原帖由 siumi 於 13-11-11 發表
回復 venusko2 的帖子

我女係 銅鑼灣靈糧堂畢業, 亞仔仲讀緊, 曾校長係一個我好敬佩O既校長, 佢非常open-m ...

引用:Quote:原帖由+mama1211+於+13-11-10+發表我

原帖由 venusko2 於 13-11-11 發表
我覺得個老師唱歌好難聽,聲線又弱,講好多野連小小道具都冇預備,好冇誠意

...
我又唔同意你的睇法。我也去咗Victoria 面試,個老師又係講故仔,又用布偶,地墊,玩具,真係做一場大龍鳳,冇錯係好豐富,但你見到幾多就幾多。反而好欣賞靈糧的做法,什麼都不用了,只是靠老師的聲線,表情,動作去講故仔,一樣好吸引,而且小朋友要自己去想像,去領悟,去回應,如果他們平日也是用這種方法去啓發學生的創意和想像力,我十分欣賞。

引用:Quote:原帖由+venusko2+於+13-11-11+發表我

原帖由 kkwish 於 13-11-14 發表
我又唔同意你的睇法。我也去咗Victoria 面試,個老師又係講故仔,又用布偶,地墊,玩具,真係做一場大龍鳳 ...
我都覺得靈糧堂呢個方法好好!

kkwish 發表於 13-11-14 20:01
我又唔同意你的睇法。我也去咗Victoria 面試,個老師又係講故仔,又用布偶,地墊,玩具,真係做一場大龍鳳 ...
非常認同!如果播隻影碟卡通,要小朋友投實在簡單,但當日老師只用一隻熊貓公仔,引起他們的興趣,集中他們的注意力,之後就放下公仔,完全靠小朋友的想像,老實說實在不容易。可能當我們是早上面試,老師還精力充沛,講故事很生動,至少我自己就很投入。
‹ 上一主題|下一主題