用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 想問問小朋友入到DBSPD Second In的家長
go

想問問小朋友入到DBSPD Second In的家長 [複製鏈接]

想問問小朋友入到DBSPD Second In的家長,爸爸是否舊生?有否兄長就讀DBS?小朋友有否領洗聖公會?
其實那10分(爸爸是舊生、小朋友受洗聖公會等)會在First In被計分嗎?

6    0    0    0

回覆:llww 的帖子

你所列出的,我們都沒有呢。

回覆:feiji 的帖子

那麼面試用的語言有沒有關係? 中文in 和英文in  成功的機會率是否一樣?

快樂諾言  用小朋友最擅長的, 成功率就最高了.  發表於 13-11-6 12:10

我知道有舊生無2nd in , 也知道百無而入到2 nd in . 我覺得dbspd 比 spcc or st paul 來說 , 已經算收少很多舊生..教會.....等等人士 ! 學校比較like有創意小朋友,不太考學術!  阿仔無上面試班,無被谷過....只是由佢自己天馬行空畫畫..玩玩具..陪佢講故事,教佢做人....佢考入2nd in .

回復 llww 的帖子

第一關人人平等.到第二關先計分!!!但無論你什麼身份,最多只有十分.不會因為多個身份而加二十三十四十........

littelit  well... honestly this is just a myth. in the first round i saw several old boys dad bringing their own son going inside the school, while most ordinary parents can only stay outside the playgroud ...  發表於 13-11-7 14:53

From : 明報網

文章日期:2010年9月7日

2004年創校的拔萃男書院附屬小學,甫開辦便跟老牌名校拔萃男書院接龍,每年150名畢業生直接升讀。校方於2009年改革收生制度後,次輪面試才計算學童與學校關聯的分數,減低「世襲」優勢。校長羅錦麗指健談、反應快且見識廣博的學生報讀有優勢,建議家長多帶子女接觸新事物、開闊眼界,對面試或有幫助。

醒目開學勳章 貢獻勳章

學校明言,第二輪先加分,第一輪純睇表現,唔信嘅,就唔好報啦!

FYI,阿仔舊年百無入2nd in;表弟舊生都入2nd in,最終兩個都無offer
恐龍家

去年識既, 部份細佬都冇收.......(不是全部)

我仔仔都係咩都冇!
收到信,好意外!

引用:From+:+明報網+文章日期:2010年9月7日2004

原帖由 快樂諾言 於 13-11-06 發表
From : 明報網

文章日期:2010年9月7日
Thanks!

他面試時轉魔鬼椅子,是否一定衰硬呢?

gromityaya  唔好咁擔心啦!  發表於 13-12-11 17:25

引用:他面試時轉魔鬼椅子,是否一定衰硬呢?

原帖由 matarhai 於 13-12-11 發表
他面試時轉魔鬼椅子,是否一定衰硬呢?
我估小朋友應該係忙到連櫈都無機會轉,面試時間短,d tasks亦不容易

回覆:想問問小朋友入到DBSPD Second In的家長

其實你哋重問黎做乜呢?都見完啦!重問!知道當時問乜,玩乜,加乜分又点呢?到了現在有乜用呢?奇怪!成班怪兽家長!

回覆:chanszeline 的帖子

畢竟只是2個星期前發生的事,而且能在三千多人中有幸入次輪面試,現在仍討論中,不足為奇。大家N年前出世,依家仍慶祝,依你定義那會否更怪獸?

隔咁耐重追嚟睇?追嚟駡?更怪

引用:隔咁耐重追嚟睇?追嚟駡?更怪

原帖由 eggmama 於 13-12-11 發表
隔咁耐重追嚟睇?追嚟駡?更怪
成熟点吧!

chanszeline 發表於 13-12-11 20:36
成熟点吧!

陳師奶,您好.令郎今年升小一嗎?選校順利嗎?有心儀OFFER了嗎?抑或只是街外人幫那位兒子有8個OFFERS及3間神校2ND/3RD INT的朋友和老闆女人打聽打聽?能夠做到您的朋友或上司真幸福,無微不至的關心,世間難求.
現本人懇請各下或那位兒子有8個OFFERS及3間神校2ND/3RD INT的朋友在此分享其成功的秘訣,讓我等一眾後輩學習,不勝感激.
另外,您亦提到”DBSPD 2ND INT – 畫完畫 “,是怎樣呢?這裡沒人分享過,真的嗎?還是子虛烏有呢?可分享嗎?如果小兒要考畫畫,真是’OUT’路一條了.

MSBOY    發表於 13-12-13 11:31

引用:Quote:chanszeline+發表於+13-12-11+20:36+

原帖由 快樂諾言 於 13-12-13 發表
陳師奶,您好.令郎今年升小一嗎?選校順利嗎?有心儀OFFER了嗎?抑或只是街外人幫那位兒子有8個OFFERS及3間神 ...
每次都要提,真像一個大細路!不過唔緊要,我會同你和其他人分享!六個字:現實啲,成熟的!

chanszeline 發表於 13-12-13 13:32
每次都要提,真像一個大細路!不過唔緊要,我會同你和其他人分享!六個字:現實啲,成熟的 ...

感激您火般快的回應及提點,我會牢記在心,也謝謝您讚我心境年輕得像大細路.其實我已經很現實,知道網絡騙子多,會小心;也不想太熟,因我現在已熟透了,怕熟到變成老人痴呆,’口中常提著,卻又忘記做’.您太熟了吧?需要去驗一驗嗎?我有相熟醫生介紹,有需要可告之.但您千萬別自己在網上討論區問診,因網上討論區旨在分享吹水,認真您就輸了.  
來吧!要分享就趁快吧,寫個’陳師奶的天空’或’陳師奶成功實錄’連載,好讓大家在等待結果期間打發時間,過了12月之後就連我此等無聊人也沒興趣和時間追看了,更甚者成了閣下的遺作就浪費極了.如果您不諳中文,只懂用三個字 —“成熟点吧”的話,英文我也是懂看的.
敬希早日回覆,  
‹ 上一主題|下一主題