用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請分享细B面試經驗
go

請分享细B面試經驗 [複製鏈接]

得12個月大,行都未行得好,又唔識講野,bye bye 都未係好識,咁下星期點interview ??
有冇mama可以幫忙分享經驗?

1    0    0    0

我仔仔9月中出世, 13個月時去左第一個interview, 當時佢已經識行, 所以唔洗抱來抱去, 感覺無咁BB, 加上個樣比較成熟, 身材又高大, 所以一D都唔似細B, 所以我會提下老師佢其實好細, 唔好俾個樣欺騙到

我仔so far表現OK, 無喊, 無扭, tasks做到一半到, 我覺得都OK, 不過仲等緊offer

我覺得最緊要夠訓, 心情好, 就會無咁扭

回覆:請分享细B面試經驗

12個月應該識行同bye bye,你敎下佢。

引用:12個月應該識行同bye+bye,你敎下佢。 +

原帖由 lovebb003 於 13-11-07 發表
12個月應該識行同bye bye,你敎下佢。
我個仔快13個月,都唔肯做拜拜(好早已教!),只鐘意拍手!行都要用手扶(唔扶係屋企行幾步就得!)星期六要去面試,但只識講BB話!

平常心啦..個個b都唔同..最緊要bb有精神..加油

我小孩12月才出世超細B,最後都考入了心儀NXXFOLK ROAD的KG,現在3歲 K2, 所以加油,第一年考PN 的表現會比一般BB 差一點,但以後都K1 就有機會追到,  我體驗過細B 父母報考學校時小孩因太小而未能發揮表現很的表現,所以不要失望, 希望在明天,加油

我b第一次面試十個半月未夠,校長比玩具佢玩,佢就坐响我兩公婆中間自己玩,大人有大人傾計。

我都係9月中b,仲要未識行,打招呼都係睇心情,但係佢嘅表現比我想像中好,雖然喺老師角度應該都係fail,但我已經覺得自己bb做得好好,多鼓勵

我囡係9月B,去面試時能夠唔喊唔扭識kaka笑做番平時正常嘅happy baby已經好好,佢做唔做到指令都冇得迫,佢開心輕鬆識對老師笑我覺得已算好表現。講真收唔收細B學校肯定有自己preference都唔到我地控制。

回覆:eesmile 的帖子

同你阿b情況一樣,唯有平常心啦,如果最後唔收阿仔就報pg算

唔洗擔心 我囡係12月細細b 上星期見左一間 只係玩下玩具 同媽媽傾下計 無壓力

引用:得12個月大,行都未行得好,又唔識講野,by

原帖由 eesmile 於 13-11-07 發表
得12個月大,行都未行得好,又唔識講野,bye bye 都未係好識,咁下星期點interview ??
有冇mama可以幫忙分 ...
我個仔八月中B,已有一am offer
我揀左間容易入的
大人BB壓力少D
我in 兩間咋,有D名校細B難入,就索性不揀,寧願下年再爭K
BB食飽, 訓飽先in, 少D扭,提高機會!

引用:Quote:原帖由+eesmile+於+13-11-07+發表得1

原帖由 Joball 於 13-11-07 發表
我個仔八月中B,已有一am offer
我揀左間容易入的
大人BB壓力少D
可以分享下邊間容易收細B呀?

引用:Quote:原帖由+Joball+於+13-11-07+發表我個

原帖由 Evachau 於 13-11-07 發表
可以分享下邊間容易收細B呀?
我係啟思
好多BB有offer
我識嘅見親都有, 可能有人冇但冇睇
大部份有pm offer
八月B有四個有offer

引用:Quote:原帖由+Evachau+於+13-11-07+發表可

原帖由 Joball 於 13-11-07 發表
我係啟思
好多BB有offer
我識嘅見親都有, 可能有人冇但冇睇
可惜九月之後出世啲細B, 想去做插班生,連Interview 都無呢!

引用:Quote:原帖由+Joball+於+13-11-07+發表我係

原帖由 Evachau 於 13-11-08 發表
可惜九月之後出世啲細B, 想去做插班生,連Interview 都無呢!
係吖
只收到八月尾?

面試時盡量和小朋友開心的互動,冇壓迫感的。小朋友雖然未必有反應但你如何同小朋友溝通,指導應該都會加分。

其實大B好細B好,都好睇果日臨場表現。我個係八月B,唔大唔細,我自己都係抱平常心去面試,每次面試前都會盡量等佢食飽瞓夠先,亦會預先同佢講今日帶佢去"玩"...另外平時無刻意催谷架...不過如果BB係內向B(我果個係超內向),建議你多D帶佢出去見吓人。如果係心急B就要夠培義佢耐性,面試當日肯坐定定,唔喊我就已經當成功左架嘞

引用:+本帖最後由+hkaim+於+13-11-7+11:51+編輯+

原帖由 hkaim 於 13-11-07 發表

我小孩12月才出世超細B,最後都考入了心儀NXXFOLK ROAD的KG, ...
你bb考插班k2? 咁之前讀邊間?

‹ 上一主題|下一主題