用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳媽媽的選擇
樓主: Cajes
go

將軍澳媽媽的選擇 [複製鏈接]

引用:>>+迦南不好?我諗迦南不是不好...+而是比

原帖由 jshho1018 於 13-11-07 發表
>> 迦南不好?

我諗迦南不是不好... 而是比較傳統... 如果鍾意活動教學的家長可能唔鍾意... ...
Bingo~~

引用:但如何外區迦南收,會唔會放棄將軍澳4寶學

原帖由 zebrabb 於 13-11-06 發表
但如何外區迦南收,會唔會放棄將軍澳4寶學位呢?
申報我有翠茵am, 宜家等LH interview, 可能會報九龍塘KM, 仲諗報唔報好,因為此终都遠。我冇報其他lu。
我有同事對仔女在迦南讀,我個人覺得d野比翠茵淺(其實翠茵比好多學校深)

引用:Quote:原帖由+zebrabb+於+13-11-06+發表但

原帖由 lucas1031 於 13-11-07 發表
申報我有翠茵am, 宜家等LH interview, 可能會報九龍塘KM, 仲諗報唔報好,因為此终都遠。我冇報其他lu。
我 ...
我有GV 國際offer too . Want to know this is happy school ? Teacher is loving ? Enjoy to study there ?

Jeremy128 發表於 13-11-7 10:23
我有GV 國際offer too . Want to know this is happy school ? Teacher is loving ? Enjoy to study there  ...

GV is a good school. My elder son loved to study there. Teachers and staff are very kind. He studies in PN in GV and change to LH for K1 now. Sometimes he saw his school photo and said that he missed the teachers. He learnt much in GV happily and his english is excellent.

回覆:Jeremy128 的帖子

Are there any differences between Greenville Metro City and Greenville Noble City?  Based on the information from Education Bureau, there are more degree holders in GV Metro City than GV Noble City.  Does it mean that the quality of GV Metro City is better than GV Noble City?  Thanks for your opinion in advance.

引用:Quote:Jeremy128+發表於+13-11-7+10:23+我

原帖由 lucas1031 於 13-11-07 發表
GV is a good school. My elder son loved to study there. Teachers and staff are very kind. He studie ...
Is 新寶城國際班am or pm ? If choose international class 他會中文好弱嗎?如果找政府小學can ma?

>> 係12個一班

呢樣就好過翠茵啦 !!!

活動教學強調母語行先 ... 咁 THINK 又係唔係真係活動教學呢 ??
Cajes, 你囡囡係文靜形定活潑形 ?? THINK 又可否教到佢 discipline 呢 ??

引用:Quote:原帖由+lucas1031+於+13-11-07+發表G

原帖由 Jeremy128 於 13-11-07 發表
Is 新寶城國際班am or pm ? If choose international class 他會中文好弱嗎?如果找政府小學can ma?

...
in小學會著重小朋友的思維和表達能力,所以中、英語水平無論在説話及理解力都要平衡!

我都係TKO區, 這四寶, 我只係報了學之園, 並非特別喜歡她, 只因這間未截止報名。
另外, 我還報了救世軍, 保良局 及 保護兒童會。但這三間應沒有機會, 因為好明顯先到先得。
而藍田三寶(啟思/迦南/靈糧堂), 我也有報。

jshho1018 發表於 13-11-7 14:27
>> 係12個一班

呢樣就好過翠茵啦 !!!

我又唔覺得活動教學一定係中文, 我要一D活潑D既學校...以我觀察, 佢非常好動, 坐唔定, 無耐性.
如果果樣野好悶, 我覺得佢不能專心..
佢依家就黎20個月, 開始聽話, 都會知道咩可以做咩唔可以.

我又心多, 我唔想讀傳統小學, 我想佢有開心童年...
佢平時用英文溝通多, 所以其實去啟思IN, 佢聽唔明架...

亦又可能係偏見, 我有朋友係THINK讀讚不絕口...LH 同THINK....

引用:我都係TKO區,+這四寶,+我只係報了學之園,+

原帖由 ViolaKin 於 13-11-08 發表
我都係TKO區, 這四寶, 我只係報了學之園, 並非特別喜歡她, 只因這間未截止報名。
另外, 我還報了救世軍, 保 ...
我都係報咗藍田啟思 迦南 靈糧堂,將軍澳私校只報了學之園(都係因為未截止),另外報晒將軍澳大部份學券幼稚園(除英皇 比諾 明德 神召會),有幾間最後冇去面試: 明愛翠林 司務道 梁省德。我想小朋友愉快學習,玩多啲,打好中文基礎再學英文。

回復 josie.leung 的帖子

已PM, thx!

回覆:將軍澳媽媽的選擇

今日in迦南n班時,個校長都講得好正確,就係你俾左幾間幼園留位費都唔緊要,最重要係你決定左讀邊間時,要即刻告知唔要學位果間學校,唔好等到就黎開學時,學校先知你唔讀,因為好似我個女咁,都係未有offer,都想早點安心佢有得讀

引用:如大家已pm我的,我已全add左入組了。如有

原帖由 josie.leung 於 13-11-07 發表
如大家已pm我的,我已全add左入組了。如有遺留,再pm我啦!
Pm u, thx

回覆:josie.leung 的帖子

I want to join.too !

‹ 上一主題|下一主題