用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村 VS 協和 ,難取捨!可俾些意見嗎? 感激! ...
樓主: hhheidi1998
go

又一村 VS 協和 ,難取捨!可俾些意見嗎? 感激! [複製鏈接]

引用:我同事個仔都係讀又一村讀得好開心,今年9

原帖由 wubobo28 於 13-11-14 發表
我同事個仔都係讀又一村讀得好開心,今年9月讀培道小學(係直資->已經比較少功課),依家頭痕中,個仔唔肯 ...
我亞仔畢業於又一村,讀地區津校多功課到嘔。。。但又無唔肯做功課喎,除左肯做功課(仲幾上心)仲有返小學交際無問題,身體又健康,自信又唔差。。。。。呢d 我有一半歸功於又一村架

引用:Quote:原帖由+wubobo28+於+13-11-14+發表我

原帖由 MSmrsKWOK 於 13-11-15 發表
我亞仔畢業於又一村,讀地區津校多功課到嘔。。。但又無唔肯做功課喎,除左肯做功課(仲幾上心)仲有返小學交 ...
請問多雜費ma?

引用:我唔清楚協和,但有朋友小朋友嚟又一村開心

原帖由 小曳人 於 13-11-14 發表
我唔清楚協和,但有朋友小朋友嚟又一村開心3年,換來惡夢一樣嘅小學生涯..
因為實在太hea 喇!
其實我真係唔係好識,所以想請教請教。。。我仔讀過三間幼稚園(k1-k3),頭兩間我係因為覺得愛心不足,唔夠全面而轉校去又一村。我想知道唔hea 嘅學校應該係點?其實我覺得又一村都唔係好hea ,學校上上下下都好有心。

引用:Quote:原帖由+MSmrsKWOK+於+13-11-15+發表

原帖由 Elau719 於 13-11-15 發表
請問多雜費ma?
一年收兩次,每次大約1000左右,用於書簿美勞用品。
無d 咩生日聖誕禮物收費,所以收費正常

成日見人話幼稚園 HEA, 小學追不上, 我個人就不大同意, 我大女幼稚園 K3 HEA 到爆, 每日都係一样功課, 無考試默書, 而家 P1 係傳統學校, SO FAR 都唔覺得有什么問题, 我兩老都要返工, 仲係遲返屋企個隻, 功課大多佢自己攪掂, 我返到家就同佢改正. 至於默書測驗, 第一次時比較差, 但其后都可以 HANDLE 到. 我只想說, 為什么大人總小觀 小朋友的適應能力, 為什么 3-6 歲的學前教育, 不是應該以開心為大前提嗎 ?!
至於我細仔, 是在又一村讀 K1 下午班,  開學后兩星期已聽我仔說沒有同學仔喊了, 亞仔日日期待返學, 成日話鍾意边個边個老師, 同边個边個同學玩好開心, 每天兩样簡单功課, 間中聽聞他說又係個大操場打籃球, 玩車車, 跑步, 我覺得可以這样返學,   夫復何求 !!
‹ 上一主題|下一主題