用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 說不出等收信個種心情
樓主: jmys
go

說不出等收信個種心情 [複製鏈接]

引用:個心成日掛住面試嘅野,又唔可以成日返工同

原帖由 Holam920 於 13-11-05 發表
個心成日掛住面試嘅野,又唔可以成日返工同人呻,只可上EK&FB媽媽群組睇&傾!

...
Agree為了小朋友辛苦媽媽們尤其是在職的,身同感受

回覆:Holam920 的帖子

我咪一樣,一個offer 都未有,日日開信箱,夜晚都訓唔好!

回覆:百分百cow 的帖子

Me2,我重估係咪郵差叔叔放緊大假,又無替工,所以未收到學校信件

引用:Quote:原帖由+魚王+於+13-11-05+發表Agreex

原帖由 angie0828 於 13-11-05 發表
我好明白樓主感受,尤其我大女今年in小一,細仔做大仔repeat k1!雙重感受,而且你另一半完全唔著緊,大部 ...
好有同感

ymnhappybaby 發表於 13-11-5 13:17
小學收生才是讓人生不如死!
我大女派小一我又冇咁的感覺,因為唔會冇書讀,有大抽獎,只係大家要求高,今年到細仔揾幼園真不如大女當年,每間零晨去排表,人山人海面試,到頭收到一封封拒收信,唔知會去邊讀,我覺得對比兩個仔女,幼園更難入,我只要求一間近家的幼園就已經够

回覆:angie0828 的帖子

可憐天下媽媽心! 我都係一個人同囡囡玩里個遊戲 大家努力吾好氣餒呀!

我都要學識放鬆,近排連發夢都夢到同亞囡趕去面試!

我比較平常心,所以唔覺得好大壓力
開頭有少少唔開心,因為好不想仔仔參與面試遊戲,覺得好無謂
不過試過後覺得埋當去玩,去見識
整個過程令我更加了解香港的教育遊戲
雖然到現在都不是完全了解
收信那刻是興奮的,尤其有預料不到的offer時
Reject信都是意料中的,所以從來都不會失望
現在只是幼稚園,不想俾自己同小朋友甘大壓力
條路仲好長
面試PN時,我仔仔仲細,應該不會覺得有壓力
今年我地無參與K1面試(決定原學直上K1)
如果情況應許,我都盡量不要隨波逐流,相信自己想要的就得

我覺得做媽媽真係有苦自己知,我地既心情係旁人無法明白的。眼見依家時下唔同stage既...無論係kids定teenagers,都會因為壓力同情緒問題,又話要死又離家出走咁,我地做阿媽既其實咪仲大壓力!!想佢地開開心心成長唔俾壓力佢地,到頭來又怕因為自己對佢地太hea而耽誤左佢地,怕佢地競爭力唔夠人爭。

我有時都覺得好無助,都唔知應該點樣拿揑果把鬆緊既尺,身邊既人再多既意見都真係只係意見,最後點做又係要自己諗自己決定,當然呢個係做媽媽既責任。但若果最後出黎既結果未如理想,旁人又會諸多意思。唉~~~~誰明媽媽心?

引用:我覺得做媽媽真係有苦自己知,我地既心情係

原帖由 abccynthia 於 13-11-06 發表
我覺得做媽媽真係有苦自己知,我地既心情係旁人無法明白的。眼見依家時下唔同stage既...無論係kids定teenage ...
我好有呢個感受,覺得好似冇人幫。又怕太縱驚個女變港孩,又怕太嚴驚個女受唔住壓力。屋企其他人唔會理架,唔會幫手教,一味做好人,媽咪永遠做衰人。第時個細路有咩唔好,都只會話個媽咪冇教好個細路。

minirat 發表於 13-11-6 09:54
我比較平常心,所以唔覺得好大壓力
開頭有少少唔開心,因為好不想仔仔參與面試遊戲,覺得好無謂
不過試過後 ...

我都係平常心..
但當收到一封又一封既waiting信,真係難免感覺失望

minirat  明白!  發表於 13-11-6 10:50

comeonbaby2010 發表於 13-11-5 00:13
最忐忑係一齊in 既家長已收到信,而自己仲未收到。。。
我都好痛苦!!

諸事平常看,自有平常心! 放輕鬆吧

引用:Quote:原帖由+魚王+於+13-11-05+發表Agreex

原帖由 angie0828 於 13-11-05 發表
我好明白樓主感受,尤其我大女今年in小一,細仔做大仔repeat k1!雙重感受,而且你另一半完全唔著緊,大部 ...
add oil mama

引用:Quote:原帖由+abccynthia+於+13-11-06+發表

原帖由 dd0412 於 13-11-06 發表
我好有呢個感受,覺得好似冇人幫。又怕太縱驚個女變港孩,又怕太嚴驚個女受唔住壓力。屋企其他人唔會理架, ...
所以我盡量禁止袓父母上來, 唔想縱慣晒

回復 candytsy 的帖子

我妹個女今年派小一考直資, 一定辛苦過我幫女搵KG,

ymnhappybaby 發表於 13-11-6 13:27
回復 candytsy 的帖子

我妹個女今年派小一考直資, 一定辛苦過我幫女搵KG,
不考直資不就冇事啦,都係因為要求高,像我一樣冇能力讀直資不就免煩腦了,但幼稚園就我想要的一間都冇,可能你囡叻,考間間都收咁就唔覺,又或者你有能力選擇更多更好不受學券限制的優質幼稚園
‹ 上一主題|下一主題