用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 逾百K2生報考小拔全落選
樓主: elbar
go

逾百K2生報考小拔全落選 [複製鏈接]

回復 elbar 的帖子

DBS 係直資學校, 收幾多學費要考局批,
就算有K2考到, 考局唔比錢, 學校都唔可以叫人補差價$40,000
所以有收費上的技術問題, 為免麻煩, 根本唔會比K2過關.

引用:放風話K2都接受,既X到小小報名費收入,又X

原帖由 ha8mo 於 13-11-05 發表
放風話K2都接受,既X到小小報名費收入,又X到報紙版位,好過賣廣告,再X埋網上土倫區回應,又係免費宣傳。
...
全中!

回覆:逾百K2生報考小拔全落選

這批K2家長可能覺得付出少少報名費有實戰經驗,好過上小一面試班,又平又抵。

引用:咁即係點心天后個仔都無份 +

原帖由 sumaggie101 於 13-11-05 發表
咁即係點心天后個仔都無份
即係邊個呀?

引用:放風話K2都接受,既X到小小報名費收入,又X

原帖由 ha8mo 於 13-11-05 發表
放風話K2都接受,既X到小小報名費收入,又X到報紙版位,好過賣廣告,再X埋網上土倫區回應,又係免費宣傳。
...
不是學校主動提收K2的,以DBS名氣和財力,會貪那些小便宜?

Ericalaw1026 發表於 13-11-5 20:22
即係邊個呀?
可能是指蝦餃仔!

引用:  拔萃男書院附屬小學今年吸引逾百名不足

原帖由 elbar 於 13-11-05 發表
  拔萃男書院附屬小學今年吸引逾百名不足四歲的K2生報讀小一,引起社會關注,該校近日陸續通知申請家長首 ...
其實呢百名小朋友的家長是否就是怪獸家長?

lovebb2 發表於 13-11-5 21:14
其實呢百名小朋友的家長是否就是怪獸家長?
又或者呢批K2小朋友出年再報時會有加分/減分呢?!

頗有興趣知道名人組別有多少人入了second in

回復 twinsng 的帖子

我唔敢講全部,但我估,報果D K2當中部份係K2大囝嚟,佢地足齡架喎,10-12月生日就已經五歲,同K3細囝一樣大.
佢地係有資格報架,收左都有資助架喎.
我自己就同時識K3細囝,K2大囝一齊報,有D K3細囝仲細過K2果大囝添!
根本讀唔讀幼稚園都報得架啦,只要足齡佢地報自行分配學位都有分!
如果K2細囝都夠膽報,我真係NO COMMENT,筆都未拿穩
(講明先,我無報架,我個囡嚟)

其實都可能只是admin 的一個careless mistake 忘記放個age requirement.  校長唔想認所以只好話accept application, 跟著因為media pressure 所以一個都唔收,haha, 只是無聊吹水,大家唔好咁認真啊。

phyllis00000  可能學校都不過想少喲制約, 或者真係有天才呢? 畢竟一切都有可能嘅~ 唔得學校同家長都沒損失啊~  發表於 13-11-6 12:55

回復 fmhk_jj 的帖子

"這批K2家長可能覺得付出少少報名費有實戰經驗,好過上小一面試班,又平又抵。"

同意,不過如果小朋友在能力和心理上都未準備好,對面試留下壞印象,可能有反效果。

ha8mo 發表於 13-11-5 15:44
...
精闢獨到

引用:收K2生先出奇,+學校又多一筆報名費收入。

原帖由 rainbowcov 於 13-11-05 發表
收K2生先出奇, 學校又多一筆報名費收入。

Its strange that so many people would consider the school likes to "gain" those application fee.  In fact, there are a lot of rich/renowned people are more than willing to donate for the school.  The application fee for the school is nothing.

引用:Quote:原帖由+sumaggie101+於+13-11-05+發

引用:回復+elbar+的帖子 DBS+係直資學校,+收幾

原帖由 AgapePa 於 13-11-05 發表
回復 elbar 的帖子

DBS 係直資學校, 收幾多學費要考局批,
個差價好似係家長俾,唔係學校俾。之前睇報紙,訪問個k2家長,佢話如果學校收,佢覺得值得俾果幾萬。

‹ 上一主題|下一主題