用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV係咪真係冇活動?
go

KV係咪真係冇活動? [複製鏈接]

KV係咪冇其他活動,例如學校旅行,結業典禮,畢業典禮?
   1    0    1    0

沒有

回覆:KV係咪真係冇活動?

但小朋友都讀得好開心

200709 發表於 13-11-7 11:34
沒有
個人而言,呢類學校學術再高我都唔buy。我知KV有唔少fans,真係各有所好,睇你想要乜。

真係各有所好 ! 我唔鍾意學校太多活動 , 我係懶媽媽

我都唔會選擇呢類型嘅學校,學校旅行可以令小朋友放眼看世界,增加同同學相處嘅機會,呢d係學校係學唔到!!!畢業典禮只有在校最尾嘅一年先有,身為家長的我,好盼望見到佢呢一刻!!!!

校內活動都多,不需要家長參與;近兩年多左兩星期一次的親子勞作,但也有家長是讓小朋友自己完成就算了。

雖然係我都覺得學校好暗,但老師很好,因為我INTERVIEW已覺得佢地好細心,而且價錢平,有埋NET先3000幾,有時真係睇你要什麼,周圍的朋友都說KV好,有方法教到小朋友貼服有紀律,而且課程能接小學,問小學老師,他們說KV教得好,因為學生出黎真的容易教。反而,我覺得KV唔單止係學術,佢真係有方法令小朋友開心同會乖及自動自覺。

abby0624  我都係最鐘意佢地能教到小朋友乖及自動自覺  發表於 13-11-7 16:24

同埋太多家校合作活動,其實係用緊老師時間,同樣地,反應係價錢上,否則就用緊老師的教學時間,真係睇你要什麼?

回復 rosebb 的帖子

而家有學券嘅學校都已經有 net 教, kv 並唔係日日有 net, 真係睇下你覺得值唔值

回復 justineb 的帖子

有! 不過係只有小朋友參與,唔需要家長出席! 因為活動係搞比小朋友!

我都情願少啲活動,老實咁多"家校合作",雙職父母真係幾辛苦,又要番學校做義工,又話要講故事,如果係ftm就可以考慮,所以我好希望KV收我小朋友!

smile_w99  同意! 寧願佢搞多幾次與老師面談仲實際! 不過如果可以一年有一至兩次家長參與活動,應該更受家長歡迎! 但明白老師已經好忙,因為課程比較緊密!  發表於 13-11-7 13:51

多「家校合作」既學校,老師turnover 都高D。睇你想要咩囉。

smile_w99  乜老師流失率同家校合作有關咩? 不過好同意睇你想要乜啦! 無一間KG係完美嘅!  發表於 13-11-7 13:41

引用:雖然係我都覺得學校好暗,但老師很好,因為

原帖由 rosebb 於 13-11-07 發表
雖然係我都覺得學校好暗,但老師很好,因為我INTERVIEW已覺得佢地好細心,而且價錢平,有埋NET先3000幾,有 ...
二樓課室是光猛的

我都唔想學校多親子活動,因為放學後,星期六日,聖誕新年復活節暑假已經大把時間比我同個仔親子活動同去旅行,講真,其余時間實實在在地係學校學野,而每日都係同同學相處/玩,每年多果一日半日學校旅行其實可以見識多d咩?而果一日半日都係平日抽出黎唔上堂去旅行,同同學相處又可以多左d咩?

shevachevy  心水清  發表於 13-11-8 17:08

我最欣賞係學校行政efficient (由報名已深深感受到)! 同埋之前好多年無加過學費,感覺係有心辦學,唔係d乜都以錢掛帥嘅KG! 雖然今年加得比較多,係因為請咗NET,所以我覺得合理可接受! So far, 我都好滿意!

我吾buy谷,亦無報過KV,但識人讀,聽得多,覺得如果你理念同佢配合,佢係一間幾好的學校。

有不少家長都話要俾小朋友快樂童年,唔報D著重學術既幼稚園,但當申請直資小學/私小既時候,幾谷都會報。

有啲後起之秀比KV課程更更更深。

我無特別BUY KV,如果KV同SC,是但一間會收阿囡都好高興,只是聽朋友說好,就報下,反正幾千人報,再叻的小朋友大有人在,其實家長比對過,如果KV深,唔係真係BK說到深,COMPARED WITH YORK那些,其實學術唔係好深,但課程真係接到小一各科。

回覆:KV係咪真係冇活動

kv 岩哂忙碌既家長,我本身工作很忙,細佬又就黎出世,kv 可訓練小朋友自動波做功課我已好感恩,因為有朋友仔女讀sc ,放工仲要幫仔女做project

‹ 上一主題|下一主題