用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 明天德望放榜!記得啦各位媽媽們!!
樓主: meebardog
go

明天德望放榜!記得啦各位媽媽們!!   [複製鏈接]

rejected

spiderlily 發表於 13-11-6 12:49
有無人知道為什麼德望小學爭崩頭, 但一上到中學就流失率高

認識幾位媽媽也是中一, 中二後就轉校(原因當然 ...

德中係band 1a中學, 校風好, 都走?

回復 spiderlily 的帖子

點解? 上年DSE還出狀元。

I don't know and hence want anyone to share.

引用:Quote:yywing+發表於+13-11-6+12:22+不如問

原帖由 saintbernard888 於 13-11-06 發表
咁有無家長小朋友收左都決定放棄呀...
收咗 。但唔會註冊 ..

醒目開學勳章

回復 Bonnie 的帖子

Why?

spiderlily 發表於 13-11-6 12:49
有無人知道為什麼德望小學爭崩頭, 但一上到中學就流失率高

認識幾位媽媽也是中一, 中二後就轉校(原因當然 ...
我幾位同事的女女小學至初中都係讀德望, 但大家都係高中送女兒出國了.
佢地話讀德中好辛苦好谷, 不約而同都話個女晚晚十一二點都未訓得, 大把功課要做. 其中一位話佢女十二點仲打電話俾其他同學討論功課, 同事問佢女怕唔怕嘈醒人, 佢女話大部分同學都同佢一樣未訓....
後來實在頂唔住, 所以中四決定出國.

不過聽聞之前有位德中女學生因壓力太大在校自殺, 之後校方就決定改革.
現在小學部已經唔會太谷同盡量減少功課量.
以上資訊都係我既同事同一位女女在德望讀小一既朋友提供.
如果有錯, 麻煩德望家長提點同補充.

easybring  聽說中學部依然好多功課.  發表於 13-11-7 16:03
stinkyrabbit111  正確Bor! 我朋友囡囡現在p2,佢都係咁講!  發表於 13-11-6 20:40
Christi  thanks ! 正考慮是否註冊.  :)  發表於 13-11-6 14:45

狀元 will be 狀元 in any school. 聽說只是去年才出了一位狀元, 往年成績只一般

Just heard from them is "教學紊亂, 欠方向性引導, 引致學生整體學術水平下降。"  只是複述, 不喜勿插

So I don't know why.  They pick the smartest girls in primary and how come it looks as if the secondary cannot pick up

回覆:spiderlily 的帖子

如果之前你有爬開fb裡既good hope secrets, 你會略知一二,但宜家已經close左!

HauMiranda 發表於 13-11-6 14:44
如果之前你有爬開fb裡既good hope secrets, 你會略知一二,但宜家已經close左!

...
可以簡要說幾點嗎?

幾位友人異口同聲地說 "失望 / 學校無前瞻性 / 不想女兒做學校砲灰......", 她們女兒成績中上, 又沒有跟不上的問題

引用:回復+Bonnie+的帖子 Why?+

原帖由 yywing 於 13-11-06 發表
回復 Bonnie 的帖子

Why?
已有適合 offer .. 希望 waiting 的會有機會

奇怪點解突然多左咁多負面消息? 未出結果時唔係好覺, 出左結果就開始唻料, 會唔會其中有d[有心人]係度做野???

回覆:明天德望放榜!記得啦各位媽媽們!!

路過。。。如果真係咁負面,煩請放風嘅家長,就算收offer都唔好去註冊喇

醒目開學勳章

引用:奇怪點解突然多左咁多負面消息?+未出結果時

原帖由 hellomayo 於 13-11-06 發表
奇怪點解突然多左咁多負面消息? 未出結果時唔係好覺, 出左結果就開始唻料, 會唔會其中有d[有心人]係度做野? ...

請大家保持雪亮的眼睛
如果真的現在才覺得德望那麼負面,報名之前對學校既了解實在太不足了
如果真的覺得不適合,請讓路,讓位給其他真心喜歡德望既家長!

回覆:whitebunny 的帖子

讚成,點解要心地唔好呢!
小朋友會不知不覺間學左架。
我都被德望拒絕了,不過真心恭喜有offer的朋友!

儍的! 根本唔會有人聽兩句負面而放棄.
我聽聞課程改革係增加課堂討論, 以順應 DSE 新方向

四隻貓  咪係囉, 0甘難得考到一條龍band 1 女校, 點會輕易放棄.  發表於 13-11-6 15:40

現時為止,DGS及SPCC又未放榜,就算有25分抽名校都冇十足把握
所以GH收左既話,冇理由唔去注冊架喎?

先申報, 我今年無小朋友考德望小一, 之後也沒有, 因為我細果個係仔來的
其實 如果有留意開德望既討論, 對德望小學部一向都係"讚"的. 批評也只是"好谷", 講真, 邊間傳統名校唔谷呀, 最緊要小朋友同家長覺得ok.

不過中學部多人轉校呢樣野就都講左幾年了, 之前都有家長分享過, 好多成績好既會轉去女拔, Maryknoll, st Mary....覺得辛苦既會轉去國際學校或出國留學.

四隻貓 發表於 13-11-6 15:32
先申報, 我今年無小朋友考德望小一, 之後也沒有, 因為我細果個係仔來的
其實 如果有留意開德望既討 ...
Me too. My boy is in P6 and won't go GH Secondary.

只是好奇: 朋友們雀躍地送女兒進小學, 意興闌珊地未完初中就轉校, 所以路過一問

什麼心地壞, 致禍及下一代 --> 太言重了

apple8356  "My boy is in P6"  ?????  發表於 13-11-6 17:29
‹ 上一主題|下一主題