用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Down 爆區(專家勿入)
樓主: seamama
go

Down 爆區(專家勿入)   [複製鏈接]

多謝Fany!好開心在這可找到渠道歇一歇。

我說輸在起跑線上,沒說過我們會輸在終點,大家仍要繼續努力呀!人生路是漫長的,充滿變數,柳暗花明,我們為的是自己下一代,眼前得失何須介懷!

littelit  good  發表於 13-11-11 10:46

引用:Quote:原帖由+vinvillalee+於+13-11-08+發

原帖由 ELJCHL 於 13-11-08 發表
係呀,收左如果小朋友追唔上,大人同小朋友都好辛苦,對小朋友打擊大無自信

...
唔好太灰心,小學成績唔好,唔緊要,放鬆啲! 及格就可以

好帖

引用:但係....我只想講,我作為母親是知道女兒的

原帖由 man_chik 於 13-11-08 發表
但係....我只想講,我作為母親是知道女兒的質素,而且我设有幫女兒考甚麼名校,只是普通直资小學,但都有2 ...
作為父母我都好明白你地心情,我也是過來人,其實你地盡左力都無辨法,唔使太強求,小朋友愉快學習最緊要

I love my dear husband and dear daughter.

回復 cicheung 的帖子

認同!皆是非主流媽媽,從沒為囝囝安排所謂興趣班,他的興趣課就在家,四歲開始與我一起洗碗碟,做些他能力範圍內的家務,且井井有條,我深信小孩自少意識對家庭的責任和家務的崗位,能成就他將來面對社會的任何職位和承擔。原本我非強要囝囝報面試,反而是老公拿來不同申請表在跟前,說這好那好,我才上網膫解學校,以及其理念,隨即壓力接踵而來,因為我中英以及書寫字比老公好,我被扛上這個超級重任,可是經過面試後,囝囝告訴我有些小朋友全以流利英語與老師交談作答,他問我為何他不懂,為甚麼我不教他,我的心戚然鼻酸,像欠了孩子,身為母親還可為孩子做甚麼?我對自己的一套家務教學開始質疑,我錯嗎?每天嚇然看到手電是陌生號碼又驚又喜,生怕錯過學校來電,一切來電都得要接上。我們都輸給香港這個極不公平極不完善的教育制度之中,苦了父母禍了孩子,悲然孩子是最可憐的,迫害得情緒病年幼化,究竟何時才能停下來,讓幼童像一個幼童......天真瀾漫笑容滿臉,而不是哭著完成所謂孩子愛去的嚴酷施壓追擊之興趣班!

引用:+本帖最後由+愜意貓+於+13-11-9+18:35+編輯

原帖由 愜意貓 於 13-11-09 發表

回復 cicheung 的帖子
認同

引用:希望給有信仰的家長一點鼓勵: 「所以,不

原帖由 Avanti 於 13-11-06 發表
希望給有信仰的家長一點鼓勵:

「所以,不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮;一天的難處一天當就夠了 ...
超agree, 人生實在無時無刻都在煩惱,拍拖怕分手,結婚煩擺酒,緍後煩住處,生仔怕兒蠢,兒大煩揾校,自己煩如何向上爬,如何陪子女,等等等……我自拍拖開始已經無停過煩惱,所以,唯有自己勸自己放鬆點,隨遇而安,望著孩子生性懂事,已經大大安慰高興,家長們,加油呀!!

回覆:Down 爆區(專家勿入)

其實呢……我一間直資或私立都無報,身邊有人話我太大膽,點解唔報。其實我相信兒子嘅能力,係任何一間都會無問題,亦唔想迫得佢太緊(因為唔忍心),雖然聽落有點兒那個,但希望大家對自己小孩要有信心,多點鼓勵,自信心係靠家人嘅相任同鼓勵建立,唔好因選校嘅問題打擊佢嘅信心同打亂佢嘅節奏!

