用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Down 爆區(專家勿入)
樓主: seamama
go

Down 爆區(專家勿入)   [複製鏈接]

大家加油!

回復 musicien 的帖子

恭喜你,有一個打底,個心定好多。

引用:小一再考直資及私校都得 +

原帖由 wai406 於 13-11-18 發表
小一再考直資及私校都得
除左津校即可以下年再考直資同私校
Thx

引用:Quote:babeBBDoll+發表於+13-11-6+23:04+我

原帖由 little_yolky 於 13-11-11 發表
我哋出年人仲多, 仲難玩。
係呀,唸起都恐怖

今日我同阿囝同學個工人姐姐8到阿囝同學被一間直資取錄左,但呢位小朋友其實係有language delay,一直有睇緊speech therapist,我真係幾surprised 佢有offer,因佢平日唔同人溝通,連講野都唔太清楚,我諗佢因為有阿哥係中學部,同埋佢哥哥好似幾叻,加上佢父母一個係大學講師,一個係中學教師,唔係呢幾個原因我真係諗唔到點解佢可以係幾千個考生中突圍,所以無offer既父母唔好灰心,面試結果實在有太多因素影響,加油呀!

回覆:erniec 的帖子

其實有好多人都係走後門入直資和私校。識得有朋友 dbs 連 2nd in都入唔到,但到9月就入咗該校因托人事sip 到後備位。所以百無的人無offer 唔好怪小朋友!

我超級擔心,無offer,兼住係雙非/跨境學同重災區

evaken  加油!  發表於 13-11-20 10:25

引用:其實有好多人都係走後門入直資和私校。識得

原帖由 Isaacmommy 於 13-11-18 發表
其實有好多人都係走後門入直資和私校。識得有朋友 dbs 連 2nd in都入唔到,但到9月就入咗該校因托人事sip  ...
各有前因莫羡人, 只怪自己唔係咩名人啫!

One private school, i know  usually accept kids of parents with stable income.

reei 發表於 13-11-19 17:40
One private school, i know  usually accept kids of parents with stable income.
我老公是公務員,有本地教育津貼,但至今仍沒有offer

回覆 cherrieshum 的帖子

probably you didnt apply that particular school. ? schools have very different criteria from our expectation sometimes.

回覆:seamama 的帖子

不要灰心,上年我只得一間waiting 在手,其餘全軍覆沒。點知waiting 都無位比,我不停叩門,不停寫信。我真係玩到9月開咗學,返咗一日,先收到call, 第二日便轉校。這是耐力賽,比心機,加油!

evaken    發表於 13-11-20 10:26
helina    發表於 13-11-20 01:04

回覆:Peg_Peg 的帖子

請問最後成功边?

回覆:Down 爆區(專家勿入)

大家努力!

引用:Quote:reei+發表於+13-11-19+17:40+One+pri

原帖由 cherrieshum 於 13-11-19 發表
我老公是公務員,有本地教育津貼,但至今仍沒有offer
我老公都係,佢超級失望,見7間都衰,唯有大抽獎,又慳d錢

引用:不要灰心,上年我只得一間waiting+在手,其

原帖由 Peg_Peg 於 13-11-19 發表
不要灰心,上年我只得一間waiting 在手,其餘全軍覆沒。點知waiting 都無位比,我不停叩門,不停寫信。我真 ...
是否崇小?

引用:Quote:aw285+發表於+13-11-8+11:26+我身邊

原帖由 VKwan 於 13-11-08 發表
我識果個咪又係有幾間熱校的2nd in offer囉,連我呢個事不關己的第三者都鄧冇2nd in offer的乖小孩不值, ...
係喎!我細路都有個咁嘅同學喎!入到second in 之麻,個呀媽不知幾高姿態!最難頂係曬命同在別的家長傷口灑鹽點解會咁冇天理?令我想起曾路得首歌「得者莫喜,輪流轉風光變; 失者莫悲,仍能等那一夭。」各位家長,共勉之。

引用:Quote:原帖由+VKwan+於+13-11-08+發表我識

原帖由 bib-mom 於 13-11-20 發表
係喎!我細路都有個咁嘅同學喎!入到second in 之麻,個呀媽不知幾高姿態!最難頂係曬命同在別的家長傷口灑 ...
可能識人無講。識到有力人士最重要

回覆:GLAU530 的帖子

不是崇小,是官校, 比原先大抽獎那校好。 我巳好感恩。 大家末到開學也不要放棄,我在叩門面試後,小朋友也沒offer, 但我keep 住寫信,打電話, 最終有offer. 所以妳們擔心,失望,對小朋友能力懐疑,我一一走過,淚水也流過不少。 必須調節自己,不要鑽牛角尖。

LuLuKiuKiu    發表於 13-12-12 14:52
csyang  好想讚你同欣賞你呀!  發表於 13-11-20 10:47
csyang  好想讚你同欣賞你呀!  發表於 13-11-20 10:46
csyang  好想讚你同欣賞你呀!  發表於 13-11-20 10:46
evaken    發表於 13-11-20 10:27

實有書讀 ga...... 呢句說話我呢個月聽得最多囉...... zip
‹ 上一主題|下一主題