用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳媽媽的選擇
樓主: Cajes
go

將軍澳媽媽的選擇 [複製鏈接]

我有個朋友早我一年讀N, 佢話之前佢從來無排綠茵, 好遲先交表都收左佢個仔. 唔知點解今年竟然排成咁. 兩間都4千幾學費, 同KLN TONG果D差唔多咋. 真係好慘.

引用:Quote:原帖由+Evachau+於+13-11-06+發表Thx

原帖由 winwin1122 於 13-11-06 發表
常寧綠茵貴啲,始終都係全英普嘛
除了四千幾學費之外,雜費幾多錢呀?

回覆:將軍澳媽媽的選擇

我宜家只有常寧綠茵am offer。。。。係ek度唔見有人對依間有咩good comment,而且只有英普,無中文.....有啲擔心!好後悔無排翠茵。。。

回覆:Evachau 的帖子

常寧半日:$4450,全包。。。除咗校服,書包。11期

請問有無jm知,學之園幾多名家長陪面試?你地又揀咗邊種語言面試?

我呢兩個月勁去 OPEN DAY 及 INTERVIEW ...

呢區或附近收得細 B 讀 PN, 而又係心水的 (喜愛本地課程, 但最好英普都佔一定比例啦):

(0) 學之園 <-- 但其實細 B 應該 IN 都無得 IN
(1) 新寶翠茵 <-- 有 offer
(2) BOXHILL(3) THINK
(4) 比華利 / 救世軍 / 東華三院獅子會
(5) 德寶 / 梁省德
(6) 常寧綠茵

南丰綠茵已 reject 左, 所以無放上去...

我本人對常寧綠茵印象幾好,雖然係新校,但open day同interview去過,覺得佢地好有系統同條理,老師亦好nice,對小朋友都幾有耐性,反而對南豐綠茵印象差,open day 同interview都好混亂,老師態度差,對小朋友冇愛心,感覺上真係打份工。至於翠茵,我只去過新都城嗰間,覺得校長同老師都幾好,對小朋友有正面鼓勵,所以依家爭扎究竟讀新都城翠茵定常寧綠茵:;pppp:

BOXHILL 其實真係唔錯, 如果多些中文就更好...

THINK 有歷史, ... ... 似活動教學但又好似唔係...

比華利 性價比高, 日日有 NET , 有幾天普... 有學卷, 抵讀 !

救世軍 有口啤 !!

東華三院獅子會校長有 heart, 課程都 OK 深, 英文就少一點...

德寶 唔駛講啦...  梁省德校長老師有愛心, 校院大, 但課程淺...

常寧綠茵除左校院設施新, 老師也新, 暫未諗到有什麼好... 又無乜什麼特別不好 ...

以上都係心水 ...

同一個字, 同一個故事, 大家可有不同的用具, 不同的方法, 不同的語言同老師去演繹... 幼兒能吸收幾多都係睇個教法適合他否.

有學卷同無學卷其實教的野, 在非學術的層面應該分別不大. 分別比較大是在學術層面 ...

係呢度睇左咁耐,...從各位身上學得很多..., 但也令我感覺到, 適合別人的孩子, 不等如適合我的孩子.

學校是沒有最好的, 只有最適合的.  既然擔心, 只好做多些功課, 多點問人同埋參觀, 親身去見下體驗下(如面試)...

我想囡兒在學術上能快樂地學多一點, 寧去少次旅行, 我會選私校...

由於囡囡仲係好細(得一歲), 說話不多, 聞說要到歲幾兩歲才知到她的語言能力, ... 如果她母語已有一定掌握, 可會考慮去讀英普... 如果佢連母語都未 handle 好, 就一定會讀本地班... 未知有否理解錯誤 ???

大家有無興趣開個“Tko N班" whats app group交流下?

引用:我本人對常寧綠茵印象幾好,雖然係新校,但

原帖由 spymctina 於 13-11-06 發表
我本人對常寧綠茵印象幾好,雖然係新校,但open day同interview去過,覺得佢地好有系統同條理,老師亦好nic ...
可以分享下常寧綠茵interview 考乜嗎?thx

呢D全部都係你TARGET呀?? 咁多??
如果係細B, 翠茵收左都OK LA~~
jshho1018 發表於 13-11-6 10:24
我呢兩個月勁去 OPEN DAY 及 INTERVIEW ...

呢區或附近收得細 B 讀 PN, 而又係心水的 (喜愛本地課程, 但最 ...

jshho1018  Yes ... 翠茵收左當堂舒了一口氣 ~~  發表於 13-11-6 11:18

我會睇LOCATION.......

spymctina 發表於 13-11-6 10:32
我本人對常寧綠茵印象幾好,雖然係新校,但open day同interview去過,覺得佢地好有系統同條理,老師亦好nic ...

我覺得呢幾間讀得過...

不如講下有些印象不好的:

比諾 --> 行政混亂
南丰綠茵 --> 無論開放日, 交 FORM 到面試, 我都看不出她們對幼兒教育的熱誠...

我囡20個月, 我唔知佢發展有無話太快定太慢, 佢淨係識講詞語, 明顯地英文係比中文易讀, 所以VOCAB來說一定係英文講得好D, 佢識BICYCLE, DINOSAUR, UMBRELLA等等3個發音的字, 但中文就好似唔得, 淨係識上車落車開門...自己個名都唔得....其實我想話, 真係要中英文一齊學, 否則你真係只會識一面.

jshho1018 發表於 13-11-6 10:49
係呢度睇左咁耐,...從各位身上學得很多..., 但也令我感覺到, 適合別人的孩子, 不等如適合我的孩子.

學校是 ...

jshho1018  agree !!  發表於 13-11-6 11:17

唔好..我其實無IN好多間, 我唔鐘意啟思, 因為佢地比我感覺好RIGID...不過真係見仁見智..梁省德因為我朋友個仔係度讀, 見佢比人蝦又變得好惡..佢爸爸媽媽性格隨和都好唔鐘意呢間學校, 我就覺得佢有D 問題...

我想問, 有無人係唔報學之園的?
jshho1018 發表於 13-11-6 11:05
我覺得呢幾間讀得過...

不如講下有些印象不好的:

請各位媽媽賜教!
我bb係细仔,大部份有PN既幼稚園都申請左,但一間都未in,咁係咪冇一間收?
BB依家足一歲,係咪自己過份擔心?

引用:Quote:原帖由+spymctina+於+13-11-06+發表

原帖由 Evachau 於 13-11-06 發表
可以分享下常寧綠茵interview 考乜嗎?thx
常寧綠茵先由一位家長帶小朋友入課室玩玩具,玩咗一陣老師會叫小朋友幫手收拾玩具,跟住circle time, 先由外藉老師派發樂器帶唱歌,跟住到普通話老師說故事,期間在兩旁有另外兩位老師觀察小朋友的反應、專注、大小肌肉發展等等(有D似pg)。之後就輪到家長同小朋友面見老師,老師會問有關小朋友日常生活嘅嘢,另外考小朋友砌圖形,都係睇小肌肉發展。

回覆:Candy584 的帖子

應該有學校寄咗面試通知,例如慶恩,綠茵,翠林浸信等…明愛翠林已面試…東華三院獅子會話呢一兩個星期先寄出.
我係細b都有五個機會面試…不過預咗下年等b夠大先見

‹ 上一主題|下一主題