回復 愜意貓 的帖子

其實上興趣班,只要時間適可,孩子也很快樂的,並不一定是哭著臉

引用:+本帖最後由+hydaddy+於+13-11-8+18:03+編

回覆:Down 爆區(專家勿入)

冷靜了幾天之後心情好了點,希望大家都可以收拾心情去面對餘下賽事。一定要自己幫自己,如果唔係真係會癲!

Jane1983  咁就好!  發表於 13-11-11 10:56

醒目開學勳章

小兒係慢熱ge 人, 唔中e 講嘢, 做功課要好催促先要完成.
本想俾佢入讀一d 無咁學術的學校.
但他interview 的表現真的技不如人, 只好認命.
人生重係好漫長, 希望有miracle/ 好嘢發生.

Miracle 是會出現架,只要信靠!
那在非常時期的我,大女考小學,小女考K1,又要番工處理重任! 五月忽然意外懷孕,八月又小產! 以為自始過去,可以為兩個女再上戰場,誰知小產嚴重後遺症,經常大出血,出入醫院,為大女報了七間小學,得一間waiting , 當然down! 但身體的問題、擔心原來已遠遠超越女兒面試的失敗所帶來的所為down!在入院其間亦體會生命冇常!為有天天禱告,最緊要身體健康,希望各位媽媽亦會放開,減少壓力,保重身體,因為一家人身體健康已是上天最大的祝福!

wendysuperbaby  Take care!  身體要緊!  發表於 13-11-11 21:13
Jane1983  保重身體!  發表於 13-11-11 14:57

我同仔講不如讀多一次k3, 想不到佢竟然贊成了, 仲話我年紀最細, 讀多一年好啲.... 真係要問問老師了

little_yolky  讀多一年咪盞搞, 出年又多幾千人啦, 出年咪仲難玩, 唔好以為大B有著數。  發表於 13-11-11 17:55

引用:Miracle+是會出現架,只要信靠!那在非常時

原帖由 TLK 於 13-11-11 發表
Miracle 是會出現架,只要信靠!
那在非常時期的我,大女考小學,小女考K1,又要番工處理重任! 五月忽然意外 ...
多謝分享!同意健康最重要

回復 愜意貓 的帖子

看了愜意貓 的帖子, 抅起了哥哥說的話, 哥哥住在美國, 有一子一女, 在當地生活上學, 他們一家跟嫂嫂的父母同住, 小孩子跟外祖父母是說國語, 而跟爸爸媽媽說廣東話, 在學校則學懂了英語, 在他們小時語境是不錯, 哥哥有帶他們學中文, 但他們覺得難學, 很早就放棄了, 哥哥亦沒有強迫他們, 覺得應該讓他們選擇.
到兒子長大後出來工作, 他自己才發現, 如果懂寫和閱讀中文, 有更快的進升機會, 他跟父親說:"你當時應該迫我學懂中文." 後來, 他自己去了進修中文.
我自己相信, 父母是小孩的引導者, 先給他們各種機會, 然後, 就讓他們選擇, 因為漫長的路是要他們自己走出去.
每天都在學習做好媽媽的職責, 共勉之.

引用:+本帖最後由+jdhwangmom+於+13-11-11+14:10

原帖由 jdhwangmom 於 13-11-11 發表

回復 愜意貓 的帖子
好認同。

babeBBDoll 發表於 13-11-6 23:04
我地下年先考,入來為大家打打氣

我哋出年人仲多, 仲難玩。

回覆:seamama 的帖子

未到最後都唔知結果,無須咁早唔開心。我姪仔當年報咗9 間,好多間都去到final in,一共in 咗十幾二十 round, 因有啲學校如英華要 in  3次。他父母最初都滿懷希望,但最後間間waiting,寫極叩門信同親身交信都無回音,
都幾慘。試想吓小朋友in 咗咁多round都只得waiting。
到最後大抽獎竟然抽到灣仔名津男校,連st paul boys 和港同6月尾call waiting 都decline! 佢仲同st paul boys 講等咗佢地好耐,等得好苦,但決定放棄因有間超心儀嘅學校收咗!

‹ 上一主題|下一主題