用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Down 爆區(專家勿入)
樓主: seamama
go

Down 爆區(專家勿入)   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+VKwan+於+13-11-07+發表我講

原帖由 aw285 於 13-11-08 發表
我身邊都有同樣事情,SFA,YW,DBS,港同全部有份,真係唔知學校以乜為標準。

...
肯說話,短時間warm up到著數d

pino 發表於 13-11-8 12:07
所以我最近諗,我每次面試前提醒仔仔要乖,有礼貌,坐定定吾如周身郁係咪反而做錯左??太低調老師留 ...
可能d學校要揾"黃知風"長毛"的接班人

aw285 發表於 13-11-8 11:26
我身邊都有同樣事情,SFA,YW,DBS,港同全部有份,真係唔知學校以乜為標準。

...

我識果個咪又係有幾間熱校的2nd in offer囉,連我呢個事不關己的第三者都鄧冇2nd in offer的乖小孩不值,是因為果件曳小孩唔單止曳咁簡單,仲係瓣瓣唔掂,真係不禁問句:天理何在!!!唔通真係有命水整定呢回事?!

camomile00 發表於 13-11-7 21:10
God takes away all options. He doesn't want us to confuse. He will guide us a best way.

So true.  Whenever you think all the doors are closed, please note that there is a window opened!

其實我覺得每間學校每年收生標準不同. 我曾經上過一d小一講座. 個講者話我們根本唔會知道佢地d名校想要d怎樣的小朋友. 其中一間神校一年要收d數學叻的小朋友, 一年收中文好的小朋友. 所以唔好咁down. 唔收唔代表自己小朋友差. 收左又未必係一件好事.

vinvillalee 發表於 13-11-8 14:13
其實我覺得每間學校每年收生標準不同. 我曾經上過一d小一講座. 個講者話我們根本唔會知道佢地d名校想要d怎 ...

我始終認為中學面試比較客觀d,話晒都在學術、音樂、體育各方面比較,小一同幼稚園面試,真係好無聊,都唔知in咩

me 2, in 咁多間衰咁多間, 都唔知錯在那裡, 都唔敢將事實告知小朋友, 心痛到不得了!

估唔到今日我都要加入down行列,唉,一場小學選校戰至止,很無奈又感慨!!

一直以來我們都相信小朋友品格、性格塑造、態度、價值觀,甚至個人興趣遠較語文學術知識重要,因為我們相信這些才是影響我們人生的關鍵所在,其他學術知識入了小學自會循序學到,我們的女兒亦很乖巧懂事受教。這種離開大隊的父母注定是孤獨的,又會輸在起跑線上,甚麼直資和私校都沒女兒份,本來都不打緊,但今日,接連知道明明超細女都有所謂名私校收(我女一月出世),66又打來用懷疑口吻問有否想過改送阿女去某英文班,很令人氣餒!!  

我認同之前d家長講話乖既學生會蝕底,因為宜家伸請人多
Interview好多都要Group In,實際留意每位小朋友既時間好少好少

所以小朋友活躍、多野講,就會可能被認為係有自信、口齒伶俐
其實部份可能係過度活躍、冇禮貌
反而更有自信、更口齒伶俐,不過乖既學生,就會被忽視

而且我覺得好多學校First in,考試缺乏廣泛基礎
生活常識、時事、都冇問,反而問冇實制羅輯既所謂IQ題

又唔怪得晒學校同d老師,伸請者太多...
因為要幾日見晒幾千人,老師們幾日直落10粒鐘,"走漏眼"其實在所難免

黎緊既面試,試下多d講野囉...
老師問問題答多幾句,又唔洗座禁定,可以多d動作,活潑少少
希望幾分鐘裡面望多幾眼,執多幾分

唉, 間間考小一程度, 我個小朋友確實沒有, 而且有些學校group in, 問問題時, 選那一個小朋友作答? 沒機會答的小朋友根本已經沒有機會, 我小朋友好多時都沒有被選中, 佢都有問我一為何老師不叫他作答.

好像好貴報名費那一間, 我小朋友入去完全什麼也沒有問, 那會有2nd in.

只怪自己沒有好背景, 小朋友不夠可愛, 沒有小一程度, 沒有cert

bobochow  不好這樣比較,每個小孩都有不同潛能,只是未發揮出來!!  發表於 13-11-8 17:51

回覆:Down 爆區(專家勿入)

"這種離開大隊的父母注定是孤獨的,又會輸在起跑線上"

身同感受!我們沒有為女兒報考一綫傳統學校,只希望找一間愉快學習,注重訓練小朋友思考、溝通、合作的學校,也盡量不要離家太遠。可是,這些學校也好幾千人考,它們也選擇學術過人、活潑主動的小孩。

一日未知道邊間學校,也不會告訴她結果,壓力留給大人吧!

Add oil.  I have gone through this similar process two times in my life.  So I fully understand the hard feeling.  Don't give up the hope.  In this interview game, children who are more out-spoken are indeed having more advantage, they could be identified easily.  However, these children aren't necessarily achieving better in academics than less out-spoken children in primary schools. Endurance is essential in obtaining a desirable offer in the end.  

算吧啦!面試完唔好再諗,諗黎都沒有意思,盡了力就得!放鬆些啦!香港人!

vinvillalee 發表於 13-11-8 14:13
其實我覺得每間學校每年收生標準不同. 我曾經上過一d小一講座. 個講者話我們根本唔會知道佢地d名校想要d怎 ...
咁樣安排係因為學校要發展全面,而唔係單一出名。

rainbowcov 發表於 13-11-8 21:50
咁樣安排係因為學校要發展全面,而唔係單一出名。
所以是捕捉不到學校想點

引用:其實我覺得每間學校每年收生標準不同.+我曾

原帖由 vinvillalee 於 13-11-08 發表
係呀,收左如果小朋友追唔上,大人同小朋友都好辛苦,對小朋友打擊大無自信

I love my dear husband and dear daughter.

但係....我只想講,我作為母親是知道女兒的質素,而且我设有幫女兒考甚麼名校,只是普通直资小學,但都有2千幾3千人去爭崩頭,最大希望的都被遺棄,你教我怎樣做!?

Charlotte_mom 發表於 13-11-7 09:27
加油啊各位, 想當年我都唔係一帆風順, 果時見無咩人講入second in(連EK都無而家咁多人, 想問下意見都無, 身 ...
我想問你D信係英文定中文,使唔使連portfolio ?每次寄去定自已交去?
‹ 上一主題|下一主題