用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幫小一温默書會點樣温法?
go

幫小一温默書會點樣温法? [複製鏈接]

我仔仔最近3次默英文都令我非常頭痛,已一星期前開始温每曰2句,但去到默書個日就會大部份唔記得。問他點解,他就發脾氣,令我和仔仔感情開始有變差,點算好!
   2    0    0    0

叫佢背左最有效

因為有時老師讀時, 會分心聽不到老師說, 自己背左先, 不會漏字, 之前溫書又不需家長在身邊溫, 叫佢自己溫都易些.

回覆:幫小一温默書會點樣温法?

試過唔得,迫都無用!

醒目開學勳章

HaYi 發表於 13-11-5 12:17
叫佢背左最有效

因為有時老師讀時, 會分心聽不到老師說, 自己背左先, 不會漏字, 之前溫書又不需家長在身邊 ...
唔好背呀
老師會用D字重組句子來默,
背就會全錯

醒目開學勳章

peggylamlam 發表於 13-11-5 11:53
我仔仔最近3次默英文都令我非常頭痛,已一星期前開始温每曰2句,但去到默書個日就會大部份唔記得。問他點解 ...

每次默多少句?

首先跟他串好D唔識的字,
Sat / Sun全部默一次,
之後再跟他溫熟默錯的字,
默書前一天再全部默一次

英文定中文呢?

哦見到了是英文!英文學拼音會易背入腦d, 又可把字拆開,教他記!

kksushi    發表於 13-11-6 14:33

make sure 孩子全部字識讀,把默書範圍讀熟先,再叫孩子用心/用口依讀音拼串出字词,串熟才默寫,只要能用囗串出,最多默寫兩次已夠

我都係每日溫d, 但默前一兩天會全部默一次.
希望每天開心渡過 ;-)

小一的字, 句好少, 背左, 個小朋友有"主動"的參與, 有時"背出聲"來記, 通過聲音記法, 對一些用圖像/文字記的不好的小朋友可能有少少額外的幫助.   

就算老師要重組句子, 都會記番D字, 如果只靠家長在旁讀幫他溫, 個小朋友是被動式的,  佢地記憶好短, 係好快唔記得.   

Phonics 有效, 不過需要時間去學同PRACTICE, 不是即食面可以哩頭學哩頭用上.

似乎抄寫對隻bee作用不大, 所以寫係白板上, 用兩隻不同顏色筆拆字, 可以加深少少記憶

有和仔仔温習他不喜歡抄寫方法,多數用囗講,每天温2句默書時大約十句,但頭汉显完會默到第二天温完會默回頭2句和今天個2句—路去到默書前一天就全默出來。

一定要用拆字法+PHONICS才有效..死串爛串唔得架!

可參加坊間的親子IPA課程。即國際音標。同子女一起上,既可親子,自己又可得益。

在哪裡有這些課程,pm我!thank!

醒目開學勳章

peggylamlam 發表於 13-11-5 14:24
有和仔仔温習他不喜歡抄寫方法,多數用囗講,每天温2句默書時大約十句,但頭汉显完會默到第二天温完會默回 ...

日日都溫返之前那二句, 照計好熟,
咁你仔仔問題是什麼?

1st day - sentence A, B
2nd day - sentence A, B, C, D
3rd day - sentence A, B, C, D, E, F
4th day - sentence A, B, C, D, E, F, G, H ............... until 10 sentences

就是這樣温法但到第三day就開始發脾氣了,然後前面果D都會忘記了。激到我

我同小朋友串字好另類, 老公見到都吹我地唔脹, 不過都要好睇小朋友,暫時用係我小朋友身上非常OK, 完全不用勞氣, 但好累囉, 首先佢之前學左幾個月併音, 可能又有少許關係.
我地會先了解個英文, 拆開併, 之後, 就黎料, 用玩既型式, 佢一串岩, 我地就走一走換位置, 佢好開心呀, 但佢又好入腦, 因串錯, 就罰停止, 冇得走, 有時一口條可以串到成20個生字, 暫時默親eng, 都係9x分, 之前坐定定串佢都OK既, 但一坐得太耐, 就周身郁, 開始不耐煩, 就無心機記入腦.

07mama    發表於 13-11-6 17:37

peggylamlam 發表於 13-11-5 11:53
我仔仔最近3次默英文都令我非常頭痛,已一星期前開始温每曰2句,但去到默書個日就會大部份唔記得。問他點解 ...
每日溫2句, 但去到最後2日有無全部再默一次?最後默一次係識既, 返到學校就唔識?
‹ 上一主題|下一主題