用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Down 爆區(專家勿入)
樓主: seamama
go

Down 爆區(專家勿入)   [複製鏈接]

見到你地d留言令我又心酸起來!
2年準備換來...一卷紙加占濕了的眼淚
直資reject,自行20reject
唯有等下年統一派位啦...不過太多猛獸借人地址報學校!我已沒有其望
到了6月公佈之後我想耍resign份工先掂當!
我想搵人去發洩下為什麼會搞到我地如此下場?
想做個開心小朋友係冇可能的,因為呢個年代係怪獸既年代.

引用:見到你地d留言令我又心酸起來!2年準備換來.

原帖由 berock 於 13-12-09 發表
同意, 係政府同學校串連一齊做成嘅怪獸世紀。冇咁多真資已經差好遠。

引用:見到你地d留言令我又心酸起來!2年準備換來.

原帖由 berock 於 13-12-09 發表
小朋友讀詳學校都會開心,唔開心的只是家長。

harrybb2008    發表於 13-12-11 09:37

引用:你只要想明年今日,小朋友已經讀緊小一,開

原帖由 Jane1983 於 13-11-06 發表
你只要想明年今日,小朋友已經讀緊小一,開心上課去,就得了!

會過去的,頂住!
你講得好啱

引用:我大同細今年一齊考,大囡考P1細囡考PN,大嗰

原帖由 janette_chan 於 13-11-06 發表
我大同細今年一齊考,大囡考P1細囡考PN,大嗰個都收咗唔少REJECT最後有一千零一個WAITING等到,不過唔係自己好 ...
加油,你好正面

回覆:cmir 的帖子

Lucky u, congrats

引用:加油啊各位,+想當年我都唔係一帆風順,+果時

原帖由 Charlotte_mom 於 13-11-07 發表
加油啊各位, 想當年我都唔係一帆風順, 果時見無咩人講入second in(連EK都無而家咁多人, 想問下意見都無, 身 ...
同感!

引用:Quote:原帖由+berock+於+13-12-09+發表見到

回覆:fionawang 的帖子

回覆 556699 的帖子

AGREE, 真係至理明言, 思維清晰!

Parents should keep reminding themselves not to pass on their worries and anger to their lovely innocent kids. Life is a marathon and so winning the first 2 km does not mean that you will eventually complete the whole race with good result.  We as parents must be clear about this.

柔情爸爸 發表於 13-12-11 19:44

Parents should keep reminding themselves not to pass on their worries and anger  ...
有時都幾難...........

其實到現時為止,邊幾間學校已CALLwaiting,邊幾間學校黎緊會有第二輪面試??因為我第一輪太大膽,只報了一間近屋企~

引用:回覆+556699+的帖子 Parents+should+keep+

回覆:crazymum 的帖子

Yeah, we are all human beings, to say is easier than to do! That's why we need constant reminders.

berock 發表於 13-12-9 12:34

其實想問啲人點可以借到地址報學校??唔係交表嗰陣要交地址證明咩??仲要一定係水電煤嗰啲喎,銀行信嗰啲都話唔得,咁點借地址??唔通叫人哋水電煤都轉佢個名??

回覆:Down 爆區(專家勿入)

janette_chan 發表於 13-12-13 15:44
其實想問啲人點可以借到地址報學校??唔係交表嗰陣要交地址證明咩??仲要一定係水電煤嗰啲喎,銀行信嗰啲都 ...

電話或寛頻線都得.
今年捉得緊, 教局應該會追査呢種單
‹ 上一主題|下一主題