用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 銅鑼灣靈糧堂面試
go

銅鑼灣靈糧堂面試   [複製鏈接]

Hello. 有冇爸媽們知道面試形式及大約考甚麼?請指教,謝謝。

5    0    0    0
天助自助者,  別再怨天尤人

分三部份:1 十二至十六人親子一起入課室坐低玩玩具,有老師在門外覌察
                  2  排隊入另一課室,老師邀請小朋友同佢玩玩具,從中問問題
                  3  又去另一課室,排隊去聽故事,然後問故事內容,舉手作答,
                      最後見校長或副校給貼紙。

引用:分三部份:1+十二至十六人親子一起入課室坐

原帖由 kyleebc 於 13-11-08 發表
分三部份:1 十二至十六人親子一起入課室坐低玩玩具,有老師在門外覌察
                  2  排隊入另一課 ...
請問可以父母一齊陪入去嗎?

回覆:銅鑼灣靈糧堂面試

小朋友咁細,就算知道内容都 prep 唔到啦!

Chirley    發表於 13-11-11 13:18

回復 bckobi 的帖子

我真係唔知原來連舊年面試模式都唔講得。使你感到不安又焦慮,真係超sorry吖,祝你夠運吧!

Chirley  我都試過『被建議』唔應該係未完面試前講面試內容, 但對方語氣正常好多  發表於 13-11-11 13:25

回復 ZELY1005 的帖子

可以。

引用:回復+ZELY1005+的帖子 可以。

原帖由 kyleebc 於 13-11-08 發表
回復 ZELY1005 的帖子

可以。
Thx~

我曾去過聽另一學校的簡介會,校長爽朗幽默、快人快語。她主動地說, "各位家長,為了不用你們担心,我依家同你地講定面試內容喺會點架啦!"。如果根据你的想法,這個校長對無去簡介會的家長好唔公平。

請注意你的語氣。

Mrs.Luckycat 發表於 13-11-8 15:39

我曾去過聽另一學校的簡介會,校長爽朗幽默、快人快語。她主動地說, "各位家長,為了 ...
你係唔係講緊培道呢? 因我上次聽完後, 好like個家長 ,

我唸大家家長上得嚟bk都係想share 吓大家嘅心得 & info, 睇吓幫唔幫喥大家 , 如果真係唔講得我唸只係對d ->b6家長, 不喜勿插

下、冇去簡介會 

回覆:銅鑼灣靈糧堂面試

講真,我第一次在EK說出"請注意語氣"這
種說話。不過,我深深感覺到,網路世界太多虛擬身份,我們很難分辨他們的用意。BTW , 各位家長,祝您們的小朋友成功。

BostonRedSox  我撐妳!人哋用新account,扮曬知規矩,已舉報!  發表於 13-11-10 14:42

Mrs.Luckycat 發表於 13-11-8 16:33
講真,我第一次在EK說出"請注意語氣"這
種說話。不過,我深深感覺到,網路世界太多虛擬身份,我們很難分辨 ...

絕對認同, BK 已經唔同以前喇, 可能好多MAMA驚咗D 6B家長喺喥攞料

大家唔好勞氣~ 做父母都係想小朋友好, 真係唔好太執著!
我上星期同囡囡見完馬鞍山靈糧堂, 面試形式我諗同銅鑼灣的都係大同小異。先報到, 等的同時俾小朋友隨意玩玩具熱身。再叫一GROUP人(大概十個) 及家長睇片繼續等入房。入到房(家長可以同行)會有好幾個老師(每個老師負責同一個小朋友面試), 會觀察小朋友玩玩具的狀況, 一邊問問題(叫乜名, 今日邊個同你黎, 可唔可以俾daddy or mummy, 乜色...) 之後再去另一間房唱歌(會唱靈糧校歌), 觀察小朋友會否跟著一齊做動作or 舉手! 最後副校及校長都會入埋間房, 逐一見面say bye bye 及俾咭片。 完~

回覆:dogudiva 的帖子

Thanks

回覆:dogudiva 的帖子

我可以講CWB有d唔同,但是差不多。大家不用擔心,識晒唔代表收,唔識都會入到,到時大家留意下校長的表情就大慨估到收唔收。

ooking  之前in一間,個校長仲話"遲啲見",結果收到reject信,連waiting都冇  發表於 13-11-14 10:42
Chirley    發表於 13-11-11 13:19

引用:我可以講CWB有d唔同,但是差不多。大家不用

原帖由 pirudi 於 13-11-08 發表
我可以講CWB有d唔同,但是差不多。大家不用擔心,識晒唔代表收,唔識都會入到,到時大家留意下校長的表情就 ...
Really? I did not see any difference wor in their facial expressions.

引用:回復+bckobi+的帖子 我曾去過聽另一學校的

今日IN完............校長只問3-4條問題......唔明佢地甘樣都可以分出1200個小朋友撰幾十個小朋友出來..........=.=............

IN 中途, 我個仔話要POOPOO.....跟住出左去....一返來就見校長...睇來都無咩機會...==.=

kenchancc 發表於 13-11-9 01:52
今日IN完............校長只問3-4條問題......唔明佢地甘樣都可以分出1200個小朋友撰幾十個小朋友出來..... ...
sorry你昨天in邊間
‹ 上一主題|下一主題