用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 揀happy school好定揀間谷嘅幼稚園好?
go

揀happy school好定揀間谷嘅幼稚園好? [複製鏈接]

Happy school會有個開心嘅童年。呢個應該係每個家長都希望嘅。上小學會好難適應。名校幼稚園由細開始好多功課做不停要學野學野學野 , 上到小學唔會難適應。。。

本人當然想揀happy school, 但如果以後要係香港生存係唔係要揀間傳统d嘅學校呢?
不過大前提係。。。名校唔收就咩都唔洗講啦。。

你地會點選?
   9    0    0    0

回復 joycelee8888 的帖子

我個人選擇谷嘅幼稚園
星期六, 日就同佢去玩
學野都係學D興趣班, 主要都係玩~

回復 joycelee8888 的帖子

樓主既問題,我諗亦係好多媽媽心中既問題...
呢個問題真係令人頭都大埋...
不過我個人覺得,等有offer先再諗啦...
所以有時寧願少d offer就唔洗煩...
真係好唔要得既諗法

http://edu.people.com.cn/BIG5/n/2013/0731/c204387-22397354.html

好鍾意睇呢篇,唔係話gam樣啱晒而又一定啱香港,但睇完個心真係輕鬆D,不過喺香港,除非好意志堅定,好似我gam,就輕鬆完冇耐又緊張過想谷谷佢...

回覆:揀happy school好定揀間谷嘅幼稚園好?

如父母冇乜時間理就揀谷的……交哂比學校

如父母有時間心机就揀唔谷的……

引用:如父母冇乜時間理就揀谷的……交哂比學校

原帖由 picture 於 13-11-07 發表
如父母冇乜時間理就揀谷的……交哂比學校

如父母有時間心机就揀唔谷的……
講得好。我就係咁做,揀間谷嘅靠唒學校。

Happy school 九龍塘只報了創價一間!其他都係屋企附近的學校!
我個人覺得讀書靠天份,iq都天生,有能力就不用谷都得,要谷就令小朋友辛苦,我唔想佢辛苦,人生流流長,3歲開始受壓力,我個人覺得好慘!人愈大,愈難開心,細個應該要開開心心!純個人意見!

回復 Ak27 的帖子

多謝分享, 其實內心好認同德國的教育, 不過可惜...我們住在hk.  

abby0624  Agree  發表於 13-11-7 16:32

引用:Happy+school+九龍塘只報了創價一間!其他

原帖由 tc001039 於 13-11-07 發表
Happy school 九龍塘只報了創價一間!其他都係屋企附近的學校!
我個人覺得讀書靠天份,iq都天生,有能力就 ...
認同 我響幼稚園階段都係選happy school 我相信愉快中學習令小朋友更易入腦又小左壓力

回復 picture 的帖子

你既講法未必正確, 谷既幼稚園一日起碼要做2hrs功課, 放假仲多功課, 而果啲功課大多數都係要家長一齊做, 例如睇圖書, 寫閱讀報告(日日都要做), 親子勞作等, 所以如果家長無時間, 點同小朋友一齊做

MamaRabbit  Agree! 這的確是事實  發表於 13-11-7 12:40

joycelee8888 發表於 13-11-7 11:02
Happy school會有個開心嘅童年。呢個應該係每個家長都希望嘅。上小學會好難適應。名校幼稚園由細開始好多功 ...

你自己都講左"名校唔收就咩都唔洗講啦", 你心中不是已有答案了嗎??

saladmama2011  認同  發表於 13-11-7 13:08
希望每天開心渡過 ;-)

happy school唔等於學不到嘢,只是你看到的紙面上的東西沒有學術派幼稚園咁多姐。個人認為能夠激發到孩童自己學習的興趣和動力,培養好的學習方法,先至會更重要,否則父母要辛苦十幾年一直谷個仔。

而幼稚園畢業時會寫幾多字,是否會算加減乘除,對孩童未來人生到底有多重要呢?
反而好的性格、較強的主觀能動性、樂觀積極的處事方式、較強的自信心和社交能力,才是會影響一生的品質

chiyin8    發表於 13-11-8 23:05
saladmama2011  完全同我諗既一樣!!  發表於 13-11-7 13:09

happy school唔等於學不到嘢,只是你看到的紙面上的東西沒有學術派幼稚園咁多姐。個人認為能夠激發到孩童自己學習的興趣和動力,培養好的學習方法,先至會更重要,否則父母要辛苦十幾年一直谷個仔。

而幼稚園畢業時會寫幾多字,是否會算加減乘除,對孩童未來人生到底有多重要呢?
反而好的性格、較強的主觀能動性、樂觀積極的處事方式、較強的自信心和社交能力,才是會影響一生的品質

Amberme  agree   發表於 13-11-7 13:49
justinalai    發表於 13-11-7 13:00

引用:+http://edu.people.com.cn/BIG5/n/2013/07

原帖由 Ak27 於 13-11-07 發表
http://edu.people.com.cn/BIG5/n/2013/0731/c204387-22397354.html

好鍾意睇呢篇,唔係話gam樣啱晒而又一 ...
因為德國小學不是香港小學,整體教育制度吾同,好難將德國既概念套用

其實以前幼稚園邊會分happy和谷,我們果代既大學畢業生仲smart過而家d大學生“贏在起跑線“呢個concept害人不淺呀

回復 wingyan008 的帖子

Agreed.

saladmama2011 發表於 13-11-7 13:12
我都認同happy school唔等於學唔到野,一定俾人差,最重要係家校同時合作培養到小朋友有觀察力,喜歡探索同喜 ...

十分認同

引用:happy+school唔等於學不到嘢,只是你看到的

原帖由 luckyveronique 於 13-11-07 發表
happy school唔等於學不到嘢,只是你看到的紙面上的東西沒有學術派幼稚園咁多姐。個人認為能夠激發到孩童自 ...
Cant agree any more!!

引用:Happy+school會有個開心嘅童年。呢個應該係

原帖由 joycelee8888 於 13-11-07 發表
Happy school會有個開心嘅童年。呢個應該係每個家長都希望嘅。上小學會好難適應。名校幼稚園由細開始好多功 ...
我揀happy school, 然後屋企自己教學術上嘅野。返學除左知識,仲好多野要學

‹ 上一主題|下一主題