用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV係咪真係冇活動?
樓主: justineb
go

KV係咪真係冇活動? [複製鏈接]

回覆:KV係咪真係冇活動

我都唔想有太多家校或者親子活動
但連畢業典禮都無嘅話
(唔係要好大型豪華嗰隻)
好似硬係差咁啲嘢咁喎

青菜蘿蔔,各有所好
KV是出名老牌幼稚園,實有可取之處
我仔仔的學校就勁多活動,我覺得好好,教育不應限於課室
不過就辛苦家長要請假陪同

引用:我都唔想學校多親子活動,因為放學後,星期

原帖由 figo10 於 13-11-07 發表
我都唔想學校多親子活動,因為放學後,星期六日,聖誕新年復活節暑假已經大把時間比我同個仔親子活動同去旅 ...
係囉, 去半日親子旅行可以放眼看世界

回覆:KV係咪真係冇活動?

係咪連生日會,中秋節等活動都無?

引用:多「家校合作」既學校,老師turnover+都高D

原帖由 bbalau 於 13-11-07 發表
多「家校合作」既學校,老師turnover 都高D。睇你想要咩囉。
yes, the teachers turn over is pretty low. Some older teachers have taught at KV for 10~20 yrs. They really know how to handle different type of kids !

我大女讀SC,好開心; 但係阿仔未必考到.因為個日表現差.佢去根德園個日都叫答問題,有禮貌.
同而家PN老師閒談問, 無活動,畢業典禮都無喎...你諗清楚.
無親子活動都算,無生日會,冇畢業典禮好似....

shevachevy  邊個話冇生日會? 有, 10月果次同halloween 一齊搞  發表於 13-11-8 17:03

引用:我大女讀SC,好開心;+但係阿仔未必考到.因為

原帖由 justineb 於 13-11-07 發表
我大女讀SC,好開心; 但係阿仔未必考到.因為個日表現差.佢去根德園個日都叫答問題,有禮貌.
同而家PN老師閒談 ...
Kv有生日會, 有畢業禮, 有外出參觀, 只係家長冇得參與, 但每年都有家長自發搞畢業禮, 舊年去迪士尼

引用:我大女讀SC,好開心;+但係阿仔未必考到.因為

原帖由 justineb 於 13-11-07 發表
同而家PN老師閒談 ...
KV只是欠缺了一年一度「放眼世界」的秋季大旅行。KV開生日party 簡直係舉校歡騰!剛過去的七月結業party ,學校更請了小丑和魔術師,又有玩攤位遊戲。另外,校舍有操場,可以在校內舉行班際sports day.

KV 有生日會, 仲每次啲小朋友滿載而歸, 好開心.
聖誕及新年又有PARTY, 上年亞仔話有表演先!
旅行就無, 不過, 老實, 要我專登請假去公園旅行, 我真係唔係好想.
學校有運動會, OUTING, 但不預家長參加的.
我適合我啲要返工的人.
最好便是無嘜親子功課.
So far 亞仔返得超開心!

回覆:KV係咪真係冇活動?

我記得我女畢業果年,我問老師點解無畢業典禮, 她說學校不想家長浪費金錢,我覺得又幾啱。

去到小學要玩叩門大家就知kv 有幾好

親子功課真係攞命,咩節日都要整勞作,一年真係要極好多次,整得靚就話者,唔靚就.......

係lor, 細個已經好唔鐘意做勞作畫畫,仲要幫仔仔做,救命
我都鐘意kv 實而不華,小朋友又鐘意番學

回復 bbalau 的帖子

攤位遊戲,小丑,魔術好多學校都有

引用:回復+bbalau+的帖子 攤位遊戲,小丑,魔術

原帖由 肥面媽媽 於 13-11-07 發表

咁咪係囉,kV都係一間正常幼稚園囉,唔係冇活動囉

引用:Quote:原帖由+figo10+於+13-11-07+發表我都

原帖由 danielmama 於 13-11-07 發表
係囉, 去半日親子旅行可以放眼看世界
ha ha !
如果旅行是“放眼看世界“,咁遊學團有可能係“放眼看宇宙“。

引用:Quote:原帖由+danielmama+於+13-11-07+發表

原帖由 bb8608 於 13-11-07 發表
ha ha !

...
Kv只係冇旅行,其餘都好多活動,有生日會,聖誕及新年party,運動會,有表演,有出外參觀,畢業典禮,只係家長冇得參與,我覺得幾好
同埋如果送返學,家長可以喺班房出邊睇小朋友直至上堂,呢個都好好,可以了解下小朋友平時喺課室點樣,好得意,我大仔嗰間只可以送到學校門口咋
對於我黎講,kv冇得彈

引用:Quote:原帖由+danielmama+於+13-11-07+發表

原帖由 bb8608 於 13-11-07 發表
ha ha !

...
Sorry唔記得,我qoute你係因為我都想講“學校旅行係放眼世界”呢句好好笑

引用:回復+bbalau+的帖子 攤位遊戲,小丑,魔術

原帖由 肥面媽媽 於 13-11-07 發表

咁你想要 d 乜?點心媽媽嚟唱歌?定後宫娘娘來做戲?

尼度d家長好有幽默感,好搞笑!
‹ 上一主題|下一主題