用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村 VS 協和 ,難取捨!可俾些意見嗎? 感激! ...
go

又一村 VS 協和 ,難取捨!可俾些意見嗎? 感激! [複製鏈接]

又一村pm offer, 協和am offer
你們曾經也有這兩間幼稚園的決擇嗎?

煩惱中!
   0    0    0    0

我都有lee兩間offer,揀左又一村

回復 wynnlitheboo 的帖子

又一村上午班定下午班??大B定细B??協和已交留位費??
協和有興趣班,其中一個係非洲鼓,仲有小童軍添,但又一村都有興趣班,就平常d嘅!

又一村令到家長有賓至如歸嘅感覺,同咪係一間滿有愛心嘅學校!

点解你会選又一村呢? 可否分享吓呀?

協和(只拎到下午班既form)同又一村都係下午班, 我個囡係十月細B。協和果到交左留位費啦, 因為係第一間有offer,所以一定要留左位先。兩間學校既老師都好nice,我相信兩間學校既老師都有愛心,確係好難揀,唯有從外表取決啦,無論校舍(大同設施相對多)同名氣(二千幾人爭二百幾個位),協和一定係比下去,果日我係搭的士去in,落的士時有個我估係校工既男士幫我開車同閂車囉,我真係幾咁唔好意思呀。至於興趣班,我都未必一定喺學校學,lee d唔係我最考慮既因素。

AM OFFER時間上好用好多。

協和am

the one with am

聽講好似又一村轉咗好多新老師, 冇以前咁好, 所以都苦惱緊 take唔take呢個offer

協和am

我相信又一村係各位媽媽嘅dream school!
而協和係希望可入到協和小學!但實際有無幫助呢?
今日急轉直下!因今日我問左一位教育界朋友,佢話幼稚園也有排名,學校派得好唔好都有影响!

唉....所以好苦惱, take 唔take 又一村個am offer, 人地又話開心學習, 上到小學好辛苦, 但我見佢校舍咁大真係好吸引,  

我對又一村嘅感覺也是與你相同!實在係賓至如歸!感覺好好!我老公鐘意協和,而我鐘意又一村!

BabyGisele 發表於 13-11-7 15:48
唉....所以好苦惱, take 唔take 又一村個am offer, 人地又話開心學習, 上到小學好辛苦, 但我見佢校舍咁大真 ...
"上到小學好辛苦"..  其實喺香港,一係三歲開始辛苦,一係六歲開始辛苦je。

bee918  agree  發表於 13-11-8 12:23

我係協和pm offer,又一村am offer,都煩惱緊,驚小學適應唔到,同埋呢排睇bk comments話老師流失率高,但唔知內裡原因,樣樣都係靠估,唔想因為人云亦云影响咗阿囡所行嘅路。

老師流失率高係事實, 所以我先咁苦惱

想問一下, 是又一村資深老師流失率很高嗎? 其實Interview那天見到D老師, 普遍超後生架... 所以有D擔憂

回覆:又一村 VS 協和 ,難取捨!可俾些意見嗎? 感激!

我同事個仔都係讀又一村讀得好開心,今年9月讀培道小學(係直資->已經比較少功課),依家頭痕中,個仔唔肯做功課,因為不嬲功課唔多。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我唔清楚協和,但有朋友小朋友嚟又一村開心3年,換來惡夢一樣嘅小學生涯..
因為實在太hea 喇!

當然,要睇返家長嘅教育理念,係咪想咁啦!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Ak27 發表於 13-11-7 16:12
"上到小學好辛苦"..  其實喺香港,一係三歲開始辛苦,一係六歲開始辛苦je。 ...

唔一定
當然家長要小心了解各小學特質先
要搵輕鬆小學,其實唔難

辛苦嘅係父母對小學教育有要求,要小朋友讀名校/傳統教學小學,但推小朋友去讀happy KG

學習可以開心,但測驗考試都一樣可以正面地面對!唔一定痛苦!
當然一樣有人讀happy kg之後入傳統小學無問題,但作為家長,如果一心想佢讀傳統小學,就應該俾小朋友多多少少都習慣一下自己做功課呢樣嘢!良好嘅學習習慣養成之後,上小學就自然大人細路都無咁吃力啦!

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題